Wanneer je een deeg voor een brood gaat maken zal je meestal water gebruiken. Maar je kan ook melk gebruiken, dat maakt het brood luxer, smaakvoller en blijft iets langer vers. Het is wat minder gebruikelijk maar je kan ook appelsap, bier, karnemelk of kwark gebruiken.
Brooddeeg is een mengsel van tarwemeel of tarwebloem, wat water of melk, gist of zuurdesem en zout. Zowel gist als zuurdesem zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen en er een luchtig brood ontstaat. Om een elastisch deeg te krijgen, moeten de ingrediënten gedurende 10 tot 15 minuten stevig gekneed worden.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Ja, u kunt melkpoeder gebruiken in plaats van verse melk, maar dan moet u de melk wel eerst aanmaken. Zie de instructies op de verpakking van de melkpoeder en maak de benodigde hoeveelheid aan.
Vetten maken het brood en het kruim zacht(er). Hoe meer vet een brooddeeg bevat, hoe meer je dit merkt in het uiteindelijke resultaat. Vet maakt een brood malser. Vetten 'smeren' de glutenstrengen.
Brood kan men perfect zonder vetstof maken. Vet zorgt voor de soepelheid van het deeg en de vershoudbaarheid. Brood zonder vet zal dus iets droger zijn. Als alternatief voor boter kan men Vitelma sla olie gebruiken.
Boter kan brood een rijkere smaak geven. Aan het bakproces draagt boter weinig bij. Margarine werkt enigszins als broodverbeteraar. Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume.
Melk – en dus ook melkpoeder – bevat melksuiker. Onder invloed van warmte kan deze karameliseren. Daarom wordt vaak een beetje melkpoeder toegevoegd aan allerlei degen: ze kleuren dan sneller en mooier bruin in de oven.
Van welke verhoudingen gaat deze converter uit? De meeste volle melkpoeders gaan uit van 130 gram volle melkpoeder in combinatie met 900 gram water voor 1030 gram volle melk (1 liter). Hier kan enige variatie in zitten, maar dit is de meest gebruikelijke.
1 liter melk te maken mengt u 100 gram melkpoeder met 1 liter water (u kunt deze verhouding aanpassen naar uw eigen smaak). U kiest voor de instant variant wanneer de oplosbaarheid extra belangrijk is.
4 Water of melk
Brood bak je meestal met water, maar dat kun je ook (deels) vervangen door melk: dan krijg je een melkbrood. Ook voor briochebrood wordt melk of melkpoeder gebruikt. Dat laatste heeft het voordeel dat het bij warm weer niet zuur wordt.
Welk soort brood is lactosevrij? In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.
Zout zit niet voor niks in brood, en bovendien is het niet alleen maar slecht. Brood zonder zout smaakt ten eerste nergens naar. En daarnaast zorgt zout dat deeg beter kan rijzen. De korst wordt er krokant van en het brood blijft langer lekker, omdat het meer vocht vasthoudt.
Suikers kunnen verschillende functies hebben bij de bereiding van brood. Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie, waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.
Een egale kleur in het deeg is een goed beginpunt. Dit betekent dat alle ingrediënten in ieder geval egaal door je deeg verdeeld zijn.
De basisingrediënten van deeg zijn bloem en water (of andere vloeistoffen zoals melk, vruchtensap). Dit wordt aangevuld met rijsmiddelen (gist, bakpoeder, ei..) en smaakstoffen zoals suiker en zout. Deeg is meestal kneedbaar, maar altijd dik van consistentie, vloeibare degen heten beslag.
Er bestaan verscheidene oplossingen om gewoon melkpoeder te vervangen. Ik denk maar aan amandelmelkpoeder, sojamelkpoeder of kokosmelkpoeder. Het hangt er natuurlijk van af waarvoor het melkpoeder in kwestie dient in het receptuur.
Creamer voor melk in de koffie
Een creamer bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en bevat geen lactose. Het is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct maar het kan wel sporen bevatten van melkstoffen. Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak.
Doorslaan doe je door heel voorzichtig de luchtbellen gelijkmatig te verspreiden en een beetje lucht uit je deeg drukken. Het voelt een beetje gek om lucht eruit te drukken terwijl we een luchtig brood willen bakken. Maar met doorslaan voorkom je grote onregelmatige luchtbellen en inscheuringen aan de randen.
Let op: gebruik 1 afgestreken doseerlepel poedermelk per 30ml water. Als je baby dus 180ml melk drinkt, vul je de fles met 180 ml water, verwarm je dat en voeg je vervolgens 6 afgestreken lepels poedermelk toe.
Doe de aanbevolen hoeveelheid melkpoeder in de fles. Sluit de fles en schud krachtig. Voeg daarna het resterende water toe en schudt weer een paar keer tot het poeder is opgelost. Laat de melk afkoelen tot drinktemperatuur (ongeveer 37°C).
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.
Wanneer je kiest voor boter, gebruik dan roomboter en geen margarine. Deze laatste bevat vaak toevoegingen en vocht. Als olie kun je kiezen voor zonnebloemolie, deze heeft een neutrale smaak of je kiest voor olie met een smaak zoals (goede) olijfolie, amandelolie of andere olie met een smaak.
Als je het "verkeerde" broodmix koopt (wat eigenlijk meelmix genoemd moet worden), waar geen gist in zit, en je voegt alleen maar water toe dan krijg je een niet gerezen brood dat enorm compact is, een baksteen zoals bakkers dit noemen.
In de deegbereiding zorgt vet voor de samenhang en stugheid (consistentie) van het deeg. Tijdens het bakproces heeft het smeltgedrag van vetten bijvoorbeeld invloed op de vloeieigenschappen van koekjes. Daarnaast spelen vetten in het eindproduct een zeer belangrijke rol in de smaak en het mondgevoel.