Het BHV-plan beschrijft de organisatie van de BHV, welke BHV opleidingen de bedrijfshulpverleners hebben gevolgd en hoe de bekwaamheid wordt geborgd. Maar ook de hulpmaterialen die ingezet kunnen worden, de vluchtroutetekeningen, instructiekaarten, het BHV ontruimingsplan en een registratie van de incidenten.
Inhoud BHV-plan
In het BHV-plan staan alle taken van de BHV en verantwoordelijkheden beschreven en de procedures die gevolgd moeten worden bij een incident. Het BHV-plan is ervoor om aan te tonen dat de BHV volgens de wettelijke verplichtingen zijn georganiseerd.
Binnen bedrijven is de werkgever verantwoordelijk om maatregelen te treffen ten behoeve van gezond en veilig werken. Het (laten) opstellen van een (nood)plan door bijvoorbeeld een veiligheidskundige of door een Hoofd BHV kan hier aan bijdragen.
Een BHV-plan (noodplan, bedrijfsnoodplan of calamiteitenplan) is niet wettelijk verplicht. Maar om de BHV in uw bedrijf goed te regelen is een BHV-plan belangrijk. In dit plan staat wat u gaat doen bij een ramp. Als u een brandmeldcentrale (BMC) in uw pand heeft, dan moet u een up-to-date ontruimingsplan hebben.
Een BHV plan zorgt ervoor dat bedrijfshulpverlening efficiënter werkt. Afspraken, rolverdelingen en taken zijn namelijk in dit plan vastgelegd. Dankzij het BHV plan weten alle BHV'ers waar ze aan toe zijn bij een calamiteit of wanneer BHV toegepast moet worden.
Vuistregel hoe vaak BHV herhalen
De richtlijn, ook van het NIBHV, is om jaarlijks een BHV herhaling te volgen. Los van de wetgeving, is het belangrijk dat je als BHV'er goed getraind bent voor eventuele risico's die binnen een bedrijf in een specifieke branche kunnen voorkomen.
Volgens de Arbowet moeten er in een organisatie BHV'ers aanwezig zijn. Hoeveel hangt af van het aantal werknemers en van de risico's in uw bedrijf. BHV'ers moet ieder jaar bijscholing krijgen. Is de bedrijfshulpverlening in uw bedrijf niet in orde, dan kan de Inspectie maatregelen nemen.
Op basis van die restrisico's moet je je afvragen hoeveel BHV'ers nodig zijn om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen. Er moet altijd ten minste één BHV'er aanwezig zijn, ook in ploegendiensten, bij overwerksituaties of als een deel van de medewerkers thuiswerkt.
Regel 1: Let op gevaar
De basisregel in de Eerste Hulp, maar ook voor professionele hulpverleners is het veilig kunnen hulpverlenen. Dat betekent dat je, voordat je ook maar iets doet, eerst goed kijkt of de situatie veilig is voor jouzelf en voor het slachtoffer.
De rechter bepaalt vervolgens of de ontruiming door kan gaan. Deze beslissing maakt hij aan de hand van de hoogte van de huurachterstand (die hij eerst grondig controleert) en de aanwezigheid van andere zaken tijdens de huurovereenkomst, zoals overlast.
Het hebben van een ontruimingsplan is in Nederland wettelijk verplicht. Elk bedrijf moet een ontruimingsplan hebben. Een bedrijfsnoodplan is alleen wettelijk verplicht voor BRZO-bedrijven. Dit zijn bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, waardoor het risico op een ongeval veel groter is.
De 5 fasen van BHV zijn: Alarmeren, Verkennen, Inzet, Nabespreken en Nazorg.
Hoofd BHV. Aan het hoofd van de bedrijfsnoodorganisatie staat het Hoofd BHV. Hij is beleidsmatig verantwoordelijk voor het BHV-beleid. Dat wil zeggen dat hij het beleid voor de bedrijfsnoodorganisatie opstelt, implementeert en borgt.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar.
Medewerkers die op verzoek van de werkgever naast hun werkzaamheden tevens bedrijfshulpverlener (BHV-er) zijn, krijgen hiervoor een vergoeding van maximaal €75,- bruto/jaar bij het behalen of het verlengen van het certificaat.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal BHV'ers niet wettelijk vastgelegd.
Om eerste hulp te kunnen verlenen, moet de BHV'er kunnen beschikken over één of meerdere verbanddozen. Naast verbandmiddelen en een reddingsdeken kan een beademingsmasker en een blusdeken deel uitmaken van de standaard uitrusting, zodat de BHV'er veilig hulp kan verlenen.
Het diploma bhv, afgegeven door het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV), behoudt zijn geldigheid voor 1 jaar. Op je diploma staat een afgiftedatum, dat is de datum waarop je het behaald hebt. Dus vanaf die datum is dat diploma nog 1 jaar geldig.
Een TableTop oefening is een interactieve vorm van oefen als serieuze voorbereiding voor een ontruiming. BHV'ers voeren scenario's uit en ontruimen het gebouw in het klein na. Het doel van een TableTop oefening is het doorlopen van alle stappen tijdens een ontruiming.
Daarvan zegt de arbowet dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgevers in dat gebouw is. Zij moeten de bedrijfshulpverlening in gezamenlijkheid organiseren. De Arbidsinspectie* controleert namens de overheid. Deze instantie inspecteert óf en in welke mate de veiligheid van medewerkers is gegarandeerd.
Samengevat: Ontruim eerst, indien mogelijk, de ruimte waar calamiteit (bijv.brand) is begonnen en. Sluit deze ruimte (figuur 1, nr.