Wat zijn vegan kaarsen? Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!
Uit Vegan Wiki
Kaarsen kunnen grondstoffen bevatten met een dierlijke herkomst zoals bijenwas en stearine uit dierlijk vet. Veganistische kaarsen worden gemaakt van plantaardig vet en was uit bijvoorbeeld soja, koolzaad en palm.
Soms wordt stearine en paraffine met elkaar gemengd en dan bestaat de kans dat de kaars alsnog niet vegan is. Maar kaarsen die volledig van paraffine worden gemaakt zijn dus wel vegan. Het enige nadeel aan paraffine is dat het gemaakt wordt van aardolie, wat het meestal geen duurzaam product maakt.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Hoewel Bijenwas een natuurlijk product is, is het niet vegan. Dit komt doordat Bijenwas wordt gemaakt van een vettige stof die bijen produceren. Het is dus een dierlijk product. Er zijn wel verschillende alternatieven voor Bijenwas die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld plantaardige cosmetica te maken.
In Roermond produceert Bolsius kerkkaarsen. In 2021 wordt de locatie in Boxmeer gesloten. Bij de Bolsius Groep werken ongeveer 900 werknemers. Het hoofdkantoor staat in het Noord-Brabantse dorp Schijndel.
Melk, ei en vlees ken je natuurlijk, maar sommigen zijn minder opvallend. Het vandaag verborgen ingrediënt: bijenwas. Dit ingrediënt is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig van bijen en daardoor niet veganistisch. Bijenwas is een vettige stof die zich bij sommige bijensoorten in de wand van de honingraat bevind.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken. Dit is een is a warm, kruidig recept voor sojakaarsen, perfect voor de koude maanden.
Zelf kaarsen maken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld gesmolten vet van oude kaarsen gebruiken, maar ook losse was gebruiken. Korrels van koolzaad en soja zijn dan het duurzaamst omdat ze plantaardig zijn, goed herbruikbaar en verkrijgbaar van Europese producenten.
Plaats eerst een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Daarna kan je een au bain marie kom of een kleiner pannetje in deze pan plaatsen waarin je de soja was smelt. Als de soja wax gesmolten is laat je het iets afkoelen voor je de etherische olie erbij druppelt.
De meeste “gewone” kaarsen zijn gemaakt van paraffine. En paraffine is weer een restproduct dat overblijft na de verwerking van aardolie. Omdat aardolie een fossiele brandstof is (een materiaal dat langzaamaan opraakt) zijn kaarsen van paraffine niet bepaald duurzaam.
Vermijden van druip-kaarsen
De allereerste tip om lekkende kaarsen te voorkomen is om te kiezen voor kwaliteit. Prijs zegt niet alles, maar toch - een goede kaars bestaat uit een katoenen lont en een brandbare massa zoals paraffine of nog beter stearine (brandt langer).
In juni 1983 werd de kaarsenafdeling van het bedrijf overgenomen door de Bolsius Kaarsenfabriek te Schijndel, die de productie van kaarsen verplaatste naar Waddinxveen. Vanaf dat jaar komen de "Goudse kaarsen" en de "Apollo-kaarsen" niet meer uit Gouda, maar uit de buurgemeente Waddinxveen.
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Fruit niet altijd vegan: Laagje bijenwas op het fruit
Naast het gebruik van bijen voor het bestuiven, kan je fruit om nog een technische reden niet vegan zijn. Citroenen, meloen, mandarijnen en appels worden veelal bespoten met een laagje bijenwas. Dit gebeurd voor dat het in de winkels terecht komt.
Alle producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en ingrediënten van natuurlijke herkomst, die op verantwoorde wijze verkregen zijn.
We gebruiken geen microplastics of microbeads in onze producten.
In geurkaarsen zitten geurstoffen die vrijkomen tijdens het branden van een kaars en zo voor een aangename geur zorgen. Er zijn geurstoffen waar je allergisch voor kan zijn bij contact met de huid. Mogelijk kan een allergie ook optreden wanneer je deze geurstoffen inademt, maar hier is nog weinig over bekend.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.