Het gebruik van een parkeerschijf is vrij eenvoudig. Bij het parkeren in een blauwe zone wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Komt u dus om 8:45 uur aan, dan zet u de wijzer op 9:00 uur.
Regels parkeerschijf
Wanneer je aankomt op bestemming, stel je de wijzer in op tijd van aankomst. Dit geldt per half uur. Als je om 10.05 aankomt, stel je de wijzer dus in op 10.30u*. De parkeerschijf leg je vervolgens zichtbaar neer op je dashboard aan de kant van het trottoir.
Bij het instellen van de parkeerschijf mag u de tijd afronden naar het eerste hele of halve uur. Bijvoorbeeld als het 13.40 uur is mag u de parkeerschijf instellen op 14.00 uur. Dit bord is geldig totdat u het einde zone bord gepasseerd bent.
Parkeerschijf verplicht in blauwe zone
U herkent de parkeerschijfzone aan het verkeersbord E10 en/of aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Op uw parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert.
Als u uw auto parkeert bij een blauwe lijn bent u in een blauwe zone. Hier mag alleen geparkeerd worden als u een parkeerschijf gebruikt. In dergelijke zones geldt altijd dat u er maar een beperkte tijd mag parkeren. Leg uw parkeerschijf duidelijk achter de voorruit.
Binnen deze zone moeten alle bestuurders van een auto, op werkdagen, de parkeerschijf gebruiken als ze hun auto parkeren. Je moet het doen van maandag tot en met zaterdag, tussen 9 en 18 uur, tenzij het anders is vermeld op het bord. De parkeerschijf moet je duidelijk zichtbaar achter de voorruit leggen.
De blauwe parkeerschijf moet op een juiste wijze zijn ingesteld en de maximale parkeertijd (2 uur) mag niet worden overschreden. De parkeerschijf mag niet opnieuw worden ingesteld zonder dat het geparkeerde voertuig de parkeerplaats heeft verlaten.
Een papieren ticketje achter uw voorruit leggen, behoort tot het verleden: de nieuwe generatie parkeerautomaten werkt DIGITAAL. U tikt op het scherm gewoon uw nummerplaat en de tijd die u wilt parkeren in, betaalt en vervolgt uw weg. Druk op de 'aan'-knop om het scherm te activeren.
Wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een parkeerkaart in een blauwe parkeerzone dan levert dit je een boete op van €95,-.
Kort stilstaan op een parkeerplaats zonder te betalen
Dat mag alleen in deze situaties: U staat stil om snel passagiers in of uit te laten stappen. U staat stil om onmiddellijk goederen te laden of lossen.
Eenvoudige uitleg: Herhaling in het gebied (inclusief alle zijstraten) mag niet worden geparkeerd, geld dus ook voor beide zijden van de weg.
Sinds 31 maart 2003 moet de nieuwe parkeerschijf (Europees model) gebruikt worden. Deze schijf geeft nog enkel het uur van aankomst aan (vroeger ook het uur tot wanneer mocht geparkeerd worden). Bij aankomst moet het uur of half uur aangegeven worden volgend op het tijdstip van aankomst (bijv. aankomst 14.35 u.
Met het beeld van de scanauto in een betaald parkeren gebied zijn we bekend en is ook veel te zien in grote steden. Een scanauto in de blauwe zone is nieuw. De scanauto in de blauwe zone zal met name door de tijdswinst die hij boekt, voldoende tijd hebben om de parkeerschijfparkeerders te controleren.
Veel mensen weten het niet, maar een parkeerschijf kan wel degelijk vervallen. Een geldige parkeerschijf – België gebruikt die naar Europees model – bevat een streepje voor elk halfuur (dus niet eentje per kwartier) en vermeldt expliciet dat de pijl naar het uur van aankomst wijst.
Mindervalide personen die een speciale parkeerkaart hebben, moeten de schijf niet gebruiken. Een bord kan “Uitgezonderd bewoners” vermelden: in dat geval worden de voertuigen met een bewonerskaart ook vrijgesteld.
Leg je parkeerschijf! Daar is de wegcode heel duidelijk in: is de parkeermeter stuk, dan moet je de parkeerschijf gebruiken. Dat betekent wel dat de parkeertijd beperkt is, want met een parkeerschijf mag je maximaal twee uur aaneensluitend parkeren.
Door je betaalpas voor de kaartlezer te houden gaat de slagboom omhoog. De bevestiging van 'inchecken' verschijnt op het scherm. Voor je vertrek hoef je niet eerst langs de betaalautomaat, want je kunt bij de uitrit 'uitchecken' met dezelfde betaalpas. Invoeren van je pincode is niet nodig; je betaalt contactloos.
De parkeerschijf is te koop bij de servicebalie van Albert Heijn.
Wilt u parkeren in een blauwe zone? Dan bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Parkeren in een blauwe zone mag alleen als er een blauwe streep staat of op plaatsen waar een parkeerhaven is. De maximale parkeertijd staat op het verkeersbord bij de ingang van de zone.
De verplichting een parkeerschijf te gebruiken binnen een parkeerschijfzone geldt voor bestuurders voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen. In de praktijk geldt deze regel dus voor bijna alle motorvoertuigen, met uitzondering van een motorfiets (zonder zijspan).
Volgens de Nederlandse wet is het rijbewijs en kentekenbewijs verplicht in de auto. De politie mag er altijd om vragen en neemt geen genoegen met een kopietje. Als je deze documenten niet bij je hebt, riskeer je een flinke boete of zelfs een gevangenisstraf.
Fluohesje. Er moet minstens één fluohesje aanwezig zijn voor de bestuurder. Dat moet je dragen als je pech of een ongeval hebt op een autoweg of snelweg. Leg het vestje binnen handbereik, want je bent verplicht het te dragen vanaf het moment dat je de wagen verlaat.
Veiligheidsvest. In de meeste Europese landen ben je verplicht om op z'n minst één veiligheidsvest in de auto te hebben. En dan vaak ook nog binnen handbereik.