De meest voorkomende variant in de natuur heeft grote witte pluimen, maar je vindt deze plantensoort ook in andere kleuren. Oranje, rood en zelfs paars – pampasgras is uniek en kleurrijk!
In de winter sterft de plant bovengronds voor een groot deel af, net als vele grassoorten. De beste tijd om pampasgras te snoeien is aan het eind van de winter, net voor de lente aantreedt. Als u te laat gaat snoeien zou u namelijk nieuwe scheuten kunnen beschadigen.
Je kunt de pluimen makkelijk drogen. Pluk een paar mooie exemplaren (handschoenen aan, want het blad is vrij scherp) en zet ze losjes in een vaas. De pluimen drogen aan de lucht. Als je een beetje handig bent, dan kun je er ook een 'floral cloud' van maken.
Hoe lang gaat pampasgras mee? Dat is afhankelijk van de omstandigheden waarin de pluimen worden bewaard. 3 jaar is zeker mogelijk.
Laat de stelen 24-48 uur in de vaas staan en laat de zwaartekracht het werk doen - je pampas pluimen krijgen hun natuurlijke vorm terug en worden na verloop van tijd nog luchtiger. Spuit de pampas pluimen kort in met haarlak (let op, niet te veel). Zo blijven ze langer goed en laten de pluisjes minder snel los.
Wanneer pampasgras snoeien
Het einde van de winter, eind februari – begin maart is de beste tijd voor het pampasgras snoeien. Bij voorkeur doe je dit niet later omdat je dan misschien nieuwe, groene scheuten beschadigt.
Wanneer Pampasgras Snoeien
Het is voor pampasgras goed wanneer het 1 keer per jaar terug wordt gesnoeid. Dit gebeurt het beste eind februari en begin maart. Rond deze tijd gaan er weer jonge scheuten uitlopen en zij hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien.
Meestal komen in het eerste jaar na aanplant nog geen bloempluimen tot ontwikkeling. Eenmaal goed aangeslagen wordt droogte goed verdragen, is het echter extreem droog geef dan extra water. Teveel nattigheid in de winter is niet goed voor het pampasgras, een te natte plek kan zorgen voor een slechte bloei.
De pampas pluimen hebben geen water nodig. Het gedroogde pampasgras kan in een lege vaas gezet worden, waar je eventueel voor extra stevigheid zand in kan doen. De gedroogde pampas pluimen zijn niet gek op direct zonlicht, zet de pluimen het liefst in de schaduw.
Hoeveel water heeft pampasgras nodig? Pampasgras in de tuin heeft niet veel water nodig. De basisregel is : beter minder vaak maar goed water geven zodat de grond goed vochtig is. Door zijn oorsprong kan het siergras beter overweg met droogte dan met vocht.
Je snoeit pampasgras door het oude blad en de pluimen weg te knippen en op deze manier ruimte vrij te maken voor nieuwe groei. Je kunt de oude stengels gerust tot vlak boven de grond (op wel 25 cm boven de grond) wegknippen.
Verlangt een warme, zonnige plek en een vochthoudende bodem die af en toe droog mag zijn. De plant kan flink woekeren. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.
DIY-tip: geef je pampasgras een kleur
Hoe werkt het? Dip ze in de bak met de gewenste kleur textielverf en laat ze voor een paar uur (pastelkleuren) of zelfs een hele dag (diepe kleuren) hierin liggen. Hang ze vervolgens de hele nacht ondersteboven om te laten drogen.
Wellicht kun je daar een paar van die mooie takken afknippen en laten drogen. Hoe je dat doet? Zet ze in een droge vaas en that's it! Na verloop van tijd drogen ze uit en kan je er maanden of misschien wel jaren mee doen.
Pampasgras is qua verzorging geen veeleisende plant. Eenmaal snoeien per jaar en alleen bij aanhoudende droogte (in de zomerperiode) moet u ervoor zorgen dat de kluit goed vochtig is. Het geven van water kunt u bij minder warm weer gerust een aantal dagen overslaan.
Wil je pampasgras stekken, dan kun je dit doen door de planten te scheuren. Bij tuincentra doen ze dit vaak nog voordat de plant pluimen heeft. Je weet dan van tevoren niet of je met de mannelijke of vrouwelijke variant te maken hebt.
Plant de Cortaderia Selloana in de volle zon of halfschaduw. Hoewel pampasgras goed winterhard is, heeft de jonge plant wat meer bescherming nodig. Ook tegen teveel vocht of regen.
Pampagras wordt voordat de winter invalt, beschermd tegen vorst en winterse vochtigheid, idealiter in de late herfst tussen november en december. Te vroeg beschermende maatregelen kunnen negatieve gevolgen hebben. Als vocht zich ophoopt in het nest, kan bij milde temperaturen verrotting optreden.
Pampasgras bloeit vrij laat in het seizoen. Vanaf september komen de bekende pluimen tevoorschijn. Die blijven dan nog een goede maand lekker wapperen. Laat het gras wanneer de winter volgt voor wat het is en begin met snoeien zo vanaf eind februari, begin maart.
Wie ze wil combineren met bloeiende vaste planten, moet dus op zoek gaan naar laatbloeiers, zoals vuurpijlen of helianten. Ook kun je ze gebruiken als achtergrond voor de rode of oranje bottels van de rimpelroos. Pampasgras moet je in het voorjaar planten.
De beste periode om Pampasgras te verplaatsen is maart/begin april. De vorst is dan uit het land en de aarde wordt alweer warmer. Voordat je Pampasgras gaat verplaatsen is het slim om Pampasgras eerst te snoeien. Zo wordt de plant hanteerbaarder en gaat verplanten makkelijker.
We noemen dit soort planten ook wel solitair, omdat ze vaak in hun eentje het beste tot hun recht komen. Pampasgras groeit erg snel en kan probleemloos meer dan een meter lang worden.