Dat heet de 'azijnmoeder', het zijn de azijnzuurbacteriën die samen met andere bacteriën bovenaan de vloeistof zweven om zo dicht mogelijk bij de zuurstof te zijn die ze nodig hebben om te overleven en de alcohol om te zetten. Dit vliesje kan steeds dikker worden naarmate je azijn ouder wordt.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart. Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen.
Vlekken van fruit, sap en gras zijn veelal goed te verwijderen met wat azijn. Hiertoe lost men azijn en gelijke delen afwasmiddel op in water. Dit mengsel wordt op de vlekken gedaan en men geeft het de tijd om even in te werken.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Om azijn te kunnen maken heb je een gefermenteerd product nodig, waarbij de suikers al door vergisting zijn omgezet in alcohol. Bijvoorbeeld rode wijn. Voeg hier zuurstof, water en de azijnbacterie (acetobacter) aan toe en er ontstaat door middel van een nieuw fermentatieproces azijnzuur.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan.
Azijn ontkalkt en maakt ramen streeploos schoon.En de zeep neutraliseert geurtjes, bacteriën en schimmels en verwijdert vlekken. Het scheelt behoorlijk in je portemonnee als je met deze drie middelen schoonmaakt, in plaats van met een gootsteenkastje vol chemisch spul. En, belangrijker nog, je spaart het milieu enorm.
Op verschillende schoonmaak blogs las ik dat een goede methode om rubbers schoon te maken azijn was. Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers.
Door de fermentatie is de appelazijn heel troebel.De bacteriën die ontstaan zijn uit gist en azijnzuur dwarrelen rond in het sap. Dit zie je terug bij 'rauwe' appelazijn. Deze is niet verder gefilterd om zo veel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
Lichamelijke voordelen van appelazijn
Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je lichaam te helpen ontgiften. Daar heb je in principe dus geen dure detox- of sapkuur voor nodig! Ook kan het product je – door de hoge zuurgraad – extra energie geven. Het helpt daarnaast bij het doden van schimmels en bacteriën.
Apple Cider Vinegar - Appelciderazijn - wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Zo veranderen azijnbacteriën, alcohol en zuurstof in azijnzuur. Appelciderazijn is opnieuw een perfect voorbeeld van de helende krachten van de natuur.
Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Ook als natuurlijke wasverzachter doet azijn het goed. Je krijgt er zelfs handdoeken zacht mee, zonder droger. Niet iedereen vindt de wasverzachters die je koopt fijn.
Bedenk wel dat een hogere concentratie azijn meer risico's met zich meebrengt. Het is een irriterende stof die bij aanraking je huid en ogen een branderig gevoel geeft. Ook kan het inhaleren van de geur van schoonmaakazijn je luchtwegen irriteren.
Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer. Alles wordt stralend schoon met azijn en je hoeft niet bang te zijn dat je huis naar azijn gaat ruiken, want zodra de azijn is opgedroogd verdwijnt de geur.
Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn: Vul het reservoir van het koffiezetapparaat. Voeg hier een flinke scheut natuurazijn of twee eetlepels citroensap aan toe.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die de wc weer schoon krijgen. Om bruine of gele aanslag te verwijderen kun je gebruikmaken van schoonmaakazijn, eventueel in combinatie met baking soda. Giet een grote kop azijn in de wc en laat dit een aantal uren intrekken.
Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen.