Ingrediënten. INGREDIENTEN: Koolzuurhoudend natuurlijk mineraalwater 99,9% (bron: Marie-Henriette), natuurlijke citroen en limoen aroma's.
Spa Touch® is de heerlijke combinatie van het mineraalwater SPA® Reine met verrassende aroma's. In tegenstelling tot fruitwaters, limonades en frisdranken bevatten de gezonde waters met smaak, SPA®Touch, geen calorieën, suiker, zoetstoffen en kunstmatig toegevoegde stoffen.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
In Chaudfontaine is weldadige loomheid de meest voorkomende gemoedstoestand. Wie kuren alleen niet genoeg vindt, maar ook graag een terrasje pikt, door de bossen wil wandelen en de kinderen wil meenemen, kiest beter voor Spa. In Spa is gewoon meer te doen dan alleen ontspannen bubbelen.
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post . Gelukkig is er ook goed nieuws.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
De eerste nieuwe smaken die hun weg naar de consument gaan vinden zijn ananas/gember (bruisend) en aardbei/munt (niet-bruisend).
Bar-le-Duc is natriumarm mineraalwater. Dit betekent dat het door iedereen gedronken kan worden, zelfs bij een zoutarm dieet. Mineraalwater is ook geschikt voor de bereiding van babyvoeding.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
In Spa Rood (en andere soorten bruisend water) zit enkel koolzuur, wat niet zo heel zuur is. Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct.
Dat zit zo: het koolzuur kan zorgen voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat leidt tot boeren, een opgezette buik en winderigheid. Daarvoor waarschuwt maag-darmspecialist dokter Simon Anderson. “Dit is vooral oncomfortabel en soms ronduit pijnlijk voor mensen met prikkelbare darmen.
De meeste koolzuur in een drank bereikt de maag niet, omdat een groot deel van de koolzuur verdwijnt na openen van de fles. De kleine hoeveelheid die de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand of gaat door naar de dunne darm. Daar wordt het omgezet in bicarbonaat en opgenomen in de darmwand.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
De ph waarde Spa Blauw is 6.0, de ph waarde Chaudfontaine is 7.0, de ph waarde Evian is 7.2, de ph waarde Sourcy is 7.5 en de ph waarde Bar Le-Duc is 7.6. Het verschil tussen Spa Blauw en Bar Le-Duc qua pH-waarde is dus groot.
De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig.
Kies niet-bruisend, mineraalarm water. Bruisend water bevat inderdaad veel zout. Sterk gemineraliseerd water kan bij dagelijkse consumptie het organisme overladen. Geef de voorkeur aan natriumarm water (maximum 20 mg natrium per liter).
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Factcheck. Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.