Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Geprakte avocado kan je heel goed invriezen. Zorg dat je de avocado goed luchtdicht inpakt. Doe er ook wat citroensap overheen. Dat voorkomt dat de avocado bruin wordt.
Als je al lelijke plekken of deuken in de schil kunt waarnemen of je voelt dat de schil wel heel gemakkelijk meegeeft als je er lichtjes op drukt, dan heb je vermoedelijk te maken met een overrijp exemplaar of een exemplaar waar te veel andere mensen voor jou op hebben staan duwen.
In stukjes invriezen
Als je wat meer tijd hebt is het ook een optie om de schil en pit te verwijderen en de avocado in blokjes in te vriezen. Verkleuringen voorkom je door er wat citroen- of limoensap op te druppelen. Laat de stukjes vervolgens ongeveer een uur ontdooien op kamertemperatuur (of langer in de koelkast).
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Goed voor de darmflora
Hoewel er meer onderzoek nodig is om dit verder te onderbouwen, weten we dat voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten gekoppeld zijn aan darmgezondheid, en avocado's leveren deze voedingsstoffen in overvloed!
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
Niet goed of overrijp
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
“Als je avocado bruin is in de buurt van de stengel, dan kun je om dat gebied heen snijden,” zegt Braden, maar de voorkeur gaat toch uit naar het weggooien van de avocado.
Indien je zachtjes in de avocado kunt knijpen dan is deze rijp om te eten. Is de avocado niet in te knijpen, dan is deze nog niet rijp om te eten. Als de avocado heel zacht is vanaf de buitenkant en je kunt er met een lichte vingerdruk makkelijk in knijpen dan is de kans groot dat de avocado overrijp is.
Avocado bereiden & bewaren
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
De voornaamste redenen waarom te veel avocado's slecht voor je is, zijn de calorieën en vet die in de vrucht aanwezig zijn. Gemiddeld genomen bevat een avocado 250 tot 320 calorieën en ongeveer 20 gram vet (soms zelfs meer).
Eet avocado's wanneer je wilt; avocado is gezond, lekker en je lichaam heeft de vetten hard nodig. Ga voor een halve grote avocado per dag - of een kleine avocado in z'n geheel - en je zit helemaal goed.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Je hebt een heerlijk guacamole recept gemaakt. Maar wat als je nog iets overhoudt? Je kunt guacamole bewaren in de koelkast, alleen verkleurt het snel.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
Zo heeft de avocado niet alleen een verzachtende en hervettende werking, wat hem uitermate geschikt maakt voor de droge en kwetsbare huid, maar dankzij zijn antioxiderende en herstellende eigenschappen vindt ook de rijpere huid wat ze nodig heeft.
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Een onrijpe avocado heeft een gifgroene kleur en verkleurt van groen naar bruin en naar donkerbruin naarmate het rijpingsproces voortschrijdt. Maar dat gaat bij de ene avocado sneller dan bij de andere. Dat heeft met de soort, de oogstwijze, het land van oorsprong, het vervoer, de opslag en de bewaartijd te maken.
Avocado's bevatten goede vetten en veel omega-3 vetzuren. Deze zorgen ervoor dat je de anti-oxidanten lycopeen en bètacaroteen beter opneemt waardoor jouw huid straalt als nooit tevoren! Bananen zijn niet alleen rijk aan potassium maar ze bevatten ook vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Eten dus die hap!
Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond. Diverse onderzoeken tonen aan dat een voeding rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (en relatief arm aan verzadigde vetzuren) de kans op hart- en vaatziekten vermindert. In die zin passen avocado's zeker in een 'hartvriendelijke' voeding.
Het dagelijks eten van een avocado helpt het slechte LDL-cholesterol verlagen, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of American Heart Association. Op buikvet, levervet of tailleomtrek hadden de avocado's geen meetbaar effect.
Avocado (of ander voedsel dat veel vet bevat)
Een halve avocado is erg voedzaam en barst van de gezonde vetten, maar vlak voor je gaat sporten is de groene vrucht niet de allerbeste keuze. Voedsel dat veel vet bevat heeft heel wat tijd nodig om te verteren en zal dus lang in de maag blijven.
Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid. Je maakt zelf heel makkelijk een gezichtsmasker met een beetje yoghurt en honing erbij.