De schuimkraag op jouw bier bestaat voor een groot deel uit koolzuur dat tijdens het omhoog borrelen eiwitten oppikt. Deze eiwitten vormen een soort beschermlaag om de koolzuurbel. Dankzij deze beschermlaag heeft het koolzuur een langere levensduur dan je bijvoorbeeld bij frisdranken als cola of tonic ziet.
Bierschuim bestaat van nature uit koolzuur. Je kunt echter ook stikstof gebruiken om een mooie schuimkraag te krijgen. Het resultaat is dan een schuim met hele kleine, fijne belletjes. Dit compacte schuim is erg stevig en lijkt wel een soort slagroom; zo dik en romig ziet het eruit.
Bier is een natuurlijk product dat gemaakt wordt met slechts vier basisingrediënten: water, graan, gist en hop. In dit artikel leggen we je uit waarom deze ingrediënten gebruikt worden en wat de invloed hiervan op het bier zal zijn.
Het ontstaan van de schuimkraag
De middelgrote eiwitten blijven aanwezig in het bier. Het zijn deze eiwitten die samen met de koolzuurbellen zo belangrijk zijn voor de schuimvorming van het bier. Onderweg naar de oppervlakte pikken de koolzuurbellen de middelgrote eiwitten op.
Mannelijke hop of bevruchte hop bevat meer vetten en oliën, dit is de reden waarom Brits bier geen schuimkraag heeft, Maar in Groot-Brittannië is de kwaliteit van de schuimkraag sowieso minder belangrijk, dus. dat geeft niet.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Voedingsstoffen. Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Ook het overmatig drinken van alcohol kan huidproblemen veroorzaken, in stand houden, verergeren of de behandeling van de klachten verhinderen [2,3]. Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Alcohol als basisbehoefte
Bier en wijn was tot de 18e eeuw, toen schoon drinkwater ruimer beschikbaar kwam, veel veiliger dan water. Gebruik werd dus aangeraden. Tegen alcohol werd toen heel anders aangekeken. Het was in feite een basisbehoefte.
Maïs zorgt ervoor dat bier een heldere kleur krijgt en zachter van smaak wordt. Deze zetmeelbronnen zijn veelal ingrediënten voor Amerikaanse biersoorten.
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd. Net zoals hop werd gruit toegevoegd om een tweevoudige reden: bier langer houdbaar maken en smaak geven.
Standaard wordt bier gebrouwen met water, hop, gerst en gist. Met name de gemoute granen, zoals gerstemout, zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Vooral voor zwaardere bieren gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier.
In principe kun je bijna elke graansoort gebruiken om bier mee te brouwen. De meeste voorkomende is gerst, maar je kunt ook gebruik maken van tarwe (vaak in witbier en weizen), haver, rogge, mais, rijst, spelt, enzovoorts.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Nadelen en risico's als u regelmatig te veel alcohol drinkt
U kunt ook last krijgen van oprispingen, brandend maagzuur, diarree, dikker worden (overgewicht) of juist afvallen. U kunt een vitaminetekort krijgen, als u elke dag te veel alcohol drinkt en ook weinig of ongezond eet.
2 weken stoppen met alcohol
Zware drinkers kunnen in de eerste weken na het stoppen met alcohol echter (serieuze) ontwenningsverschijnselen ervaren, waaronder angstgevoelens, een verhoogde bloeddruk en verstoorde slaappatronen.
Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt. Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
Zijn uitvinding, de Plopr bieropener, zorgt voor dit geluid bij het openen van ieder flesje. Een heerlijk geluid is het. Zo'n lekkere harde plop wanneer je een fles champagne ontkurkt. Die lekkere plop kun je nu ook horen als je een biertje openmaakt of een colaatje.