Vloeibare CO2, onmisbaar voor goede plantengroei. EasyCarbo is een zeer krachtige en effectieve koolstofvoeding voor aquariumplanten. Koolstof (in de vorm van in het water opgeloste CO2) is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een optimale plantengroei.
ProFito bevordert de celdeling
micronutriënten (o.a. mangaan, boor, kobalt, lithium, molybdeen, koper, tin, nikkel, fluor, jood, aluminium, zink, seleen en vanadium). Deze stoffen en een aantal extra toegevoegde zeldzame mineralen, geven de planten precies wat nodig is om probleemloos te groeien.
Easy life easy carbo is namelijk een vloeibare vorm van koolstofdioxide, zoals u wellicht weet hebben planten CO2 nodig voor de assimilatie en groei, wanneer planten een tekort hebben aan CO2 'versuikeren' ze (verslijmen etc.) de afvalstoffen die hierbij vrij komen zijn een voornaamste voedingsbron voor algen.
Op zich gaat CO2 en garnalen prima samen. Maar je zal je waterwaarden nog eens moeten nameten want 4�dkH bij een pH van 6 betekent dat je al een ontzettend hoog CO2-gehalte zou hebben.
Wanneer de bevroren koolstofdioxide bij een normale luchtdruk opwarmt, dan smelt het niet; het wordt direct weer gas. Wanneer koolstofdioxide onder een luchtdruk van tenminste 5,2 bar wordt opgewarmd, dan wordt het bij -56 °C wél vloeibaar.
Zorg dan voor de juiste plantenvoeding. Het gemakkelijkste is elke week (of desnoods elke maand) wat plantenvoeding in je aquarium toevoegen. Zelf gebruik ik deze aquariumplanten voeding en als je moeilijk groeiende planten hebt, deze vloeibare CO2. Werkt supergoed!
Dosering easy life easy carbo:
1 ml per 50 liter dagelijks tot maximaal 2 ml per 50 liter dagelijks. Indien u twijfelt over de plantenbezetting, start de eerste 2 weken met een halve minimale dosering per dag om de planten te laten wennen. De dosering wordt dan 1 ml per 100 liter per dag.
Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.
De baardalg (ook wel zwarte puntalg, zwarte penseelalg of roodwieren genoemd) groeit in groep op traag groeiende planten, aquariumdecoratie en uitrusting en kan tot een halve centimeter lang worden. Deze algensoort is vaak lastig te verwijderen.
Maar als Baardalg gezond is, varieert de kleur van donkergroen tot bruinachtig grijs tot diepzwart. Net als een echte baard ziet deze algensoort er in het begin uit als wat lichte stoppels. Daarna worden het pluisjes (vaak Penseelalg), soms met draadjes van een paar centimeter rondom de bladeren van planten (Baardalg).
Daardoor moet de populatie “goede” bacteriën eerst weer opgebouwd worden. De witte waas in het aquarium is eigenlijk een explosie van bacteriën. Gelukkig is dit niet schadelijk en op te lossen door snel groeiende aquariumplanten zoals Waterpest, Cabomba Valisneria of Hoornblad te plaatsen en die hard te laten groeien.
Met een voedingsbodem hechten de planten hun wortels beter in de grond. Stabiele toevoeging van plantenvoeding. In plaats van steeds weer vloeibare plantenvoeding toe te voegen, zorgt een goede voedingsbodem voor een geleidelijke afgifte van voedingsstoffen.
Het wordt pas gevaarlijk wanneer het aan hoge concentraties wordt ingeademd (meer dan 5% volume, of 50,000 PPM). De grenswaarde of het hoogste niveau aan CO2 waarvan verondersteld wordt dat het niet gevaarlijk is voor een gezonde volwassene tijdens een werkdag, bedraagt (5,000 PPM).
In de praktijk wordt kooldioxide vaak aangeduid als koolzuur. In deze folder wordt de term 'koolzuur' echter uitsluitend gebruikt, wanneer de waterige oplossing van kooldioxide (CO2 in H2O) wordt bedoeld.
Hij ligt ook niet te slapen. Het is een vervelling van een garnaal. Garnalen vervellen net als krabben om te kunnen groeien. Het skelet van de garnaal zit aan de buitenkant en kan niet mee groeien.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.