Een compleet Engels ontbijt bestaat uit baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding (of bloedworst, ook wel Boudin Noir genoemd).
Daarnaast worden ook vaak bonen in tomatensaus, gegrilde tomaten, gebakken champignons en toast geserveerd. Af en toe horen er ook bloedworst (blackpudding), scones of hash browns (aardappelkoekjes) bij. Daarbij een kopje thee, koffie of sinaasappelsap, en je kunt er minstens voor een halve dag tegen.
Nu hoor je vaak dat een English breakfast ongezond zou zijn omdat het 'te veel is'. Dat is een beetje een gekke redenering. Er is namelijk helemaal niets mis mee om groots te ontbijten als je dit maar compenseeert met de rest van de dag. Bovendien verminder je de de kans op eetbuien en zoete trek gedurende de dag.
De oorsprong van het Engels ontbijt gaat terug tot de Industriële Revolutie. Mijnwerkers aten dit overvloedige ontbijt met veel vetten en calorieën om genoeg energie te hebben voor het zware werk. Tegen de middag was het ontbijt al opgebrand.
Er zijn 489 calorieën in een portie Engels ontbijt.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
Het traditionele Amerikaanse ontbijt bestaat uit cornflakes, wafels of donuts, gebakken eieren, spek en pannenkoeken. De Amerikaanse lunch is een stuk uitgebreider dan de Nederlandse: men gaat er echt voor zitten en van een simpel broodje kaas of ham is geen sprake.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Veel Britten genieten op zondagmiddag in de pub, of thuis met familie, van dit traditionele Engelse gerecht: een groot stuk gebraden vlees (doorgaans varkensvlees of rundvlees) met groente, aardappels, Yorkshire pudding en een dikke jus.
Alsof het uitgebreide ontbijt niet genoeg is eten Engelsen vaak ook bij de lunch warm. Ze eten dan bijvoorbeeld een (club)sandwich met wat er bij, een 'jacked potato' bijvoorbeeld. Ook de 'fish and chips' zie je in Engeland regelmatig terug tijdens de lunch.
Dit zijn ze nou, echte “bangers”! Die typisch Engelse bakworstjes die bij een echt English breakfast horen. Een ruime bak van een kilo, met ongeveer 25 worstjes. Bak ze, samen met wat dik gesneden bacon en serveer er een gebakken ei of roerei bij.
Continentaal ontbijt
Dit type ontbijt bestaat meestal uit toast, jam, koffie of thee en sap. In de uitgebreide versie kunt u ook warme gerechten vinden, zoals roerei, worstjes of pasta met melk.
Engelse landadel en herenboeren trakteerden hun gasten op een extravagant ontbijt. Oorspronkelijk om met de rijke oogst en opbrengst van hun land te pronken. Eieren, bacon, champignons, tomaten, worstjes, toast en een kop thee uiteraard.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
We zouden het bijna vergeten, maar natuurlijk behoren ook koffie en thee bij het Amerikaanse ontbijt. Let wel: koffie is in de VS vaak slap in vergelijking met wat we in Nederland en België gewend zijn. Haast overal komt men je koffie voortdurend gratis terug bijvullen, dus je drinkt zoveel je maar wil.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Groenten zijn niet zo doorgedrongen, die moet je echt apart bestellen. De Fransen zien aardappels en patat als groenten. Natuurlijk zit er baguette bij de maaltijd, de bedoeling is dat je met stukjes daarvan 'sopt' en je bord schoonveegt."