In een 'gewoon' zakje kerriepoeder zit kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, gember, komijn, selderijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas. Maar in de biologische variant heeft de lavas plaatsgemaakt voor kruidnagel en zit er helemaal geen mosterd in.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Elke curry bevat een unieke samenstelling van onder andere kurkuma (geelwortel), koriander, paprikapoeder en kruidnagel. Onderzoek onder gezonde mannen (tussen de 36 en 54 jaar) laat zien dat een enkele portie curry (180 gram, 500 kcal) de werking van de bloedvaten aanzienlijk verbetert.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Komijn + Piment
Het zal een eenvoudiger smaakprofiel hebben dan curry, maar het is nog steeds een geweldige vervanging voor kipgerechten, soepen en sauzen. Meng gelijke hoeveelheden komijn en piment. 1 ¼ theelepel van het mengsel van komijn en piment = 1 theelepel kerriepoeder.
Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala's.
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Engelse stijl kerrie, Indiase saus met een westerse twist
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is kerrie geen specerij op zich, maar een combinatie van verschillende specerijen. In deze mix vind je kurkuma, koriander, kardemom, fenegriek, komijn, chili, gember, peper, venkelzaad, mosterd en paprika tegen.
Geschiedenis. Kerrie is afkomstig uit India, waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen.
Kenmerken. De plant wordt tot 60 cm hoog, heeft smalle grijs-zilveren bladeren, zwavelgele bloemen, en geurt naar kerrie. De bloei kan duren tot september. De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied, en groeit op droge, rotsachtige of zandgrond.
paprika, 25% kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad, 3% fenegriekzaad. Bevat geen toegevoegd zout.
De smaak van kerrie is pittig, scherp en aromatisch. Men gebruikt in India en Thailand ook een rode kerrie. De rode kleur komt van rode pepers. De samenstelling van kerrie verschilt en staat niet officieel vast.
Kerriepoeder, of kortweg kerrie genoemd, is geen specerij en geen kruid. Het is een verzamelnaam kruidenmixen, die van land tot land anders kan smaken. In India bijvoorbeeld is de kruidenmix vrij pikant en scherp, en Nederland minder pittig.
Kerriepoeder is algemeen gezien best scherp. Daarom zijn er mildere varianten op de markt gezet. Hou je dus van semi-scherpte, dan zijn de neutrale kerrie's geschikt voor jou. Heb je liever pittig, kies dan voor een masala of voor een pittige variant.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.