De pizza margherita is een typisch Napolitaanse pizza met als ingrediënten tomaten, mozzarella en verse basilicum, zout en olijfolie.
Vooropgesteld: er is geen wettelijk vastgestelde volgorde voor de pizza-ingrediënten. En dus ook niet voor de kaas. Maak je een pizza met tomatensaus als basis, dan heb je feitelijk twee opties: bodem » tomatensaus » ingrediënten » kaas.
Pizza is ontstaan als voedsel voor de armen
Chr. bakten oude Grieken al kruidige platbroden op hete stenen. De krokante korst maakte een bord overbodig en zo'n punt was – helemaal dubbelgevouwen – goed vanuit de hand te eten. Dit maakte het gerecht populair onder het minderbedeelde volk en doorreizigers.
Italiaanse pizza's worden gemaakt met verse ingrediënten die typisch zijn voor de Italiaanse keuken. Denk aan San Marzano-tomaten, buffelmozzarella, extra vergine olijfolie, prosciutto di Parma (parmaham), verse basilicum en andere kruiden.
Salami, allerlei soorten ham, kip, worstjes, gehakt of juist gamba's en tonijn uit blik: in principe kun je alle soorten vlees en vis aan gebruiken als pizza beleg. Voorgegaarde of gerookte vleeswaren en vis kun je gedurende de gehele baktijd meebakken. Andere soorten moet je vooraf kort bakken.
Reken ongeveer 1 pizza per persoon en voor de echt grote eters misschien 1½. Tip: strooi wat semolina op de plank waarmee je de pizza in de oven schuift om te voorkomen dat hij aan de plank blijft plakken.
Het is het best bewaarde geheim van Utrecht én een grote caloriebom: de pizza Marjolein van cafetaria Ten Beste. De ingrediënten? Twee kroketten, op een Turkse pizzabodem, met sla, ui en een mix van verschillende sauzen.
Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap.
Het woord pizza is volgens etymologen ontleend aan het Latijn pinsa, wat 'plat brood' betekent. Dit woord is gelieerd aan het Aramese begrip 'pitta', wat tijdens de periode van het Byzantijnse Rijk (330-1453) in heel dat gebied 'brood' betekende.
Welke salami is het beste op een pizza? We adviseren een salami die een vetje heeft. Sommige, magere varianten, worden in de hete oven snel hard en droog. Een hoger vetgehalte voorkomt het uitdrogen.
Over het algemeen is rode wijn het meest geschikt om bij pizza te drinken. De beste opties zijn fruitige, elegante wijnen. Een goed voorbeeld is de beroemde Barbera wijn uit de wijnstreek Piëmont. Deze dieprode wijn is gemaakt van de diepblauwe Barbera druif en geeft vaak hele volle wijnen.
Dan is dit pizza quattro formaggi recept echt iets voor jou. Je belegt de pizza met 4 kazen; oude kaas, pecorino, ricotta en gorgonzola. Na het bakken strooi je er nog wat verse kruiden en als bonus wat parmezaan over die door de warmte van de pizza zal smelten.
De vierkazenpizza bestaat over het algemeen uit een basis van mozzarella en een blauwe schimmelkaas, meestal gorgonzola.De overige twee kazen zijn vaak een zachte romige kaas (Fontina) en een wat hardere kaas die geraspt moet worden. Denk aan Parmigiano Reggiano, beter bekend als Parmezaanse kaas.
Pizza quattro formaggi, oftewel vier kazen. Wij gebruiken mozzarella, gorgonzola, emmentaler en Parmezaan. Maar je kunt natuurlijk ook andere kazen kiezen, net wat jij lekker vindt.
Hoe lang moet de Pizza in de oven? De Pizza bak je in een gemiddelde keukenoven ongeveer in 10 tot 12 minuten gaar afhankelijk dus van de temperatuur. In een Crosti Pizzaoven duurt het bakproces ongeveer 5 minuten en in een Clementi Family bij de opstart (na opwarming van ongeveer 25 minuten) ongeveer 5 minuten.
Voorkomen dat je pizza aan de pizzaschep vast plakt
Houd je pizza iets kleiner dan de omvang van de pizza schep, anders is de pizza lastig in en uit de oven te krijgen. Om te voorkomen dat je pizzadeeg aan de schep vastplakt, bestrooi de de schep eerst met bloem of semolina.
Niet de pizza Hawaii of Calzone, maar pizza Margherita is de meest bestelde pizza in Nederland. In alle steden waar Uber Eats actief is, is deze klassieke Napolitaanse pizza met tomaten, mozzarella en basilicum het meest populair.
Pizza Bolognese (tomaat, kaas, gehakt, soms ook ui en/of champignons)
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.