Waaruit bestaat de placenta precies? De placenta is een soort spons die bestaat uit een netwerk van aders en slagaders, de zogenaamde placenta- of chorionvlokken. Die zijn aan één kant vastgehecht aan de baarmoederwand en nemen het bloed van de moeder op.
De placenta ontstaat uit trofoblastcellen. De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Vanuit de placenta lopen er bloedvaten van en naar je baby: de navelstreng.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk. Wat groente erbij en smullen maar!
Waarom zou je de moederkoek in Godsnaam opeten? Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen.
Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet!
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Als de placenta niet loskomt
Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren. Daardoor komt ook oxytocine vrij. Wanneer een placenta een uur na de geboorte van het kind niet is losgekomen, wordt deze operatief verwijderd. Dit gebeurt onder algehele verdoving (narcose) in het ziekenhuis.
Als de placenta binnen 4 uur in de koelkast is gedaan en binnen 48-72 in de vriezer tot max. 6 maanden kan het zeker. Na 6 maanden soms ook, maar dat ligt aan de staat van de placenta. Let wel; na die periode zijn de meeste hormonen en voedingsstoffen verdwenen.
Vastzittende placenta
Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.
Placenta: 650 g
In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder. Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed. Ook wordt koolzuurgas en andere afvalstoffen aan het moederlijk bloed afgegeven.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
De moederkoek (placenta) produceert hormonen:
Naast de functie van de placenta om je baby te voeden en van zuurstof te voorzien, produceert de placenta de hormonen oestrogeen, progesteron, hCG en HPL.
De placenta, ook wel moederkoek genoemd, ontwikkelt zich na vier weken zwangerschap. Tot die tijd ontwikkelde het embryo zich alleen nog in een vruchtzakje. De placenta zit aan de ene kant vast aan de baarmoederwand en aan de andere kant zit binnen in de vruchtzak.
Omschrijving. De placenta vormt een scheiding tussen de bloedsomloop van de moeder en de bloedsomloop van het embryo. Voedingsstoffen gaan van de moeder naar het embryo door middel van de placenta.
Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.
In principe gooit de verloskundige of gynaecoloog de placenta weg. Maar misschien heb jij er andere plannen mee. In sommige culturen is het gewoonte om de placenta te begraven en er bijvoorbeeld een geboorteboom op te planten.. Wil jij niet dat ze je placenta weggooien?
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden. Dat voelt iets minder heftig als bevallingsweeën, maar het kan nog steeds onprettig voelen.
Door de samentrekkingen van de baarmoeder wordt de placenta samengedrukt. Het overige bloed vloeit terug naar het baarmoederslijmvlies. De bloedvaten die de placenta voorheen voedden, vernauwen. Daardoor komt de moederkoek los en achter de moederkoek vormt zich een bloedstolsel.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Deze variëren in kleur – helder rood tot donkerbruin – en formaat. Dat bloedverlies hoort geleidelijk aan af te nemen. Het kan echter ook gebeuren dat het bloedverlies toeneemt, zowel kort na de bevalling als in de weken daarna.
Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.
Op die manier staan de bloedsomloop van baby en moeder met elkaar in contact, zonder dat hun bloed vermengd kan raken. De placenta heeft een doorsnede van 15 tot 20 cm, is 3 cm dik en weegt tot 500 g. Ze heeft een totale oppervlakte van ongeveer 14 m² en een bloedvatennetwerk van 40 tot 50 km lang.