Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen.
Standaard wordt er bij de meeste producten een los, kort snoer (met een lengte van 80 tot 120 cm) meegeleverd die d.m.v. een stekker achter in het apparaat wordt bevestigd.
Gebruik nooit een verlengsnoer om apparaten aan te sluiten. Dit kan een kortsluiting of brandgevaar veroorzaken.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
De meeste huis tuin verlengkabels hebben een maximale belasting van 2500 watt. Als er op elke verlengkabel ook een verbruiker word aangesloten,word het snel onoverzichtelijk, en word kans op overbelasting groter,met brand als vervolg.
Het klinkt voor de hand liggend, maar voor een vriezer heb je een stopcontact nodig. Zorg dat deze in de buurt van de vriezer is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen nodig hebt.
Laat de koelkast rusten.
Dit is om te zorgen dat de olie in de compressor zich weer kan verdelen na het vervoer. Laat de koelkast minstens 12 uur staan voordat je hem aanzet.
Een nieuwe koelkast kun je het beste 12 uur laten staan voor je hem aanzet. Bij een gebruikte koelkast hoeft dit niet, mits hij staand is vervoerd. Een nieuwe koelkast kun je zowel staand als liggend vervoeren. Bij thuiskomst laat je deze dus een aantal uur staan voor je hem aanzet.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Sluit de oven aan op een ander stopcontact met randaarde. Sluit de oven rechtstreeks aan op het stopcontact en gebruik geen verlengsnoer.
Toch is een verlengsnoer niet altijd even veilig en ligt een kortsluiting op de loer, bij onverstandig gebruik van een verlengsnoer. Waar mogelijk is het daarom sterk aan te raden om altijd gebruik te maken van een vast stopcontact, in plaats van een verlengsnoer.
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Bij een ongeaarde aansluiting kan de metalen buitenkant van de koelkast verbonden zijn met een fase zonder dat dan de aardlekschakelaar uit slaat. Zodra jij deze buitenkant aanraakt, dan ontstaat er mogelijk een lekstroom door je lichaam heen en slaat de aardlek als het goed gaat alsnog uit.
Controleer de afstand tussen de muur en de koelkast/vriezer. Wij bevelen je het volgende aan voor de beste koelomstandigheden: Een minimale afstand van 5 cm tussen de achterkant van de koelkast en de muur, en een minimale afstand van 10 cm aan de bovenkant.
Het is voor je koelkast het beste hem staande te vervoeren. koelmiddel schuimen. Wanneer je de koelkast vervolgens na het vervoer te snel aanzet, kan dit problemen opleveren voor de koelkast en er zelfs voor zorgen dat je koelkast kapot gaat. Vervoer daarom de koelkast het liefst staand.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
Nadat een nieuwe koelkast geplaatst is of nadat je je koelkast hebt verhuisd mag je hem nog niet direct aanzetten. De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen.
Vermijd knikken of scherpe bochten in de kabel, dit kan de binnenste draden beschadigen. Houd het snoer uit de buurt van water of natte oppervlakken. Als je meerdere apparaten tegelijkertijd wilt aansluiten, kies dan voor een verlengsnoer met meerdere uitgangen, maar let wel op de maximale belasting.
Dat is geen ideale combinatie. De stroom wordt vanuit het stopcontact door de verlengkabel gestuurd naar een nieuw aansluitpunt, vervolgens naar nog een verlengsnoer en dan gaat de stroom naar de oplader en het apparaat. Hierdoor ontstaan er een paar punten waar je kwetsbaarheid hebt.
Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. U voorkomt hiermee dat zich plaatselijk veel warmte in het elektriciteitscircuit ontwikkelt. Gebruik stekkerdozen alleen als u tijdelijk extra aansluitpunten nodig hebt.
Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen.Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar. Dit geldt zeker voor toestellen die continu stroom gebruiken, zoals een diepvries, koelkast,…