Kenmerkend voor speculaas zijn − behalve de bruine suiker (liefst bruine rietsuiker) − de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie.
Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden. Dit wordt vervolgens vermengd met bloem en bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.
In Nederland wordt van oudsher meestal speculaas gegeten, in België gaat het meestal om speculoos. Dat komt doordat specerijen in Nederland, dankzij hun kolonies in het Verre Oosten, een pak goedkoper waren dan bij ons. Daarom maakten Belgen meestal de goedkopere variant, zonder speculaaskruiden.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden. Dit wordt vervolgens vermengd met bloem en bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen.
Veganisten eten geen eieren noch honing, drinken geen melk. Lotus producten die eieren, honing of melk bevatten zijn niet geschikt voor veganisten (zie ingrediëntenlijst). Alle andere Lotus producten zoals Speculoos en speculoospasta zijn wel geschikt voor veganisten.
De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.
De kruidnoot is de 'noot' die we tijdens de Sinterklaasperiode met zijn allen het meeste eten. Deze lekkernij is gemaakt van tarwebloem en heeft zijn smaak te danken aan kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon. Samen worden dit ook wel de speculaaskruiden genoemd.
Hoe jongens vroeger hun interesse toonden voor een meisje? Met een speculaaspop. Nam het meisje die aan, dan wist de jongen dat ze een relatie wilde. Dit gebeurde vaak rond Sinterklaas, omdat de smaak van speculaas zo lekker bij het seizoen past.
Qua specerijen denk je dan aan gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad en knoflook.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard gekookt ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In 1 grote (165 gram) banaan zit: 152 kcal energie. 0,5 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
Speculoos bestaat grotendeels uit suiker en is bijzonder arm aan vitamines en vezels. De in vet oplosbare vitamines ontbreken volledig. Speculoos bevat wel verschillende mineralen, maar deze komen ook veel voor in andere voedingsmiddelen. Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel.
Ingrediënten: Original speculoos 58% (TARWEbloem, suiker, plantaardige oliën (palm*, raap), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), SOJAbloem, zout, kaneel), raapolie, suiker, emulgator (lecithinen (SOJA)), voedingszuur (citroenzuur). *Palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages.
Mocht je nou dol zijn op speculaas, dan is het misschien handig om te weten hoeveel calorieën er in één speculaasje zitten. Veel zijn het er namelijk niet. In een koekje van 7 gram zitten 'slechts' 33 calorieën. Er zit daarnaast 1,5 gram vet in en 2 gram suikers.