In heel Zwitserland bekend is het Zürcher Geschnetzeltes, een gerecht met kalfsvlees, soms ook met kalfsnieren en champignons geserveerd met een roomsaus en rösti. Hüppen is een buisvormig samengerold gebak, waarin meestal met een chocoladevulling zit.
De Zwitsers eten veelal hetzelfde als in de omliggende Duitstalige landen. Een veel voorkomend Zwitsers ontbijt bevat vers fruit, noten en muesli. Een portie muesli staat gelijk aan zo'n 158 kcal!
Waar u in Zwitserland ook eet, het zal u zeker smaken! Het middageten wordt in de regel gebruikt tussen 12 en 14 uur, in enkele restaurants ook al iets vroeger. Het avondeten wordt meestal vanaf 18 uur tot 21.30 uur geserveerd.
We eten gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar.
Bespaar op souvenirs en winkelen
Ga in warenhuizen als Manor en Loeb of in supermarkten op zoek naar souvenirs. Dat is vaak goedkoper dan in souvenirwinkels. Het kan veel goedkoper dan Zwitserse zakmessen of horloges: denk aan chocoladerepen of andere Zwitserse lekkernijen.
Zoals je zou verwachten, zijn veel typisch Zwitserse gerechten gebaseerd op zuivelproducten – kaas, melk, room, boter en / of yoghurt. Ook belangrijk in de Zwitserse keuken zijn groenten zoals bonen, wortelen, bloemkool, aardappelen, spinazie etc.
Daar hebben veel mensen last van: toeristen zijn meer kwijt voor hun vakantie in de bergen, de Zwitserse industrie ziet zijn afzet inzakken en de gewone Zwitser rijdt inmiddels graag een flink eind om in de buurlanden boodschappen te doen. De Zwitserse frank is een sterke munt en de Zwitsers zijn daar trots op.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
In Zwitserland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting, ook omdat de fooi vaak al in de rekening is verwerkt. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10 % van het notabedrag als fooi gegeven.
Alle grote warenhuizen, veel winkels, hotels en restaurants en souvenirwinkels accepteren de euro als betalingsmiddel. Het wisselgeld krijg je echter in Zwitserse franken. Wij raden je aan om Zwitserse franken bij pinautomaten te pinnen of met EC-kaart of creditcard te betalen.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Tijdens het ontbijt worden naast niet-alcoholische dranken vooral zuivelproducten, brood, granen, fruit, suiker en snoepgoed (zoet broodbeleg) geconsumeerd. Bijna 30% van het suiker en snoepgoed wordt tijdens het ontbijt gegeten.
In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland. In (delen van) deze mediterrane landen kan leidingwater een chloorsmaak hebben.
De leeftijdsgrens voor het kopen van wijn en bier is 16 jaar, voor dranken met een hoog percentage alcohol is dat 18 jaar. Voor tabak is er nog geen landelijk geldende regeling: afhankelijk van het kanton geldt een minimumleeftijd van 16 of 18 jaar.
In Zwitserland heerst een mild klimaat met matige warmte, koude en luchtvochtigheid. Van juli tot augustus bedraagt de dagtemperatuur circa 18 tot 28° C, van januari tot februari ongeveer -2 tot 7° C.
De Zwitserse keuken is veelzijdig en omvat heel veel verschillende gerechten, waardoor de prijzen ook variëren. Lunchmenu's zijn met 25 tot 30 CHF voordeliger dan avondeten. 's Avonds betaal je voor een hoofdgerecht "à la carte" tussen de 20 en 50 CHF.
Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 8.80 EUR (4.70 CHF) en espresso 6.10 EUR (3.30 CHF). Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids. Hoeveel kosten sigaretten in Zwitserland? Sigaretten zijn duurder in Zwitserland dan in Nederland.
Meestal beginnen de Oostenrijkers met een soepje en daarna een flink stuk vlees (vaak wild) met aardappels of pasta en heerlijke gemengde salades. Groentes worden vaak van het land gehaald en samen met een aardappelsalade gegeten. Na het eten volgt nog een Oostenrijks, meestal zoet nagerecht.
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Zwitserland is een land in het westen van Europa. Het grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. Het is een land zonder officiële hoofdstad, maar Bern geldt in de praktijk als bondsstad.