Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
De chocoladepasta wordt verkocht in 75 landen en geproduceerd in tien fabrieken verspreid over West-Europa (Villers-Ecalles in Frankrijk, Alba en Sant'angelo dei Lombardi in Italië, Belsk in Polen, Stadstallendorf in Duitsland), Moskou in Rusland, Brantford in Canada en Lithgow in Australië.
3. De Ferrero-groep, waar Nutella onderdeel van uitmaakt, is goed voor zo'n 23,4 miljard dollar, omgerekend zo'n 20,5 miljard euro. Naast Nutella behoren ook Ferrero Rocher en Kinder Chocolade - van Kinder Bueno en die verrassingseieren - tot het chocolade-imperium van de familie Fissolo.
50 procent suiker
De overige 50 procent bestaat voor 20 procent uit palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
De prijs van de Nutellapotten blijft wel dezelfde, want volgens de producent zijn de productiekosten gestegen. Hazelnoten bijvoorbeeld - een essentieel ingrediënt van Nutellachoco - zijn de laatste jaren schaarser en dus duurder geworden.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
De mogelijkheid bestaat dat Nutella heeft vastgesteld dat de gezondere pasta van Delhaize (zonder palmolie) knaagt aan de verkoop van Nutella in de supermarkten van Delhaize en dat de voedingsgigant daarom beslist heeft om Delhaize aan te vallen op het woord choco', aldus de consumentenorganisatie.
Alle producten van Ferrero op de Nederlandse en Belgische markt zijn geschikt voor de 'Islamische gemeenschap' zoals ze dat noemen. Een uitzondering hierop is Mon Cheri (bevat alcohol). De weipoeder in Ferrero producten bevat stremsel die vrij is van dierlijke oorsprong.
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.
De bedrijfsstructuur van het Ferrero van nu is nog altijd gebaseerd op familiewaarden. In januari 2018 verkocht Nestlé zijn Amerikaanse divisie, die snoep en andere zoete tussendoortjes maakt, aan Ferrero. Ferrero is bereid zo'n US$2,8 miljard te betalen en krijgt merken als Butterfinger en Baby Ruth in bezit.
Hij ontwikkelde daarom een mengsel van hazelnoten, suiker, olie en cacao dat hij in harde blokken als beleg verkocht. Maar ouders klaagden dat de kinderen alleen het beleg opaten en niet het brood. Daarom bedacht Ferrero een chocoladepasta, die hij Supercrema noemde. In 1963 werd Supercrema omgedoopt tot Nutella.
Het merk Kinder, gecreëerd door Michele Ferrero , werd in 1968 in Alba , Italië ontwikkeld en betrad hetzelfde jaar de Duitse en Italiaanse markt. Vervolgens hield Ferrero de naam Kinder ( " kinderen " in het Duits ) voor al zijn andere nieuwe producten over de hele wereld.
Kinder Bueno is een chocoladereep van confiserie Ferrero en van het merk Kinder.
Het werd gelanceerd in 1968 door Michele Ferrero wiens droom het was om chocolade te maken die speciaal ontwikkeld was voor kinderen.
Zo was Nutella (1964) de eerste smeerbare hazelnootpasta, Tic Tac (1969) het eerste meeneemsnoepgoed, Kinder Surprise (1974) het eerste chocolade-ei met een verrassing erin dat op industriële schaal werd geproduceerd en Ferrero Rocher (1982) de eerste ronde praline.
In elke pot van 750 gram Nutella zitten 97 hazelnoten. Dat is meer dan in elke andere pasta. 25% van de jaarlijkse wereldwijde hazelnotenproductie wordt opgekocht door Ferrero.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta. De suikers bestaan afhankelijk van het productiegebied uit suikerbiet- of uit geraffineerde rietsuiker.
Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac.
Michele Ferrero was de zoon van een chocolatier. Het was zijn droom om chocolade te maken voor kinderen, maar waar de hele familie van kan meegenieten.
kinderen. Het verhaal van Kinder begint in 1968, in het hart van het kleine stadje Alba, Italië. Hier zou een oprecht idee uitbloeien tot het Kinder dat we vandaag de dag kennen.