Meer informatie. Zeewiersalade, ook bekend als Chuka Wakame, is een heerlijke en veelzijdige lekkernij die oorspronkelijk uit Japan komt. Het wordt gemaakt van vers zeewier dat wordt geblancheerd en vervolgens gemarineerd in een smaakvolle mix van sesamolie, sesamzaadjes en sojasaus.
Het in hoge waarden in Wakame aanwezige omega-3 vetzuur EPA, is goed voor hart en bloedvaten en kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Wakame wordt ook vaak ingezet bij de behandeling van schildklieraandoeningen, voornamelijk vanwege het hoge jodiumgehalte.
Wat is het? Wakame salade is een frisse, knapperige, kant-en-klaar salade van kuki-wakame. Kuki-wakame is niet het blad van het wakame-zeewier, maar de stengel/nerf. Die wordt in dunne sliertjes gesneden en doet daardoor een klein beetje denken aan lange sliertjes snijboon maar dan dus knapperig en ziltig.
Wakame heeft een delicate en zoete smaak met een zuiver aroma; je proeft de zee, net als bij oesters. Gebruik: Eet wakame geweld of gemarineerd in soepen, stoofpotten, ovengerechten.
Ze zijn rijk aan mineralen zoals magnesium, mangaan, jodium, calcium, ijzer en koper. Het mooie is dat zeewier rijk is aan de langeketen omega 3-vetzuren EPA en DHA. Ze zijn ook nog rijk aan anti-oxidanten zoals carotenoïden en flavonoïden .
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zoals de meeste zeegroenten heeft wakame een ziltige umami smaak. Wakame is erg gezond: de zeegroente is namelijk (onder andere) rijk aan voedingsvezels, calcium, eiwitten, magnesium, vitamine A, C en K!
Eet vers, voorgeweld of gemarineerd, kook het mee met soepen, stoofpotten, ovengerechten, bruine rijst en quinoa, eet het rauw en gemarineerd in kleine stukjes door salades, groente en wokgerechten, gebruik het geroosterd als smaakmaker. Verwerk het net als elke andere bladgroente, door soepen, salades of op brood.
Wakame is niet hetzelfde als zeewier. Wakame is namelijk een soort zeewier, net zoals bijvoorbeeld kombu, zeekraal of kelp dat zijn. Er zijn in totaal zo'n 500 verschillende eetbare soorten zeewieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende groepen, zo heb je roodwieren, groenwieren en bruinwieren.
Zeewiersalade, ook bekend als Chuka Wakame, is een heerlijke en veelzijdige lekkernij die oorspronkelijk uit Japan komt. Het wordt gemaakt van vers zeewier dat wordt geblancheerd en vervolgens gemarineerd in een smaakvolle mix van sesamolie, sesamzaadjes en sojasaus.
Zeewiersalade, of 'goma wakame' in het Japans, wordt gemaakt van een eetbare soort zeewier (undaria pinnatifida) die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Op papier is het erg voedzaam: veel vezels en eiwitten, 45 calorieën per 100 gram, calcium, jodium en een boel vitamines en mineralen.
Door het hoge gehalte aan vitamines en mineralen zijn algen en zeewieren ideale toevoegingen aan plantaardige vleesvervangers. Uit onderzoek blijkt dat mensen weten dat algen en zeewieren gezond zijn, maar dat vooral de smaak en de beschikbaarheid een probleem vormen.
Naast eiwitten is de micro-alg zeer rijk aan chlorofyl, vitamines, mineralen, gezonde vetzuren en enzymen. Omdat Spirulina ijzer en verschillende B vitamines bevat, ondersteunt de alg het energieniveau.Ook is Spirulina rijk aan antioxidanten die onze lichaamscellen kunnen beschermen.
Zeewier: weinig calorieën, veel voedingsstoffen
Slechts 30 calorieën per kopje, maar rijk aan calcium, jodium, magnesium, ijzer en de B-vitaminen. Zeewier is tevens een goede bron voor EPA, een omega 3 vetzuur, en thiamine en niacine.
Wakame (Undaria pinnatifida, Japanse wakame) is een zeewier behorend tot de groep bruinwieren (Phaeophyta). Wakame wordt geoogst en gebruikt in salades.
Wakame Sushi Box Wakame Salade 150g bestellen? - Aardappelen, groente en fruit — Jumbo Supermarkten.
Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries.
Wakame groeit op hard substraat in de rotsachtige kustzone van het lage getijdengebied en komt voor tot enkele meters beneden de laagste laagwaterlijn. Het best groeit het op beschutte plaatsen, waarbij het zich kan vasthechten aan alle mogelijke typen substraat.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Verder bevat een salade ook veel eiwitten en onverzadigde vetten (goede vetten). Je valt namelijk af wanneer je meer calorieën verbrand dan dat er gegeten worden. Omdat een salade niet veel calorieën bevatten maar wel genoeg voedingsstoffen. Vandaar dat het een goede optie is om deze toe te voegen in je dieet.
Kies een lekkere slasoort als basis voor je gezonde salade. Dit kan zijn: botersla, ijsbergsla, veldsla, eikenbladsla, romaine sla, rucola, spinazie, andijvie of gemengde sla. Een zak gesneden sla uit de supermarkt is een supersnelle optie!
Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit. Eet je zeewier als groente, varieer dan met andere groenten.
Een langdurig gebruik van teveel aan jodium kan ook schadelijk zijn en kan leiden tot een schildklier die te snel werkt: hyperthyreoïdie. Dit gaat vaak gepaard met klachten van vermoeidheid, gejaagdheid, hartkloppingen en zweten.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 542 kJ / 132 kcal. Vetten 0.5 g waarvan verzadigde vetzuren 0.1 g. Koolhydraten 1.2 g waarvan suikers 0.1 g.