Ingrediënten: glucosestroop, suiker, vruchtensappen (sinaasappel, aardbei, banaan) (3%), kokosolie, maltodextrine, voedingszuren (citroenzuur, appelzuur), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, sucrose-esters van vetzuren), bevochtigingsmiddel (glycerol), geleermiddel (arabische gom), cacaoboter, concentraten ...
Omdat iedereen mag genieten van het Fruittella-snoep
In principe is het Fruittella-snoep niet geschikt voor vegetariërs. Het gaat namelijk om gelatinesnoepjes. Daarbij wordt er varkensgelatine gebruikt, waardoor het ook niet geschikt is voor moslims.
Fruitliefhebbers inspireren Fruittella elke dag tot het creëren van de lekkerste snoepjes. Gemaakt met fruitsap en natuurlijke kleuren & smaakstoffen. Nu vegan! - Verpakt in een handzame rol, ideaal voor onderweg en een dagje uit.
Elke Fruittella-rol bevat tien vierkanten snoepjes waarvan één of meerdere smaken aanwezig zijn. De machine controleert net voordat de buitenwikkel wordt aangebracht of het er ook daadwerklijk tien snoepjes in de mal zijn.
Gezondheid
Fruittella Mix of Minis 50 Stuks 410 g is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Fruittella Mix of Minis 50 Stuks 410 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Hoeveel fruit per dag moet je dan eten? De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit.
Ingrediënten: Glucosestroop, suiker, geheel gehard kokosvet, aardbeien sap 3%, voedingszuur (citroenzuur), gelatine, bevochtigingsmiddel (glycerol), natuurlijk aroma, concentraten (zwarte wortel, vlierbes), geleermiddel (Arabische gom), dextrine.
Welke snoep is halal? Halal snoep omvat snoepgoed dat voldoet aan de islamitische voedingsrichtlijnen. Veel soorten snoep zijn halal, zoals gummy-snoepjes, marshmallows, pure chocolade en fruitsnoepjes zonder gelatine.
Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten. Daarom ook is het advies om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Vegan en vegetarische snoep
Je kunt wel aan het V-Label keurmerk logo op de verpakkingen van snoepwaren zien, of het product gegarandeerd vegetarisch of veganistisch is.
Waarom is snoep niet vegan? In eerste instantie lijkt snoep natuurlijk altijd plantaardig, maar in veel gevallen is dit niet zo. Snoep wordt bijna altijd gemaakt met gelatine afkomstig van dieren, waardoor het niet vegan is. Hierdoor is het snoep dus niet geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Je komt er het snelst achter waar allemaal gelatine in zit, door op het etiket te kijken. Daar hoort het namelijk op te staan. Soms is het vermomd onder de term 'colloïdaal proteïne'. Notoire verdachten met gelatine zijn drop, ander (gummie-achtig) snoep en pudding.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Rahat lokum, Turkish delight of Turks fruit is een soort snoep gebaseerd op een gel van zetmeel en suiker.
In 1932 kopen de broers Van Melle in Krakau (Polen) de rechten om een zachte vruchtencaramel én een pepermuntcaramel met een dragee-laagje te mogen produceren. Uit deze kauwbonbons ontstaan later de beroemde Fruittella en Mentos.
Fruittella is een zacht kauwsnoepje in diverse fruitsmaken, op basis van gelatine. De zachte vruchtencaramel werd ontwikkeld door zoetwarenfabrikant Jozef Lax und Sohn in Krakau (Polen).
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.