Nee, bierbostel is het gerstgraan dat overblijft na het brouwen van bier. Voor de bierbrouwer zijn het slechts de moutresten, voor onze bakkers is het een duurzaam, ambachtelijk en gezond ingrediënt.
Bierbostel maakt brood niet alleen lekker, maar ook gezond! Er zit namelijk minder suiker en meer vezels in bierbostel dan in normaal broodmeel. Bovendien zitten er geen conserveringsmiddelen in. Maar schrik niet als het brood soms anders smaakt.
Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden. Sommige bakkers maken bierbostelbrood; ze voegen bostel toe aan brooddeeg.
De aanbevolen hoeveelheid bierbostel in het rantsoen ligt in de regel tussen 7 en 10 kg per koe per dag. Sommige melkveehouders hebben vanwege het gematigde aanbod van bierbostel het aandeel ervan in het rantsoen verlaagd.
Bierbostel, een bijproduct van de bierbereiding, is het hele jaar beschikbaar. De prijs van bierbostel is redelijk constant: rond de 52 euro per ton in het najaar.
Corngold® is vers maïsglutenvoer dat ontstaat tijdens de natte zetmeelwinning uit korrelmaïs. Het maïsglutenvoer bestaat uit een mengsel van maïszemelen, maïskiemen, zetmeel en eiwit. Nadat de korrelmaïs is gezeefd, geschoond en gebroken, wordt de maïs geweekt in warm water.
Je kunt in principe de bostel gewoon invriezen om deze op een later moment te gebruiken om dat geliefde brood te bakken. Als je een grote hoeveelheid overhoudt, dan kun je deze zelfs over meerdere porties verdelen en zo invriezen. Een keer brouwen is dan meerdere keren een brood bakken.
Bierbostel kenmerkt zich in een gemiddelde voederwaarde van ongeveer 940 VEM en een bovengemiddeld ruw eiwitgehalte van 240 gram per kilo droge stof. Dit eiwit is hoogwaardig voor de koe en bevat met 135 gram een relatief hoog aandeel DVE (darm verteerbaar eiwit).
Bierbostel is een lastige grondstof, omdat het uit gekookte granen bestaat. De gluten zijn kapot, waardoor het brood uit elkaar valt. Nu gebruiken we dus dertig procent bierbostel en zeventig procent volkoren meel.
Bierbostel, ook wel bekend als draf, is een bijproduct dat ontstaat tijdens het productieproces van bier in de brouwerijen. Het is omwille van zijn hoge voederwaarde een interessant product voor de geitenhouderij en het wordt gerekend tot de categorie van vochtrijke krachtvoeders.
Bierborstel komt vrij bij het brouwen van bier. Bij het brouwproces worden de koolhydraten uit het graan via tussenstappen gewonnen en gebruikt voor de vergisting tot alcohol. De overblijvende zaadhuid, het eiwit en vet samen is de bierborstel.
Ook heeft een koe eiwit nodig om melkeiwit te maken; melk bevat ongeveer 3,5% eiwit. Daarvoor gebruikt de koe eiwit dat ze op eet, maar ze maakt ook eiwit aan met behulp van de bacteriën in haar pens.”
Hoe komt de koe van voer, via pens en darm, opgenomen in het bloed, naar melk? Een koe breekt eiwit in het rantsoen af tot aminozuren en maakt daar melkeiwit van. Een koe kan er ook lactose en vet van maken. In de tabel staan aminozuren voor de productie van melkvet en lactose staat in het rood weergegeven.
Hoeveel eiwitten heeft een koe nodig? “De norm van vlees- en zuivelkoeien verschilt. Melkveehouders stemmen dit af met hun voerspecialist. Maar het zal over het algemeen gaan om 12 procent tot 16 procent eiwit in het eten.
Perspulp bevat veel erg goed fermenteerbare ruwe celstof welke in de pens vooral propionzuur vormt en dus melkeiwitstimulerend is. Perspulp is erg smakelijk en heeft een positieve invloed op de totale drogestofopname. Het is energie- en calciumrijk en arm aan eiwit, fosfor en kalium.
Suikerarme pulp kan gemalen, ongemalen en enkelvoudig gevoerd worden aan de melkkoeien of gemengd worden in de fabriek met een brok, in tegenstelling tot de suikerrijke variant. Pulp past goed bij het voeren van veel weidegras. Met name de suikerarme pulp, door het lage ruw eiwit, hoge ruwe celstof wordt dan ingezet.
De basis van perspulp wordt gevormd door suikerbieten. Tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker worden de suikerbieten in dunne reepjes gesneden. Deze reepjes worden via wasmolens naar broeitroggen getransporteerd.
Maisglutenvoermeel komt vrij bij de natte zetmeelverwerking uit de maïskorrel bij de productie van onder andere gele vla. Maisgluten bevat maïscelwanden, zetmeel en eiwit. Maïsglutenvoermeel dient u niet te verwarren met Corngold, dit is de natte vorm.
Corngold € 2,30 per % DS DS% = 42,0 x € 2,30 = € 96,60 per ton d.
Tarwegistconcentraat is een vloeibaar bijproduct van de productie van ethanol uit graan. Populair in de vleesvarkenshouderij, maar nog tamelijk onbekend bij melkveehouders.
Sperziebonen en snijbonen hebben een hoge voedingswaarde, maar bevatten een bittere stof waardoor de koeien dit product minder graag opnemen. Rauwe bonen bevatten antitrypsine wat de eiwitopname remt. Daarom wordt humaan geadviseerd bonen altijd minimaal 5 minuten koken om de antitrypsine-activiteit te verwijderen.
De dikke darm heeft bij koeien een lengte van 10 meter en een doorsnee van 10 cm. Door bacteriegroei en een speciale flora vindt er (na)vertering van ruwvezel plaats. Daarnaast vindt er absorptie van water, elektrolyten, zouten en enkele voedingsstoffen plaats, waardoor er een ingedikte voedselbrij over blijft.
De magen en darmen van een koe vormen samen een grote fabriek waarin voer wordt afgebroken (vertering) tot stoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. De ingang van de fabriek is de koeienbek, waar het voer door kauwen wordt verkleind en door speeksel bevochtigd.
De functie van de schuimkraag
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.