Water in uw kelder kan nare gevolgen hebben.Er kunnen nare geuren, schimmels en in sommige gevallen scheuren in muren ontstaan. Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk dat u snel handelt en het water wegpompt.
Het water in de kelder kan grote gevolgen hebben. Allereerst zorgt overtollig water voor een te hoge luchtvochtigheid. Dit maakt de kelder onbruikbaar. U kunt hier ook geen spullen opslaan, omdat de materialen door de vochtigheid een muffe geur krijgen, er kan schimmel op groeien en er ontstaan vochtplekken.
Grondwater in kelder kan je op 3 verschillende manieren bestrijden, namelijk met kelderdrainage, kelderwanden waterdicht maken (kelderbekuiping) en muren injecteren.
Vochtproblemen vormen steevast een onderdeel van verborgen gebreken. Denk aan een barst waarlangs water naar binnen vloeit, doorslaand vocht of een lekkage achter een muur die op het moment van de bezichtiging niet zichtbaar was.
Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte zorgt voor hoge luchtvochtigheid in de woning.Dit kan op termijn wel voor gezondheidsklachten zorgen. Denk aan hoesten, kortademigheid en je kunt last krijgen van je ogen. Dat is vooral het geval als het vocht voor schimmels zorgt.
Bovendien is er kans op schimmelvorming. Schimmel in huis kan ernstige luchtwegproblemen, zoals benauwdheid en allergieën, veroorzaken. Houd er rekening mee dat optrekkend vocht zelfs door een betonnen en houten vloer kan komen.
Met een dompelpomp (ook wel klokpomp genoemd) kunt u in een korte tijd veel water wegpompen. Wanneer u te maken heeft met water in de kruipruimte, kunt u het beste voor een vuilwaterpomp kiezen. Het water is vaak troebel / modderig en deze pompen zijn hier goed tegen bestand.
Net als vocht in huis kan vocht in de kelder verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder is een lekkage aan een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld als gevolg van een verzakking, kan aan de basis liggen.
Het water sijpelt door je muren door de constante druk van grondwater waardoor natte keldermuren en plassen ontstaan. Dit gebeurt vooral als jouw muren niet (meer) volledig waterdicht zijn. Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater.
Nieuwbouwhuizen hebben geen kelders meer, terwijl de behoefte aan opslagruimte alleen maar groeit. Omdat in kelders vaak een constante, lage temperatuur heerste, was het destijds de ideale plek om bederfelijk voedsel voor langere tijd op te slaan.
Ventileren is één van de belangrijkste oplossingen. Door voldoende te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten getransporteerd en komt er schone droge lucht de ruimte binnen. Een luchtontvochtiger kan zeker in een kleinere ruimte, zoals een vochtige kelder, hierbij helpen.
De luchtvochtigheid dient tussen de 60% en 80% te zijn.
Water in de kelder voorkomen door kelderdrainage
Niet alle grondsoorten zijn geschikt voor drainage. Indien drainage van buiten niet mogelijk is zal men kiezen voor een drainagesysteem dat in de kelder zelf wordt aangebracht (wand- of vloerdrainage).
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
De kosten liggen rond de €10.000,- voor de hele kelder. De kosten van het waterdicht maken van een kelder zijn niet alleen afhankelijk van het formaat van de kelder. Ook de specialist die u hiervoor inschakelt.
Kostprijs: grondwater is niet gratis
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater. Jaarlijks betaal je een heffing op de waterverontreiniging (zuiveringsbijdrage) aan de VMM.
Waardoor ontstaat een te hoge grondwaterstand? Een te hoge grondwaterstand kan door verschillende zaken worden veroorzaakt.Denk hierbij bijvoorbeeld aan hevige en langdurige regenval, het inklinken van de bodem en de grondsoort. Zo laat klei bijvoorbeeld een stuk minder water door dan zand.
Men kan het meten door in een buis in de grond een meetlint te laten zakken tot het meetlint het grondwater bereikt en nat wordt. Onder de grondwaterstand is de grond verzadigd met grondwater. De ruimte tussen de grondkorrels zit dan helemaal vol met grondwater.
Veel kelders liggen onder de grondwaterspiegel en moeten dus goed bestand zijn tegen vocht. Omdat muren en beton poriën hebben waar vocht doorheen kan, is het belangrijk de kelder goed waterdicht te maken. Dit kan op verschillende manieren, waaronder impregneren, injecteren, stuken en door bitumen te gebruiken.
Om een gemiddelde kelder echt waterdicht te maken wordt injecteren vaak geadviseerd. Injecteren doe je van binnenuit als er kleine scheurtjes of gaten in de keldermuren zitten. Van binnenuit kan je lekker gemakkelijk overal bij. Bij grondinjectie injecteer je een vochtwerende laag onder de vloer van de kelder.
Schimmel en een hoge luchtvochtigheid hebben een negatieve invloed op uw longen. Als een kruipruimte voor langere tijd erg vochtig is, resulteert dit in houtrot omdat de houten balken worden aangevreten door het vocht.Houtrot is zeer slecht voor de conditie van uw vloer.
Dit stopt vocht dat via de bodem de kruipruimte binnendringt. Hierdoor droogt de kruipruimte op. Dit kan een week of twee duren. Wanneer de kruipruimte droog is, zal het isolatiemateriaal worden aangebracht.
Grondwater staat, zeker in vochtige periodes, onder hoge druk en kan zijn weg vinden in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk. Blijft dit water lang in de kruipruimte, dan ontstaat er stilstaand water. Stilstaand water in de kruipruimte zorgt voor een enorme stank in uw huis.