Mieren voorkomen
Goudsbloemen, afrikaantjes, kruidnagel, knoflook en bieslook zijn planten waar mieren niet tegen kunnen. Huis-tuin-en-keuken-tip: strooi wat koffiedrab rond kwetsbare gewassen. Mieren houden namelijk niet van de geur van koffie!
Ze richten schade aan de planten doordat zij bladluizen helpen verspreiden, die funest zijn voor de planten. Behalve dat mieren schuldig zijn voor de verspreiding van bladluizen zijn zij ook verantwoordelijk voor de dood van de natuurlijke vijand van de bladluizen.
Mieren kunnen planten, fruit en groenten aantasten. Dit hangt vaak van de soort mier af. Een luizenprobleem, vooral bladluis, wordt door mieren maar al te graag in stand gehouden of verergerd. Een mierennest in een moestuin kan zorgen voor het loszitten of het aantasten van de wortels van planten.
Gelukkig zullen de mieren in een plantenbak de planten doorgaans niet aantasten. De mieren zijn eerder op zoek naar de voedingstoffen die bijvoorbeeld luizen afscheiden. Wel kunnen mieren in een plantenbak duiden op grotere problemen. En het is uiteraard zo dan een plantenpot vol insecten niet fraai oogt.
Koffiedik strooien: meng wat koffiedik door de tuingrond heen en verspreid de aarde op plekken waar je mieren vandaan wil houden. Mieren houden niet van koffiedik en een beetje koffiedik op z'n tijd is ook nog eens goed voor jouw tuinplanten.
Mieren weren met kruiden en planten
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Ze leven bij elkaar in grote kolonies onder de grond en bouwen hun nesten graag onder terrastegels. Wanneer ze in grote aantallen in de moestuin voorkomen, kunnen ze aan de planten gaan eten.
Voor een snelle en krachtige werking gebruik je Bayer mierenpoeder. Het 'knock-out' mierenpoeder zorgt ervoor dat de eerste mieren al binnen 1 uur dood zijn. Bayer Baythion is een oplosbaar mierenpoeder. En werkt daarom het beste als het opgelost is in water.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Azijn is er één van. Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Tuinmieren zijn nuttig omdat ze zich voornamelijk voeden met insecten, ze kunnen ook mieren uit andere nesten opeten of wegroven om in hun eigen nest te komen werken. Mieren zijn lastig in de tuin omdat ze de grond kunnen opgraven en gras of bodembedekkers kunnen bedelven.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Het gaat mieren tegen. Ook mieren zijn niet gediend van kaneel. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantie werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.
Kruidnagel of knoflook
Zowel kruidnagel als knoflook houden mieren weg. Door de sterke geur blijven ze er ver vandaan. Stop kruidnagel in kieren en gleuven of wrijf een knoflookteentje open op hun pad.