Het achterste, zachte gedeelte -
Gehemelte. Het gehemelte bestaat uit een zacht en een hard gedeelte. Het zachte gedeelte (palatum molle) bevindt zich achter in de mondholte. In tegenstelling tot het harde gedeelte (palatum durum) bevat het geen bot en kun je het bewegen.
'Samen met de tong en de aanspanning van de wang tijdens het eten, zorgt een geribbeld gehemelte ervoor dat een brok voedsel niet per ongeluk ongekauwd je slokdarm inschiet', zegt Geerling Langenbach, promovendus aan het tandheelkundig instituut ACTA in Amsterdam.
Symptomen van een ontstoken gehemelte/verhemelte
Een ontstoken gehemelte is vaak erg pijnlijk, zeker wanneer het gehemelte in aanraking komt met voedsel of drinken. Je kunt de ontsteking herkennen aan rood, geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte. Soms zie je ook witte plekken in de mond.
Een botknobbel op het gehemelte wordt in vaktaal een torus palatinus genoemd. Bij voorkomen in de onderkaak wordt gesproken van een torus mandibularis. De botknobbels ontstaan dermate langzaam, dat de mensen er niets van merken en ook geen klachten veroorzaken. Botknobbels stoppen vanzelf met hun groei.
Een gezonde mond kun je herkennen aan: Het tandvlees is lichtroze van kleur. Het gehemelte is lichtroze van kleur. De tong is roze van kleur.
Een torus mandibularis is een botuitstulping aan de tongzijde van de onderkaak. Meestal komt deze beenharde zwelling zowel links als rechts voor en kunnen het meerdere zijn. De zwelling veroorzaakt geen klachten en de meeste patiënten zijn zich ook niet van de aanwezigheid bewust. Behandeling is niet noodzakelijk.
Probeer voedsel daarom zo veel mogelijk te kauwen op een plek waar het de ontstoken plek niet raakt. Paracetamol kan de pijn wat verminderen. Eventueel kun je een ontsmettend middel voor in de mond gebruiken, zoals een mondspoeling met chloorhexidine.
Hoe herken ik infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het.
Een hoog en smal gehemelte doordat de tong laag in de mond ligt (gotisch gehemelte). Verslapte spieren van het mondgebied. Gebitsafwijkingen doordat de tong laag in de mond ligt en er onvoldoende lipspanning is.
Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Schisis is de medische term voor een aangeboren spleet in de lip, het kaakbeen of verhemelte. Kinderen die geboren worden met schisis kunnen terecht in het UZA voor een volledige behandeling.
Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte. Achter in de mondholte zit de huig en het strotklepje. Hierachter bevinden zich je slokdarm en je luchtpijp.
De keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. In de neus-keelholte.
Het zachte verhemelte speelt onder meer een belangrijke rol bij de spraakproductie. Velare klanken worden geproduceerd door de tong tegen het zachte verhemelte te duwen.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Ontsteking door een infectie in de mond
Als je weerstand goed is, heb je daar weinig of geen last van. Maar als je al een zwakke gezondheid hebt, kunnen infecties voor nare klachten zorgen en ernstig verlopen. Als de bacteriën uit je mond in je bloed komen, kun je een bloedvergiftiging krijgen.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Behandeling van stomatitis. Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen ...
Signalen en symptomen van osteomyelitis van de kaak
Zwelling in het gezicht. Gevoeligheid voor aanraking. Stijfheid in de kaak. Sinus uitvloed.
Wat is een torus mandibularis? Een torus mandibularis (mandibula = onderkaak) is een botuitwas (verhevenheid) aan de binnenzijde van de onderkaak, die meestal dubbelzijdig in het gebied van de kleine kiezen voorkomt. Het is niet echt een afwijking, maar meer een variatie op de normale anatomie.
Wat is een torus palatinus? botuitwas (verhevenheid) in het midden van het gehemelte. Het is eigenlijk niet echt een afwijking, maar meer een variatie van het normale die bij ongeveer 1% van de bevolking voorkomt, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen, en vaak pas boven het dertigste levensjaar wordt geconstateerd.
Een torus (meervoud: tori of torussen) is een driedimensionaal omwentelingslichaam, dat ontstaat door een cirkel te wentelen om een lijn die zich in het vlak van de cirkel bevindt.