64 GB is voor steeds meer mensen niet meer genoeg. 128 GB is bij normaal gebruik en 256 GB meer dan genoeg om te fotograferen en filmen wat je wilt. 512 GB is de ultieme hoeveelheid. Genoeg om al je favoriete Spotify-hitlijsten en series offline op te slaan.
Dit komt door een aantal factoren. Stel je koopt een telefoon met 64 GB geheugen. Hier moet de ruimte die Android inneemt nog van worden afgetrokken, wat meestal rond de 5 / 6 GB ligt, afhankelijk van hoeveel features de fabrikant nog bovenop Android heeft gebouwd.
64 GB: genoeg voor basisgebruik
Met 64 GB heb je genoeg opslag voor basisgebruik. Naast bellen en whatsappen heb je ook een aantal social media apps op je iPhone staan. 64 GB is daarnaast genoeg om games te spelen. Je maakt gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify en je neemt geen 4K video's op.
Hoeveel RAM heb ik nodig
Met een hoeveelheid van 2 GB RAM zit je goed op elk besturingssysteem, maar als je wat toekomstgerichter wilt zijn of een meer dan gemiddelde gebruiker bent kun je best kijken naar toestellen die zijn uitgerust met 3 GB werkgeheugen of meer.
Dit betekent dat er met een capaciteit van 16 GB ongeveer 640 foto's gemaakt kunnen worden. Voor 64 GB zijn dit er ongeveer 2560 en voor 256 GB zijn dit er ongeveer 10.240.
Meer werkgeheugen is niet per se beter. Als je een smartphone gebruikt met 2 GB aan werkgeheugen en de belasting vergt niet meer dan dat, dan is 2 GB dus gewoon perfect voor jouw gebruik.
64GB: iPhone 12
Toch hoef je 64GB niet direct uit te vlakken. Hoewel het niet veel is, zullen er heel wat mensen zijn die genoeg hebben aan deze opslagcapaciteit. Zeker als je een abonnement hebt op iCloud, zodat je bijvoorbeeld al je foto's en video's niet lokaal opslaat.
128 GB: iPhone 13 + iPhone 13 Pro
Hoewel 128GB de minst mogelijke opslag is, zullen de meeste mensen genoeg hebben aan deze opslagcapaciteit. Dat is helemaal zo als je een abonnement hebt op iCloud, zodat je bijvoorbeeld je foto's en video's niet lokaal opslaat. Zo blijft er genoeg ruimte over voor je apps en games.
Hier is je opslagcapaciteit op je iPhone te vinden: Ga naar Instellingen. Tik nu op Algemeen. Navigeer naar iPhone-opslag (of iPad-opslag) Bij IOS 10 of eerder heet dit: “Opslag en iCloud-gebruik” en dan “Beheer opslag” bij “Opslag”
Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen. Hier kun je meteen opschonen en dubbele bestanden verwijderen.
1 GB is 1024 MB. Een voorbeeld: Een camera met een beeldsensor van 12 megapixels, maakt foto's die gemiddeld 3,6 MB groot zijn. Op een SD-kaart van 1 GB kun je dan zo'n 284 foto's opslaan.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Smartphones met 32GB of 64GB geheugen, hebben een gemiddelde opslagcapaciteit. Dit is voldoende voor een aantal apps (sociale media of nieuws apps bijvoorbeeld) en is genoeg om een aantal foto's op te slaan.
Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor je iPhone. Veiligheid staat daarbij voorop. Je downloadt enkel apps via de App Store en die apps worden door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Maak je daarnaast geen zorgen over je privacy.
Hoeveel data heb ik nodig? Hoeveel mb je nodig hebt, hangt sterk af van jouw eigen datagebruik. Het gemiddelde dataverbruik in Nederland ligt rond de 750 MB per maand. Bij een hoog verbruik zal je een grotere bundel van rond de 1 GB nodig hebben.
Voor opname van een Full HD IP camera die non-stop draait is er ongeveer 500GB per week nodig. Beveiligingscamera's met een hogere resolutie hebben vanzelfsprekend meer geheugen nodig. Een 4K IP camera heeft vier keer meer geheugen nodig dan een Full HD IP camera, omdat de resolutie viermaal zo scherp is.
In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen. Echter zorgt slijtage voor een flinke verkorting van die levensduur.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.