Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Een gietijzeren pan kun je het beste schoonmaken met een beetje water en een zacht sponsje. Als de pan erg vies is mag je een klein beetje zeep gebruiken, maar zorg er wel voor dat je de pan goed naspoelt. Gebruik (het liefst) geen harde spons of agressieve zeep. Dit kan de natuurlijke anti-kleeflaag aantasten.
De keramische of ijzeren koekenpan
De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Het is duurzaam, geschikt voor alle warmtebronnen en het ziet er nog mooi uit ook. De meeste gietijzeren pannen zijn bovendien voorzien van een geëmailleerde laag die roest voorkomt en werkt als antiaanbaklaag. De kans dat deze laag snel slijt is bij kwalitatieve merken (zoals Le Creuset) klein. Hij blijft lang warm.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Pannen en potten
Zet pannen en grote potten in het onderste rek, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Zijn de pannen vet van olie of boter, haal vooraf een keukenpapier door de pannen.
Een gietijzeren pan gaat, mits je deze goed onderhoud, een leven lang mee. Sommige gietijzeren pannen worden soms generaties lang doorgegeven, waardoor ze meer dan honderd jaar gebruikt worden. Daarnaast is gietijzer een puur product zonder chemische lagen, wat het erg fijn maakt om mee te koken.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Was uw Le Creuset braadpan met warm water en afwasmiddel, en spoel en droog vervolgens goed af. Het is niet nodig om de pan van te voren in te smeren met een olie of in te branden. Bescherm uzelf - gebruik altijd ovenhandschoenen bij het hanteren van een warme braadpan.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Je hoeft een gietijzeren pan niet weg te doen als deze er niet meer goed uitziet. Je kunt de pan weer als nieuw maken. Maak de gietijzeren pan met een staalsponsje grondig schoon tot het pure gietijzer weer tevoorschijn komt. Spoel de gietijzeren pan vervolgens goed af en droog deze.
Het gietijzer zal na een uur verkleurd zijn, laat het rooster afkoelen en smeer het vervolgens goed in met plantaardige olie zoals arachideolie, Crisco of zonnebloemolie. Het insmeren van de onderdelen met één van deze middelen heet seasonen.
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk?
Op nummer 1 hebben wij de Daumonet Auguste Noir gietijzeren grillpan geselecteerd als beste koop gietijzeren koekenpan van dit moment. Een voordeel van deze gietijzeren koekenpan is bijvoorbeeld dat hij geschikt is voor alle warmtebronnen. Verder heeft hij een inhoud van 2 liter en een diameter van 23,5 cm.
Gebruik onverzadigde oliën aan die neutraal van smaak zijn met een hoog rookpunt van minimaal 200°: canola olie, avocado olie, zonnebloemolie en andere plantaardige olie met een hoog brandpunt zijn geschikt voor het inbranden van zowel gietijzer als plaatstaal.