Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Nou, de prik in je limonade komt door koolzuur oftewel koolstofdioxide oftewel CO2. En als je dat toevoegt aan je limonade of je water, dan krijg je bubbels. Hier in deze grote limonadefabriek in Bunnik voegen ze CO2 toe aan limonade. Dat gebeurt onder hoge druk.
Door u gekozen. Koolzuurgas, officieel koolstofdioxide (CO2), is de prik in bruiswater, frisdrank, bier en champagne.
Tijdens de productie en distributie van onze drankjes in verschillende verpakkingen, stoten we CO2 uit. Denk maar aan het transport van de grondstoffen, het produceren van de drank, de productie en de verdeling van de glazen flessen en petflessen en blikken, maar evenzeer de terugname en de recyclage van het leeggoed.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Koolzuur maak je door natriumcarbonaat of natriumwaterstofcarbonaat (ook bicarbonaat genoemd) te nemen en daar zuur (azijn, citroensap, ...) aan toe te voegen.
De prik in frisdrank en bruisend water noemen we koolzuur. Koolzuur ontstaat door koolstofdioxide (CO2), ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd, op te lossen in water. Koolzuur is een natuurlijk gas, maar wordt altijd aan dranken toegevoegd.
Koolzuur zorgt er inderdaad voor dat de zuurtegraad van het water een beetje de hoogte ingaat, maar uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad tot gevaarlijke hoogtes te jagen.
Koelen, draaien en op de kop
Naast dit trucje kun je de prik ook langer in frisdrank houden, door de fles direct na het openen koel te bewaren. Hoe kouder de vloeistof, hoe langer het blijft bruisen. Zet de fles dus meteen na het inschenken weer terug in de koelkast.
Bubbels zijn eigenlijk kleine holtes. Een soort gaten in water of een andere vloeistof, gevuld met gas of waterdamp. Ze stijgen naar het oppervlak, waar ze kapot klappen. Dat is ook de tinteling die je op je tong voelt als je bijvoorbeeld een glas frisdrank drinkt.
Rechtstreeks uit de kraan is het water nog lekker fris, maar als het langer in je glas zit warmt het op tot kamertemperatuur. Door de opwarming komen zuurstof en stikstof uit het water weer vrij als gassen. Met andere woorden: er vindt verdamping plaats. Daardoor zie je kleine luchtbelletjes ontstaan.
De eenvoudigste manier om koolstofdioxide te produceren is echter de verbranding van koolstofhoudende stoffen, bijvoorbeeld houtskool en fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Dit proces is voor de mensheid een van de belangrijkste energiebronnen.
Fosforzuur bevat fosfor, dat voorkomt in vrijwel alle voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, vlees, vis, eieren, granen en groenten.
Van al onze verkochte dranken in Nederland wordt 84% in Dongen geproduceerd. Het water dat Coca‑Cola in Nederland in onze fabriek in Dongen hiervoor gebruikt komt uit de natuurlijke mineraalwaterbron De Wildert Ongeveer 90% van het water dat we gebruiken komt uit deze bron.
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Is koolzuur slecht voor je botten? Er wordt vaak gedacht dat het zuur in koolzuurhoudende dranken slecht is voor je botten. Door het veelvuldig drinken hiervan zou je minder sterke botten krijgen. Dit kan echter niet bevestigd worden door onderzoek.
Heel lang heeft men gemeend dat plat water (bronwater) gezonder zou zijn dan bruiswater, maar dat is niet zo. Er werd zelfs beweerd dat bruiswater ongezond zou zijn omdat het koolzuur bevat. Velen dachten dat koolzuur verzurend zou werken. Dit is onzin want dit heeft niets met het zuur-base evenwicht te maken.
Onderzoekers van de University of South California hebben ontdekt dat het koolzuurgas twee verschillende sensaties veroorzaakt: het maakt dingen zuur en het geeft een brandend gevoel. Dit komt door zenuwen die reageren op pijn, druk en temperatuur in de neus en mond.
Het enige verschil tussen bruiswater en frisdrank is dat frisdrank veel schadelijker is door de vele toegevoegde suikers. Zuur uit bruiswater is dus minder schadelijk. Al ben je nog steeds beter af met plat water dat helemaal geen zuur bevat.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Met een SodaStream maak je kraanwater in een handomdraai bruisend. Het enige wat je nodig hebt is (kraan)water, een drinkfles en een Co2-cilinder die weggewerkt is in het apparaat. Hoe werkt het? Je vult de fles met kraanwater, zet de fles in het apparaat en binnen enkele seconden heeft je fles bubbels.
Een bruiswatertoestel voegt koolstofdioxide (CO2) toe aan je water of frisdrank, indien het toestel dat toelaat. De CO2 zit bij al de bovenstaande modellen samengeperst in een cilinder. Door op een knop drukken, pomp je de CO2 in de fles met water en krijg je bruiswater.