De veranderingen aan de huid zijn het opvallendst. Door de afname van het eiwit elastine en collageen (bindweefsel) wordt de huid minder elastisch, dunner en ontstaan er rimpels. Wondjes genezen langzamer.
Bij het ouderdom horen symptomen als vergeetachtigheid, een verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoor of longontsteking. Tevens hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn. Een val kan ernstige gevolgen hebben en genezing kan soms erg lang duren.
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang af, worden je botten brozer en neemt het vetweefsel toe. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten. Het ouder worden kan ook betekenen dat je minder beweegt.
'Als we ouder worden, worden de signalen tussen onze hersencellen minder makkelijk doorgegeven. Dat komt onder andere doordat de isolatielaag rondom de verbindingen van onze hersencellen afzwakt. Je brein kan dus minder makkelijk connecties leggen tussen deze cellen. Ook neemt je hersenvolume bij het ouder worden af.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
Bij de 50-plusser (51-70 jaar) beginnen de jaren toch echt zichtbaar te worden. Veel mensen zijn al volledig grijs en ook zijn de rimpels een feit. De kinderen gaan (of zijn al) vaak de deur uit. De 50-plusser heeft over het algemeen wat meer beschikking over geld en vrije tijd dan de leeftijdscategorieën daarvoor.
De thuiswonende ouderen hebben vooral moeite met traplopen en het doen van zwaar huishoudelijk werk. Van de 65- tot 74-jarigen heeft 79 procent geen beperkingen, bij 75 jaar en ouder is dat nog maar 51 procent. Vrouwen hebben vaker een of meer beperkingen in het dagelijks leven dan mannen.
De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten.
Wat wel waar is, is dat je met het ouder worden spiermassa verliest en daarvoor in de plaats meer vetweefsel krijgt. Daardoor vertraagt de stofwisseling, want spieren verbruiken meer energie dan vet. Op elke leeftijd kun je echter met krachttraining je spiermassa opbouwen en je stofwisseling verhogen.
Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen. Een lange aandoening voor zo'n klein mensje.
Menstruaties tijdens de overgang
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Lichamelijke klachten ouderen
Slechter horen of zien. Moeilijker lopen. Minder uithoudingsvermogen. Veel mensen krijgen op oudere leeftijd te maken met lichamelijke klachten.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer. Het krimpen komt doordat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt.
bejaarden / ouderen / senioren / 65+'ers
Zo zijn voor personen van gevorderde leeftijd (ouder dan 65 jaar), die gewoonlijk niet meer voor de kost hoeven te werken, aanduidingen als senioren, ouderen en bejaarden in omloop.
Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van je spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak. Maar ook wanneer je gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kan je stijve spieren krijgen.
Tegelijkertijd verandert ook de samenstelling van je lichaam. Je spiermassa en de botdichtheid verminderen en de vetsamenstelling verandert. Deze veranderingen kunnen als gevolg hebben dat je lichaam er anders uit gaat zien. Het wordt wat slapper en alles gaat meer hangen als je er niets aan doet.
Een flink deel van de ouderen is seksueel actief. Naarmate men ouder wordt, neemt seksuele activiteit wel af. Van de 55-70-jarigen heeft 69 procent in het afgelopen half jaar seks met een partner gehad. Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent.
Ze heeft meer en diepere rimpels, vooral boven haar mond en op haar voorhoofd. De huid onder haar ogen is slapper en gezwollen. Haar lippen zijn minder vol. Ook heeft ze meer ouderdomsvlekken, vooral op haar neus.
Des te ouder we worden, des te meer we beseffen dat we zelf het belangrijkst zijn. Natuurlijk zijn onze echte vrienden en familie ontzettend belangrijk in ons leven. Maar uiteindelijk, als het er echt op aankomt, ben jij zelf het belangrijkste. En zelfliefde is belangrijk!
Ik wens je een jaar vol dromen, een jaar vol zorgeloos blauw, waarin al je wensen uit zullen komen, want jij bent een grandioze vrouw! Kijk terug naar het leven en denk aan de goede oude tijd. De tijd vliegt, dingen zullen veranderen, maar die mooie herinneringen zullen altijd blijven. Fijne verjaardag!
Vroeger werd er naar oude mensen opgekeken omdat ze levenservaring hadden. Tegenwoordig geven wij iemand die 50 jaar wordt een koek in de vorm van een oude heer of vrouw of wij plagen hem door een pop buiten te zetten.