Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden, ook niet in de zomer. De eerste maand moet je hier rekening mee houden. Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken. Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer.
Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts. Een trappelzakset (rompertje met sokjes) kan ook uitkomst bieden als je last hebt van sokjes die telkens verdwijnen.
Een pasgeboren baby trek je in principe altijd een luiertje en een rompertje aan, plus een broekje en trui of een onesie. Vergeet de sokjes niet of kies voor een broekje waar de sokjes aan vast zitten (geloof ons, da's heel handig!).
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Kleding van je baby in de winter
Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen, met daaroverheen een trui of een shirtje met een vest. Een lange broek met warme sokjes en eventueel slofjes zijn ook aan te raden tijdens de winter.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Wanneer het heet of vochtig aanvoelt dan heeft de baby het te warm. Wanneer het nekje koud aanvoelt, kun je het beste een extra laagje kleding aandoen, want de kans is groot dat hij het te koud heeft. Daarnaast kun je ook de temperatuur van de baby checken met een temperatuur meter.
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.
Hoeveel rompertjes je daadwerkelijk gebruikt verschilt per baby, waar jij je prettig bij voelt en hoe vaak je wil wassen. In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen.Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
Kindermaten leeftijd: wanneer maat 56? Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm.
Vestje of jasje
Een pasgeboren baby kan zijn temperatuur nog niet zo goed regelen. Daarom is het belangrijk dat je baby warm genoeg is aangekleed. Een vestje of jasje geeft je baby extra warmte. Of je baby een vestje of (zomer/winter)jasje nodig heeft, is afhankelijk van het seizoen.
Dat is vooral in het begin fijn, als je nog wat handigheid moet krijgen in het aan- en uitkleden. Een boxpakje is een trui en broek ineen. Een boxpak houdt je baby – die nog niet goed zelf zijn lichaamstemperatuur kan regelen – lekker warm.
Wat is een geboortepakje? Een geboortepakje is het eerste pakje dat je baby na de bevalling draagt. Dit kan een boxpakje zijn, maar ook een broekje met een vest of trui. Voor veel ouders blijft dit een bijzonder kledingstuk of setje, omdat het herinnert aan de eerste momenten met hun kindje.
Waar laat je je pasgeboren baby slapen? Waar je een pasgeboren baby laat slapen hangt af van verschillende factoren. Veel ouders gebruiken een draagzak voor overdag omdat veel baby's het fijn vinden om dicht bij papa en mama te zijn. Ook maken veel ouders gebruik van een co-sleeper voor tijdens de nachten.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
De eerste weken/maanden ligt je baby op de hoge stand. Wanneer je baby begint te rollen en draaien in bed, dan mag de bodem naar beneden geplaatst worden. Zoals eerder geschreven kan je kindje al vanaf de geboorte in een ledikant slapen, tot zo'n 3 jaar.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Wat is beter voor je pasgeboren baby: slaapzak of deken? In principe kun je een babyslaapzak vanaf de geboorte gebruiken, maar in de regel wordt het vanaf de 3 maanden ingezet. Daarvoor liggen baby's onder een laken en deken.
Een baby mag direct vanaf de geboorte al in een slaapzak slapen. Als je baby nog geen slaapzak draagt vanaf de geboorte, gebruik dan in ieder geval een slaapzak op het moment dat je baby beweeglijk wordt en de dekens en lakens van zich af woelt.
Pasgeboren baby's: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je kunt hiervoor een inbakerdoek gebruiken of een daarvoor bestemde inbakerslaapzak.