Zo kun je de snacks met goed geweten geven, maar natuurlijk altijd met mate. Volkorenmeel, eitjes, aardappelen, wortels, spinazie, havervlokken, roomkaas, saffloer, runderbouillon of havervlokken: de verschillende recepten voor hondenkoekjes zijn net zo divers als de mogelijke ingrediënten.
Spratts koekjes genaamd, bestaande uit vlees, granen en groente. Het waren een soort cakeachtige biscuits gemaakt van vlees, granen en groente, die ook geschikt waren om als voeding te geven.
Waar dentalsticks de bekendste gezonde hondenkoekjes zijn, heb je nog veel meer keuze wanneer je jouw hond op een verantwoorde manier wilt trakteren. Zo vind je in onze webshop ook mais-, rijst- en aardappelzetmeel snacks. Deze snacks zijn laag in vet, bevatten veel vezels en reinigen het gebit van jouw hond.
Veel hondeneigenaren houden zich aan de 10%-regel. Dat betekent dat hondensnacks ongeveer 10% van de dagelijkse voeding mogen zijn. Voor elke 100 gram voer die de hond per dag eet, mag 10 gram snoepjes zijn. Dit is een goede richtlijn, maar het verschilt uiteraard per hond waar hij het meeste baat bij heeft.
Zo kan je hond reageren op graan of tarwebloem. Alternatieven zijn dan speltmeel, rijstmeel, gierst, aardappelen, boekweit of maïsmeel. Daarnaast kunnen honden reageren op zuivelproducten.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Ja, een hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.
Sommige mensen schuiven hun hond graag een paar blokjes kaas, plakje boterhamworst of plakjes worst toe. Voor de mensen is dit een kleine en simpele snack, maar voor honden zit hier al snel teveel zout of vet in. Honden hebben veel minder calorieën en andere voedingswaarden nodig dan de mensen.
Volwassen honden worden over het algemeen twee keer per dag gevoerd. Bij sommige honden is dit zelfs maar een keer per dag. Vaak wordt dit vooral uit praktische overwegingen gedaan: het is voor baasjes die overdag vaak van huis zijn gewoon makkelijk om bijvoorbeeld voor en na hun werk de hond eten te geven.
Is jouw hond lief geweest, dan mag je hem of haar gerust een stukje kaas als beloning geven. Maar denk erom: de meeste kazen bevatten veel zout. Teveel zout is ook niet goed voor een hond; geef daarom eerder een stukje jonge (belegen) kaas dan een oude kaas. Hoe lekker het ook is!
Het voer uit de blikjes of brokken zijn niet schadelijk voor de mens, zegt dierenarts Ronald Corbee. Volgens hem gaat het wel mis wanneer baasjes hun trouwe viervoeter rauw vlees geven en zelf ook een hapje nemen. Ook Wouter Hendriks van de Wageningen University zegt dat het hondenvoer in Europa heel veilig is.
In de praktijk betekent dat zoveel mogelijk vlees en zo min mogelijk synthetische toevoegingen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Gezonde hondensnoepjes bevatten vooral veel gedroogd vlees. Het voordeel aan gedroogd vlees is namelijk dat het minder vet is.
In appel zit onder meer vitamine A. vitamine C en vezels. Ook de schil is heel gezond voor honden.
Maar er zijn maar weinig mensen die op de hoogte zijn van het feit dat druiven, rozijnen en krenten ook giftig zijn voor honden. Wanneer honden druiven of rozijnen binnen krijgen kan dit in sommige gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden of zelfs dodelijk zijn.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid. Er is kan ook acuut nierfalen ontstaan.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
Op de verpakking van de voeding is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aangegeven. Deze hoeveelheid is gebaseerd op het ideale volwassen gewicht voor het hondenras. Dit is een uitgangspunt van hoeveel je hond dagelijks mag eten. Aan de hand van de conditie (dik/dun) bepaal je of dit voldoende, te veel of te weinig is.
Giftige stoffen voor honden: Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree. Roomijs: bevat veel lactose.
Sperziebonen zijn een populaire snack voor honden want ze zijn lekker en gezond. Ze bevatten veel vezels die zorgen voor een gezonde spijsvertering en een vlotte stoelgang. Ook geven ze je hond een boost aan vitamine A, C en K voor een sterke weerstand en een scherp zicht.
Volle granen zoals bruine rijst voorzien honden van belangrijke en verteerbare voedingsstoffen. Bovendien is graanvrij hondenvoer niet noodzakelijkerwijs laag in koolhydraten. Daarnaast zijn deze voedingsstoffen juist een belangrijke factor in de algehele gezondheid van een hond.
Sperziebonen zijn peulvruchten
Deze boontjes moeten hiervoor beschermd worden. Dit gebeurd door de aanmaak van saponinen, een 'gifstofje'. Nu is het niet zo dat je hond direct ziek wordt als hij deze saponinen binnenkrijgt. Maar ze zorgen wel voor de activering van het immuunsysteem.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen. Druiven en rozijnen zijn eveneens giftig voor honden.
Met de extra lekkere beloning leert de hond zijn aandacht te richten op zijn begeleider en alle afleidingen te negeren. Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees)