Soms kan het voorkomen dat na enkele dagen gebruik een tegengestelde werking optreedt, waardoor de neusverstopping en vochtafscheiding uit de neus juist weer toenemen. Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen.
Xylometazoline: ernstige duizeligheid, zweten, sterk verlaagde lichaamstemperatuur, hoofdpijn, bradycardie, hypertensie, ademhalingsdepressie, coma en stuiptrekkingen. Hypertensie kan worden gevolgd door hypotensie. Ipratropium: droge mond, accommodatiestoornissen, tachycardie, hallucinaties.
Duizeligheid; • Slapeloosheid; • Stoornissen in het zien (visusstoornissen) die vanzelf weer overgaan; • Verhoogde bloeddruk; • Onregelmatige, versnelde hartslag. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan .
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in. De mond blijft gesloten. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen. Ga hier mee door tot je een duidelijke drang voelt om te ademen.
U kunt in één keer stoppen. Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies.
Zoals bij andere soortgelijke middelen kan DA Neusspray Xylometazoline HCl Menthol 1 mg/ml bij daarvoor gevoelige personen slaapstoornissen, duizeligheid en beverigheid veroorzaken. Raadpleeg uw arts als dergelijke verschijnselen erg hinderlijk worden.
Om problemen te voorkomen, kies je beter voor een natuurlijke neusspray. Een voorbeeld van zo'n natuurlijke neusspray is Cinuforce forte + menthol. Deze neusspray is lief voor je neus, maakt je neus vrij in 2 minuten en kan je veilig langdurig gebruiken: er is geen gevaar voor afhankelijkheid.
Neusdruppels/neusspray 1 mg/ml: 2–4 druppels of één verstuiving in elk neusgat, max. 3×/dag. Maximaal 3 toedieningen per neusgat per dag. Houd tussen twee toedieningen een tussenperiode van 8–12 uur aan.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaten in je neus. Dit geeft tijdelijke verlichting doordat het zwelling vermindert en de neusopeningen vergroot. Maar bij langdurig gebruik leidt het tot 'rebound congestie'. Hierbij raakt je neus na het stoppen met de spray nog meer verstopt dan voorheen.
Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt. Dit heet het “rebound-effect”. De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten.
Langdurig en excessief gebruik kan het verstopte gevoel in de neus doen terugkeren of verergeren en kan leiden tot zwelling van het neusslijmvlies. Vermijd het verstuiven van Otrivin Duo in of rond de ogen. Als dit gebeurt, reinig de ogen dan grondig met water.
Xylometazoline HCl Teva 1 mg/ml Indien anders voorgeschreven door uw arts is de dosering bij volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar oud 1-2 verstuivingen per neusgat naar behoefte, maar niet meer dan 3 keer per dag. Na het verwijderen van de beschermdop brengt u de spray opening in uw neusgat en drukt deze eenmaal in.
Neusspray. “Het beste is om korte tijd een neusspray te gebruiken met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline erin. Deze wordt vaak verkocht onder de merknaam Otrivin® of Nasivin®, maar zijn vaak ook als huismerk te verkrijgen. Door de neusspray kan je direct beter door je neus ademen.
Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit medicijn gebruikt. Dit medicijn heeft een kleine invloed op hoe goed u kunt rijden of machines kunt gebruiken. U kunt door uw ziekte of als u dit medicijn gebruikt, last krijgen van moe of duizelig zijn.Dit komt zelden voor.
Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel 'Otrivinisme' genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts.
Ook kun je er voor kiezen om een andere neusspray te gaan gebruiken, zonder de werkzame stof xylometazoline, denk bijvoorbeeld aan de Leidapharm Neusspray zoutoplossing, New Care Neusspray, A.Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray.
Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over. Wanneer je echt verslaafd bent aan neusspray, kun je het beste naar een arts gaan.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Hoofdpijn, neusbloeding en verlies van reuk werden het meest gemeld.
Oorzaken van duizeligheid zijn onder andere: ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, hartritmestoornissen, hyperventilatie en een lage bloeddruk. De behandeling van duizeligheid is afhankelijk van de oorzaak. Neem contact op met je huisarts wanneer je je plotseling duizelig voelt.
Symptomen van een neussprayverslaving
Een neussprayverslaving is te herkennen aan wanneer je langer dan twee weken dagelijks neusspray gebruikt. Je hebt de neusspray nodig om de neus vrij te houden. Je kunt niet vrij ademen zonder neusspray. De xylometazoline tast de trilharen en het neusslijmvlies aan.
Je kunt ook stapsgewijs een verslaving afbouwen. In dat geval stop je eerst met één neusgat en een korte periode later met het andere neusgat. Een KNO-arts of andere medische hulpverlener kan ook een alternatieve neusspray met bijvoorbeeld een zoutoplossing aanbevelen tijdens deze overgangsperiode.
Gebruik je al langer dan een week een neusspray?Gebruik je hem zelfs bijna dagelijks?En neem jij je neusspray overal mee?Dan ben je waarschijnlijk verslaafd aan neusspray.