Het voltage in Amerika is 110 volt, wat anders is dan de 230 volt die in Nederland gebruikt wordt.
In Groot-Brittannië gold een spanning van 240 V. Tegenwoordig is de wereld verdeeld in een paar grote blokken, met in Europa 50 Hz en 230 V als standaard en in de Verenigde Staten 60 Hz en 120 V als standaard. Daarnaast zijn er ook diverse kleine landen met afwijkende spanningen.
Tesla had ingeschat dat 240 volt een goed compromis zou zijn voor de opwekking van wisselstroom (AC, alternating current). Hierdoor kwam Tesla in conflict met de Amerikaan Thomas Edison (tweede foto), die zich aan het toeleggen was op de ontwikkeling van gelijkstroom (DC, direct current) met een spanning van 110 volt.
In Noord- en Centraal-Amerika maken ze gebruik van stekker- en stopcontact type A. Je kunt dit stekker type herkennen aan de twee parallelle en platte pinnen. De USA stekker wordt gebruikt in de onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico maar ook in Japan.
Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt. De reden hiervoor was om in Europa tot één niveau voor laagspanning te komen. Op deze manier is het ook makkelijker voor toeristen om stopcontacten in andere Europese landen te gebruiken.
60 Hz in Amerika is een pragmatische keuze. Het is een veelvoud van drie. Westinghouse vond dat handig rekenen omdat het aantal wikkelingen in een driefasengenerator (het aantal fasedraden) en de benodigde rotatiesnelheid dan telkens allemaal in elkaars verlengde liggen.
Het standaard-voltage (zwakstroom) in Engeland, Schotland en Wales is 220/240 AC, 50 Hz.
Deze ongeaarde netstekker met twee parallelle, platte pinnen is zowat de standaard in heel Noord- en Centraal-Amerika. Dit stekkertype werd in 1904 uitgevonden door Harvey Hubbell II. De stekker heeft twee platte, 1,5 mm dikke pinnen, die tussen de 15,9 en 18,3 mm lang zijn en 12,7 mm van elkaar staan.
Elektriciteit in de Verenigde Staten van Amerika
De netspanning is 120 V en de frequentie is 60 Hz.
Vanaf 1989 is de norm in Nederland verandert van 220 volt naar de 230 volt om zo de Europese richtlijnen te volgen. Langzaam aan is de netspanning in Nederland hier al naartoe veranderd. Vanaf 1994 is alle apparatuur in Europa op deze basis gemaakt.
De lengte van de draad de dikte van de draad en de soortelijke weerstand van de draad bepaalden samen met de stroomsterkte en de spanning het uiteindelijke vermogen dat bij eenzelfde lengte van de koperdraad aan het einde van die draad nog over was Op de korte afstand bleek dat 220 V er beter vanaf kwam dan 110 V.
Werkt uw apparatuur op zowel 120 (110) als 230 (220) volt, dan kunt u deze zonder omvormer gebruiken. Wel zult u een andere stekker nodig hebben. Hiervoor zijn reisadapters in de handel.
In Turkije geldt een netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Turkije, want de netspanning (220 V) is ongeveer hetzelfde als in Nederland (230 V).
Elektriciteit in Suriname
De netspanning is 110 / 220 V en de frequentie is 60 Hz.
In Duitsland geldt een netspanning van 230 V en de frequentie is 50 Hz. Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Duitsland, want de netspanning (230 V) is hetzelfde als in Nederland. Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
In de Verenigde Staten (VS) is de weergavefrequentie echter: 30 frames per seconde (NTSC). Om deze reden is er een verschil tussen 50Hz en 60Hz tv's. De 50 Hertz TV werkt met 50 frames per seconde (europese norm). En de 60 Hertz tv zal 60 frames per seconde hebben (Amerikaanse standaard).
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
In Zuid Amerika wordt voornamelijk gebruik gemaakt van stopcontact type A en B. Ook type C, F en G komen regelmatig voor. Toch heb je als Nederlander voor de meeste landen een reisstekker nodig in Zuid Amerika.
Stroomvoorziening. Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen. Ga jij op reis naar Frankrijk?
Zoals overal in Europa is het voltage in België 230 volt met een frequentie van 50 Hertz.