Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Veel artsen schrijven (vroeger ook al) voor om elke dag gedroogde abrikozen te eten op een nuchtere maag omdat dit een positieve invloed heeft op het verlagen van je bloeddruk. Elke dag een stuk of 5 gedroogde abrikozen zou wonderen moeten doen.
Zure abrikozen worden ook wel bloeddruk abrikozen genoemd. De abrikozen bevatten namelijk veel kalium, wat kan werken bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast helpen de anti oxidanten bij het het op peil houden van je cholesterol gehalte.
Gedroogde abrikozen zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn bovendien érg rijk aan vezels. Per 100 gram bevatten ze maar liefst 14,4 gram vezels. De vitamines A, B1 (thiamine), B3 (niacine) en E zijn allemaal in de gedroogde abrikoos te vinden en hebben verschillende belangrijke functies in je lichaam.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten.
Voedingswaarde portie Abrikoos,vers
De standaardwaarden voor abrikoos,vers worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door de schuifbalk te bewegen. Een portie abrikoos,vers komt overeen met 45 gram.
Ze kunnen worden gegeten zoals ze zijn of worden toegevoegd aan salades en andere gerechten om smaak en textuur toe te voegen. Gedroogde abrikozen bevatten veel vezels, weinig suiker en bevatten veel vitamines en voedingsstoffen.
Zorgt voor een beter ontlasting
Niet alleen abrikozen, maar ook gedroogde pruimen zijn een goede keuze voor de behandeling van constipatie. Zo bevatten 8 stukjes gedroogde abrikozen maar liefst 4 gram vezels.
Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Conclusie. Gedroogd fruit is heel gezond. Onbewerkte voeding is altijd gezonder en wil je dus onbewerkte gedroogde abrikozen? Ga dan voor 'ongezwavelde' abrikozen.
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
De meeste abrikozen worden gezwaveld voordat ze gedroogd worden. Deze behandeling met zwaveldampen zorgt er voor dat de gedroogde vruchten langer houdbaar zijn.
Gedroogde abrikozen staan erom bekend dat ze helpen tegen een hoge bloeddruk. Abrikozen bevatten veel vezels, wat heel goed is voor de darmen. Daarbij bevatten ze diverse vitamines en mineralen als: vitamine A, B, E, ijzer, fosfor, magnesium, natrium, calcium, kalium, koper en zink.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Abrikozen en afvallen
Abrikozen kunnen je namelijk helpen bij het afvallen. Abrikozen bevatten relatief weinig calorieën, maar hebben toch een hoge voedingswaarde. Hierdoor kan het eten ervan voor een vol gevoel zorgen, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.
Hoe lang kun je Gedroogde abrikozen bewaren? De gedroogde abrikozen zijn vooral doordat ze gedroogd zijn langer houdbaar. Je kunt deze het beste op kamertemperatuur bewaren, deze zijn dan maximaal 6 tot 9 maanden houdbaar. In de vriezer kunnen de gedroogde abrikozen maximaal 3 maanden bewaard worden.
Geweld gedroogd fruit kent een héle andere textuur en smaakbeleving dan gedroogd fruit. Dat komt namelijk door het ”wellen”. Stapje voor stapje is er lauw water toegevoegd aan de gedroogde (bio) zuidvrucht.
In de zure abrikozen zit de hoogste hoeveelheid kalium. Vaak wordt geadviseerd om 4 tot 5 gedroogde abrikozen een nachtje te laten wellen in koud water en deze in de ochtend op nuchtere maag te eten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Abrikozen zijn op een koele plaats 1 tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze ongeveer 5 dagen bewaren, maar ze verliezen dan wel wat smaak en geur. De schil van een abrikoos is eetbaar.
Volgens het voedingscentrum is één gedroogde abrikoos ook 3 gram.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Er zitten 26 kilocalorieën in 1 stuk (9 gram) gedroogde abrikozen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gedroogde abrikozen'?