Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes.
Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat. Brood, couscous, bulgur en pasta bevatten gluten.
Als een allergoloog een tarwe-allergie heeft vastgesteld, moet de patiënt tarwe en aanverwante granen zoals spelt, groene spelt, emmer, einkorn en kamut vermijden.
De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
Friet is gemaakt van aardappels en is daarom eigenlijk van zichzelf glutenvrij. Aardappelen bevatten namelijk geen gluten.
Helaas is roggebrood dus niet glutenvrij. Wees niet getreurd, er zijn namelijk heerlijke alternatieven voor roggebrood die daarin tegen wél glutenvrij zijn. Zoals dit heerlijke stevige volkorenbrood van 3 Pauly.
Het verschil met de graansoorten rogge, spelt en tarwe is dat pure haver glutenvrij is. De eiwitten van pure haver hebben een andere aminozuursamenstelling dan de glutenbevattende granen en daardoor leveren ze geen problemen op voor mensen die niet tegen gluten kunnen.
Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.
Ja, zilvervlies rijst is glutenvrij. Zilvervlies rijst is hetzelfde als volkorenrijst. Je kunt het dus goed toepassen in een glutenvrij dieet. Zilvervlies rijst heeft een hogere voedingswaarde dan witte rijst.
Haver is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Maar valt onder een andere klasse dan Tarwe en Spelt. Haver komt voort uit het geslacht Avena, terwijl spelt en tarwe uit het Pooideae komt.
In speltbrood zit geen tarwesoort, maar een graan. Bij spelt zitten de belangrijke voedingsstoffen in het meellichaam, ook wel het bloemlichaam genoemd.
Is couscous glutenvrij? Omdat coucous is gemaakt van (durum)tarwe is het niet glutenvrij. Het is dan ook niet geschikt voor mensen die gluten niet goed kunnen verdragen. Er zijn echter wel enkele soorten couscous op de markt die glutenvrij zijn.
Gluten en bier
Om bier te maken wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Bij het proces van biermaken wordt een deel van deze gluten afgebroken, maar er blijft ook een deel achter, Bier is in principe dus niet glutenvrij.
Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten. Wanneer quinoa verwerkt wordt tot meel, vlokken en dergelijke kan het 'besmet' zijn met gluten. Daarom kunnen mensen met coeliakie bewerkte quinoaproducten het beste alleen gebruiken als de term 'glutenvrij' of het officiële Crossed grain keurmerk op het etiket staat.
Bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe. De hele tarwekorrels zijn gestoomd of voorgekookt en daarna gebroken. Oorspronkelijk komt bulgur uit het Midden-Oosten, maar het wordt vooral veel gegeten in Turkije.
Brinta havermout vormt de basis voor een krachtige start van iedere dag! Al jaren staat Brinta bekend om zijn volkoren graanontbijt. Nu heeft Brinta ook havermout. Een heerlijke variatie voor je dagelijkse ontbijt.
Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
Zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, pompoen en verse maïs zijn goede, koolhydraatrijke alternatieven voor granen. Eiwitrijke dierlijke producten. Deze categorie omvat vlees, vis, zeevruchten, eieren en zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Nee, orzo is niet glutenvrij. Orzo wordt namelijk gemaakt van gestoomde en gedroogde durum en durum is een tarwesoort waarvan de eiwitten voor meer dan de helft uit gluten bestaan.