Parmezaanse kaas mag er maar drie bevatten: rauwe melk, zout en stremsel.
Ongepasteuriseerde koemelk
Voor elke Parmezaanse kaas is heel veel melk nodig, wel 550 liter! Het is een mix van afgeroomde avondmelk en verse ochtendmelk. In grote koperen vaten wordt er alleen nog wei en stremsel aan toegevoegd en het geheel wordt tot 55 graden verhit.
Onderzoek heeft uitgewezen dat Parmigiano Reggiano bovendien een heel goede bron van calcium is en daarom een belangrijke rol speelt in het vormen en houden van gezonde botten en tanden. Dit geldt ook voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.
Grana Padano is op dezelfde wijze gemaakt als Parmezaanse kaas. Deze kaas mag echter, in tegenstelling tot Parmezaanse kaas, uit elke regio van Italië komen. Bovendien mogen de koeien naast hooi en gras ook ander voer eten. Ook deze kazen krijgen na rijping en goedkeuring een brandmerk met de naam op de korst.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
Parmigiano Reggiano is de beste kwaliteit Parmezaanse kaas. Bovendien is hij van betere kwaliteit omdat hij 10 maanden langer gerijpt is. Daardoor wordt Parmigiano Reggiano ook wel is de koning van de kazen genoemd. Beide kazen zijn gemaakt van koemelk en hebben een harde structuur.
Veel duurder. “Geraspte parmezaankaas uit de supermarkt is veel duurder dan verse parmezaan die je in een blok koopt. Meestal voegen ze er ook een soort van korst aan toe voor het raspen, waardoor de kwaliteit minder is en de kaas helemaal anders ruikt.
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Wist je Parmezaanse kaas van koemelk is gemaakt en Pecorino van schapenkaas? Pecorino is om deze reden ook zouter dan Parmezaanse kaas. Beide kazen worden gebruikt in de echte Italiaanse pesto. Moet je kiezen tussen beide kazen, kies dan voor de Parmezaanse kaas.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Is Padano the same as parmezaan? De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Als je lactose-intolerant bent, kun je deze harde kazen zonder problemen eten: Alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, boeren-, geiten- en schapenkaas) Parmezaanse kaas.
Is Parmezaanse kaas vegetarisch? Parmezaanse kaas is helaas niet vegetarisch. Dit komt omdat er is een Parmezaanse kaas dierlijk stremsel zit.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten en drinken van veel zuivelproducten en het verlagen van de bloeddruk. Toch zeggen deskundigen nog onvoldoende bewijs te hebben om vast te kunnen stellen dat het eten van bijvoorbeeld kaas bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk.
Een hele gezonde optie voor als je wilt afvallen is Hüttenkäse. Dit is een hele jonge kaassoort en bevat van alle soorten kazen het minste vet. Naast dat kaas vet is bevat het ook gezonde stoffen. Kaas zit bijvoorbeeld vol met calcium en vitamine B12.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Ingrediënten: rauwe melk, zout, stremsel, conserveermiddel (ei-lysozym).
Als je in de supermarkt op zoek bent naar een echte Parmezaanse kaas, kies dan voor een merk met het D.O.P.-keurmerk zoals Galbani en Zanetti.
Wel eten: kaas van gepasteuriseerde melk
In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant. Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hütenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en veilig.