Ingrediënten: 64% magere MELK, paneermeel (TARWEbloem, gist, zout, specerijen), zonnebloemolie, getextureerd TARWE-eiwit, TARWEmeel, verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose), vrije uitloop kippenEI-eiwit, gemodificeerd TARWEzetmeel, HAVERvezel, voedingszuur (kaliumlactaat), stabilisator (polyfosfaat), aroma ...
Daarom wordt Valess gemaakt van weidemelk. Een product wat het weidemelklogo draagt is gemaakt van Nederlandse weidemelk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Ingrediënten. 73% magere melk, zonnebloemolie, getextureerd tarwe-eiwit, verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose), kippenei-eiwit*, erwteneiwit, ui, stabilisator (polyfosfaat), voedingszuur (kaliumlactaat), havervezel, gerstemoutextract, tomaat, dextrose, natuurlijk aroma, specerijen, zout, ijzer.
Is Valess geschikt voor veganisten? Nee, want Valess wordt bereid uit magere melk.
Qua smaak en structuur lijkt deze Beef Style Burger ook erg op die van rund. De buitenkant van de burger is lekker knapperig geworden in de airfryer, waar de binnenkant lekker sappig is gebleven. Wij vinden deze burger ontzettend lekker! Eén Valess Beef Style Burger weegt 100 gram.
In 2005 werden Valess producten op de markt gebracht als vleesvervangers.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1. Producten van sojabonen zijn goede vleesvervangers als ze voldoende ijzer en vitamine B1 bevatten. Tempé en tofu zijn in ieder geval geschikt. Vegetarische producten op basis van sojaeiwit kunnen ook voldoen als vleesvervanger.
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman zegt dat vleesvervangers niet direct gezond zijn. "Je moet altijd kritisch kijken wat erin zit. Ze voegen er vaak B12 aan toe, maar ook zout als conserveermiddel om het langer houdbaar te maken, smaakversterkers en suiker.
Friesland Campina
FrieslandFoods nam in 2001 Fristi over van Nutricia. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Fristi vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
Het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina Domo is marktleider in hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding.
Naast de pure melkproducten van Campina en Friesche Vlag is FrieslandCampina ook bekend om de zuiveldranken Chocomel en Fristi. De laatstgenoemde merken hoorden tot voor kort bij Nutricia. FrieslandCampina heeft de merken echter overgenomen omdat ze naadloos passen bij de propositie van het bedrijf.
De vennootschap is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., waar 15.703 melkveehouders in Nederland, België en Duitsland lid van zijn. Via de coöperatie zijn onze leden-melkveehouders dus gezamenlijk eigenaar en toezichthouder van de onderneming.
Vleesvervangers kan je makkelijk invriezen. Zo blijven ze langer houdbaar en kan je ze 3 maanden bewaren. Sommige vleesvervangers blijven in de koelkast een redelijk lange tijd goed, andere zijn heel vers en blijven maar een weekje goed. Dan is het heel handig om ze in te vriezen.
Invriezen is overigens ook een prima optie voor vleesvervangers; zo blijven ze tot wel 3 maanden goed.
Chocolade/ bonbons. Chocolade– en hazelnootpasta. Deeg en graanproducten. Desserts en toetjes (speciaal koemelkvrije producten)
Van nature glutenvrij zijn in ieder geval: (Zilvervlies)rijst. (Zoete) aardappelen. (Gedroogde of verse) peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten en sojabonen.
Tot enkele jaren geleden was vooral sojamelk bekend als plantaardige variatie op melk. Inmiddels zijn er genoeg alternatieven voor soja melk – denk aan havermelk, erwtenmelk, rijstemelk, amandelmelk en kokosmelk. Houd er wel rekening mee dat deze alternatieven minder eiwitten bevatten dan een pak sojamelk.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
De meeste vleesvervangers zijn een goed alternatief voor vleesproducten. Vooral de soorten die op basis van soja gemaakt zijn. Vleesvervangers bevatten vaak veel eiwitten. Ook zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen, die je normaal gesproken via vlees binnenkrijgt, in veel gevallen toegevoegd.
luizen! Wanneer je karmijnzuur tussen de ingrediënten van een product vindt, dan heeft het zijn kleur te danken aan de cochenilleluis. Het diertje wordt ook gebruikt in cosmetica. En Fristi bevat meer luizen dan fruit, aangezien er slechts 0,01 procent aardbeien in het drankje zitten.