Wetenschappers hebben meer dan 80 verschillende gallen ontdekt op eikenbomen. Want niet alleen galwespen kunnen zorgen voor gallen, er zijn ook soorten muggen, vliegen, luizen en mijten die hun eitjes leggen in bladeren. Gallen kunnen overal op de plant zitten.
Eikenbladeren bevatten relatief veel looizuur, waardoor ze de kiemkracht van planten negatief kunnen beïnvloeden. Het blad verteert erg langzaam en het looizuur maakt de bodem zuur. Planten die van een zure grond houden maak je wel blij met eikenblad, zoals blauwe bes, rododendron, heide of hortensia's.
Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij paarden vergiftigingen veroorzaken. Met name groene eikels zijn giftig, maar ook eikenbladeren zijn niet ongevaarlijk.
De zomereik is vele eeuwen van groot belang voor de mens geweest. Wanneer de eikels rond oktober en november uit de boom vallen, is er veel voedsel aanwezig voor dieren. De eikels zijn zeer voedzaam en bevatten tot 38 % vet. Door de tannine zijn deze echter onbewerkt, voor mensen ongenietbaar.
De galwesp 'boort' met haar legboor (feitelijk de angel) een eitje in het blad. Daardoor ontstaat er een gele, groene of zelfs rode uitstulping: dit is een gal. Aan de vorm en de kleur van de gal is af te leiden van welke soort galwesp het eitje afkomstig is.
Eiken- of beukenblad verteert heel langzaam en is daarom niet zo geschikt voor de composthoop. Het is wel heel geschikt als winterdek voor vorstgevoelige vaste planten. Het blijft lekker droog en zal niet rotten terwijl het toch een goede isolatielaag geeft. Dit kun je nog meer doen met blad in de tuin.
Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. Fijn voor de dieren Je doet er dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren.
Het bladerenpakket zorgt er voor dat niet genoeg zuurstof door kan dringen tot het gras. Het gazon zal verstikken. De bladeren zorgen er verder voor dat het gazon gaat rotten doordat het niet kan drogen. Om er voor te zorgen dat je gazon in glorie blijft is het dus van groot belang om het blad te verwijderen.
Galappels of gallen zijn verdikkingen van bladeren en takjes die door verschillende oorzaken kunnen ontstaan. Groeien ze op eiken dan nemen ze een deel van de looistoffen uit de eikenbast op. Deze looistoffen bestaat uit looizuur en tannines.
De galwesp is eigenlijk geen wespensoort. Ze ziet er namelijk niet uit als een gewone wesp. Ze is kleiner, niet gestreept en ze heeft vaak een roodbruine tot zwarte kleur, afhankelijk van de soort. Galwespen vallen geen mensen lastig, maar bepaalde soorten kunnen bloemen, planten en bomen wel aantasten.
Gallen. De bekendste soort is de eikengalwesp (Cynips quercusfolii) die op de onderkant van eikenbladeren 3 centimeter grote gele tot rode galappels veroorzaakt.
Veel insecten en vogels vooral. Maar ook eekhoorn en muisjes en vele paddenstoelen zijn afhankelijk van de eik. Daarom is de eik een heel belangrijk element in het Nederlandse landschap en fungeert de eik met name in een ecologisch netwerk als een stapsteen voor zeer veel dieren.
Een eikel of een aker is de vrucht van een eik. Het is een noot met één, soms twee zaden. De lengte van een eikel varieert tussen de 1 tot 6 cm en is 0,8 tot 4 cm breed.
Veel zuiderse en mediterrane eiken zijn groenblijvend en niet vorst-resistent, sommigen zijn kleinere bomen of zelfs struiken. Eiken zijn zeer geschikt als bonsai en gemakkelijk in onderhoud, maar zelfs vorst tolerante soorten vragen bescherming in de winter als ze in containers geplant zijn.
Ja. Eikels zijn giftig voor honden. In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken.
Waarom eten paarden eikels? Net als bij mensen, zijn ook paarden verschillend in voorkeur voor voedsel en smaak. Veel paarden houden niet van eikels, omdat ze erg bitter van smaak zijn, anderen vinden ze juist erg lekker!
Inleveren bij een boomkweker. Bij sommige boomkwekers kun je eikels inleveren. Van de eikels worden nieuwe eikenbomen gekweekt.
Mocht het looizuur aftekenen op een houten poort, en je wenst niet te wachten vooraleer de sporen verdwenen zijn, kan je in extremis ook gebruik maken van voldoende verdund zwavel- of oxaalzuur om de vlekken te verwijderen. Het blijft aangewezen om dit karwei buiten of in een goed verluchte ruimte uit te voeren.
Niets in de wet. Er staat in de wet geen enkele bepaling die je verplicht om tuinafval dat uit jouw tuin komt op te ruimen bij je buren. Je buurman kan je hiertoe dus niet verplichten. Het is natuurlijk ook niet verboden om andere afspraken met je buur te maken.
Niet zuur. Men denkt dat bladaarde zuur is. Dit is absoluut niet het geval.
Galappels ontstaan in juni. Dan legt een vrouwtjesgalwesp in of vlakbij de nerf van een eikenblad een eitje. Als reactie op deze irritatie maakt het eikenblad een gal aan, een abnormale uitgroei van plantenweefsel.
Bij gallen die reeds ontstaan zijn is beweging het beste om het overvloedige vloeistof op te lossen. Maar als de oorzaak niet wordt aangepakt, zal de peesschede zich iedere keer weer opnieuw vullen. Gallen kunnen worden ingesmeerd met diverse middeltjes zoals coolgel of klei.
Bladeren van de bomen, laten liggen of opruimen? Als je teveel bladeren hebt leg je ze op een hoop in een hoekje van de tuin. Laat ze daar enkele maanden liggen om te verteren of rotten en zie hoe ze veranderen in de beste compost die je ooit gezien hebt.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.