In CO2 blussers wordt kooldioxide (CO2) gebruikt als blusmiddel. Omdat CO2 een gas is, is deze manier van blussen heel milieuvriendelijk. De CO2 blusser is ideaal in situaties waar het blussen geen resten mag achterlaten.
Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten koolstofdioxide (CO2) nodig. Ze produceren uit koolstofdioxide, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: glucose.
CO2 geldt als het bekendste en meest aanwezige broeikasgas. Broeikasgassen houden de warmte van de aarde vast waardoor de aarde opwarmt. De opwarming van de aarde leidt nu al tot smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Het waterniveau zal oplopen, klimaten veranderen en het weer wordt extremer.
Het koolzuur geeft frisdrank of bruiswater een verfrissende smaak. In drankgelegenheden wordt CO2gebruikt als aandrijfgas om bier te tappen. CO2wordt als milieuvriendelijk schuimvormend middel gebruikt bij de aanmaak van isolatieplaten. Kooldioxide wordt gebruikt in bepaalde brandblussers.
Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Zonder broeikasgassen zou de aarde ijskoud zijn, maar met teveel broeikasgassen wordt het juist te heet. De toename van CO2 komt vooral door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool.
CO2 gevaarlijk? Ja en nee, CO2 is op zich ongevaarlijk of zoals wetenschappers zeggen inert, niet brandbaar en niet toxisch. Echter een grotere hoeveelheid CO2 in de ruimte,verdringt de zuurstof opname in ons lichaam en dat fenomeen is niet wenselijk.
Broeikasgassen
CO2 is de bekendste. Dat gas komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Op zich is er niks mis met CO2. Sterker nog: zonder CO2 zouden we niet op aarde kunnen leven.
Hergebruik van CO2
Het verwijderen van CO2 uit de rookgassen van de industrie met (nieuwe) industriële technieken kan wereldwijd bijdragen om de snelle klimaatopwarming te beperken. Het afgevangen CO2 wordt vervolgens hergebruikt of in de bodem opgeslagen.
Kooldioxide ook wel koolzuurgas (chemische formule CO2) is een zuur kleurloos gas. Kooldioxide moleculen bestaan uit een koolstof- atoom dubbel gebonden aan twee zuurstof- atomen. Het komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde als een spoorgas .
Bomen die het meeste CO2 opnemen uit de lucht
Zoals iedereen wel weet zijn er loof- en naaldbomen. Het voordeel van naaldbomen is dat ze het gehele jaar groen zijn en relatief weinig groen verliezen. Groen verliezen is uiteraard goed voor de bodemkwaliteit maar zorgt wel ook voor uitstoot van CO2.
Ik heb wel eens de indruk dat velen denken dat CO2 een vervuilende stof is maar maak je geen zorgen: dat is het echt niet. Toch zijn beide een groot probleem voor de korte en lange termijn. Ze zijn ook met elkaar verweven. Dus bepaalde uitstoot kan zowel CO2 als luchtvervuiling bevatten.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
Broeikasgassen zoals CO2 en waterdamp komen van nature in de atmosfeer (lucht) voor. Ze houden de warmte van de zon gedeeltelijk vast. Zonder deze broeikasgassen zou het op aarde veel kouder zijn dan nu. Dit natuurlijke broeikaseffect is sinds de industriële revolutie door allerlei menselijke activiteiten versterkt.
Een CO2 meter wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden. Dit is belangrijk, omdat de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes erg snel achteruit gaat. De meter geeft zeer nauwkeurig weer wat de concentratie CO2 in een ruimte is. Een CO2 meter maakt een melding wanneer het CO2-gehalte te hoog is.
De invloed van de mens op de productie van reactief stikstof heeft gevolgen voor het klimaat. Direct doordat het leidt tot de productie van lachgas (N2O), een broeikasgas met een ongeveer driehonderd keer sterker effect dan het broeikasgas koolstofdioxide.
In 2021 werd van de totale hoeveelheid broeikasgassen 32 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 18 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 16 procent door de landbouw en 15 procent door de gebouwde omgeving (vanwege het stoken van aardgas voor ...
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Natuurlijke factoren
De uitstoot van oceanen en bossen (door het vergaan van dode bomen bijvoorbeeld) is zelfs veel groter. Waar de mens door het gebruik van fossiele energie een kleine 35 miljard ton CO2 per jaar de lucht in brengt, zijn de oceanen en de vegetatie op land goed voor rond de 700 miljard ton.
De eenvoudigste manier om koolstofdioxide te produceren is echter de verbranding van koolstofhoudende stoffen, bijvoorbeeld houtskool en fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Dit proces is voor de mensheid een van de belangrijkste energiebronnen.
Een ander belangrijk verschil tussen aerosolen en broeikasgassen is dat aerosolen erg kort in de atmosfeer verblijven. Terwijl CO2 gemiddeld een paar honderd jaar in de atmosfeer verblijft en methaan zo'n 12 jaar, blijven aerosolen slechts dagen tot enkele weken in de atmosfeer.
Bij concentraties vanaf 5000 ppm (0,5 vol% CO2) kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden.Bij hogere concentraties (> 4-5 vol% CO2) kan ademnood optreden met bewusteloosheid tot gevolg.
Er zijn verschillende methodes om CO2 uit de lucht te halen. Zo wordt het aanplanten van extra bos als goede klimaatmaatregel gezien. Een tweede optie is het telen van speciale 'energiegewassen', die CO2 gebruiken om te groeien en daarna worden opgestookt in een elektriciteitscentrale.
CO2 is noodzakelijk voor bomen om te groeien omdat ze het gas nodig hebben voor fotosynthese. Maar net als bij de meeste dingen is teveel van het goede ook niet goed voor bomen. Hoge niveaus van CO2 in de atmosfeer kunnen ervoor zorgen dat bomen te snel groeien, wat kan leiden tot zwakke stammen en takken.
Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht. Daar een mens per dag ongeveer 8.000 liter lucht inademt, halen we dagelijks 32.000 milliliter CO2 uit de lucht.
Opslag: in diepe aardlagen
De opslagplaatsen zijn doorgaans aardlagen die van nature afgesloten zijn; ze liggen meer dan 1.000 meter onder land of de zeebodem. CO2 wordt geïnjecteerd in die lagen via speciale leidingen, die daarna hermetisch dicht gaan.