Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Zorg voor voldoende beschutting
Het is van belang dat jouw konijnen lekker weg kunnen kruipen naar een warm plekje. Dit kan je doen door veel stro in het hok én in het nachthok te leggen, maar ook door een konijnenhuisje te plaatsen. Hier kunnen jouw konijnen lekker uit de wind zitten, wat een hoop kou scheelt.
Een ziek konijn kan onderkoeld zijn en heeft dan een deken nodig en een kruik om zich aan op te warmen. Onderkoeling van je konijn is nog ernstiger dan koorts en kan zelfs dodelijk zijn!
Stro is ideaal als bodembedekking in de winter. Het is hol van binnen en houd daardoor warmte vast. Als het echt koud wordt, prop het hele (schuil/nacht) hok dan gewoon vol met stro. Jouw konijnen kunnen daar een lekker holletje in maken en zit zo prima beschut tegen de kou.
Je moet alleen wel zorgen voor goeie tochtvrije schuilhok met veel stro/hooi waar hij in kan zitten, liefst ook wat van de grond af... Als hij maar de beschikking heeft over een goed geisoleerd, droog hok kan hij gewoon buiten blijven. Dieren zijn slim en hij zal snel een warm heenkomen zoeken als hij het koud krijgt.
Winterse periodes met temperaturen tot -10℃ kunnen ze gemakkelijk trotseren. Ze moeten zich echter wel kunnen voorbereiden! Zorg ervoor dat je konijn in de zomer- en herfstmaanden al buiten geleefd heeft, zodat het volop zijn wintervacht kan ontwikkelen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
De optimale temperatuur voor een konijn ligt tussen de 15°-20°C. Boven de 24 graden is het dus al te warm voor een konijn. En boven de 27 graden, dan zullen er echt maatregelen genomen moeten worden, om het konijn hier doorheen te helpen.
Isoleren. Je kunt ook extra bescherming bieden voor je konijn door het konijnenhok extra te isoleren. Het meest gebruikte en effectieve product hiervoor is stro. Je kunt stro als toevoeging gebruiken op de bodembedekker die je normaal gebruikt.
Sommige mensen zetten in de zomer hun konijnen buiten en in de winter binnen, maar kijk daarmee uit! Konijnen kunnen niet goed tegen warmteverschil. Van Binnnen naar Buiten: Zet een binnenkonijn nooit zomaar even in de sneeuw omdat hij het zo leuk zou vinden.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Konijntjes zijn groepsdieren en worden dus best niet alleen gehouden. In de winter is dit extra belangrijk. Wanneer het heel koud is, kruipen ze dicht bij elkaar en houden ze elkaar warm. Als konijnen het hele jaar buiten leven, zullen zij in de herfst een dikke wintervacht aanmaken.
Konijnen kunnen heel erg trillen als ze erg gestressd/bang zijn. Laat hem rustig wennen aan zn nieuwe omgeving en houd vooral het eten/drinken en keutelen goed in de gaten.
De beste manier om tijdens koude periodes je konijn warm te houden is door het gebruik van stro. Stro isoleert een konijnenhok perfect. Ook tijdens warme periodes kun je gewoon stro gebruiken. Verhoog in de koude periodes de hoeveelheid tot ongeveer de helft van het nachthok, zo heeft jouw konijn een warme Kerst!
Leefwijze en voedsel
Een konijn is plaatstrouw en houdt geen winterslaap. Meestal wonen de konijnen in uitgebreide, zelfgegraven gangenstelsels met vele gangen en kamers (wrangen), maar soms wonen ze in oude vossen- of dassenburchten.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Stro isoleert goed bij kou, en de konijnen kunnen er dan een lekker holletje in maken waar ze bij nachtvorst kunnen schuilen. Voor binnenkonijnen hoeft er geen bodembedekking in het nachthok. Het mag wel, maar een lekker kleedje, dekentje of kussentje is ook goed.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Vooralsnog moet hij de nachten binnenshuis doorbrengen, pas na half mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, kan hij helemaal buiten wonen. Wanneer het de bedoeling is dat je konijn op gras gaat wonen, dan moet hij vóórdat hij naar buiten gaat al aan gras gewend worden.
Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Er is te weinig ruimte om lekker te bewegen en rennen kan al zeker niet. De hokken zijn te laag, een konijn kan er niet rechtop in zitten, dus op de achterpoten en met de kop hoog in de lucht.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!