Uw nek kraken kan schadelijk zijn als u het niet goed doet of als u het te vaak doet. Te krachtig uw nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om uw nek te bewegen. Te hard uw nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Het kraken van je gewrichten is meestal niet schadelijk. Maar na verloop van tijd kunnen de kapselstructuren echter uitgerekt worden of beschadigen. Na verloop van tijd kan instabiliteit optreden als ze uitgerekt en beschadigd zijn. Vooral als je het vaak doet of te krachtig.
Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar.
Als je zenuwstelsel verstoord raakt door blokkades in je wervelkolom, kan je lichaam zich niet langer 100% herstellen. Een chiropractor corrigeert deze wervelblokkades waardoor je lichaam zich beter herstelt en allerlei klachten verminderd kunnen worden. Een chiropractor wordt vaak een bottenkraker genoemd.
Schadelijk? Er zijn tot nu toe nog geen onderzoeken geweest die hebben getoond dat knakken van je vingers slecht is voor de botten of het kraakbeen. Ook het verhaal dat het veelvuldig knakken van gewrichten kan leiden tot slijtage of gewrichtsontstekingen is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Dit krakende gevoel of geluid worden ook wel crepetaties genoemd en kunnen in de gewrichten van je lichaam voorkomen. Het is een normaal fenomeen en het kan absoluut geen schade als je dit in je lichaam voelt.
Inmiddels is er al veel onderzoek naar gedaan en het blijkt, volgens de meeste medische wetenschappers, niet schadelijk. Veelvuldig of hard knakken van de vingers wordt echter afgeraden. Andere gewrichten laten knakken, zoals schouders en heupen kunnen wel schadelijk zijn.
'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Wiegen met knieën
Je ligt op de rug met opgetrokken knieën, de voeten plat op de grond. Draai nu langzaam met de knieën richting de grond. Zowel naar links als naar rechts. Tijdens de oefening houd je de knieën bij elkaar en blijven de schouders in contact met de grond.
Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan? Als u door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen.
Wanneer een chiropractor bijvoorbeeld de balans van de wervelkolom wil corrigeren, kan er wat lucht ontsnappen uit de gewrichtjes, wat resulteert in een luid hoorbaar geluid. Dit geluid kan vergeleken wordt met een knak. Van dit geluid kun je best even schrikken, maar dit is geheel ongevaarlijk.
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.
Voorbeelden zijn een scheefstand van de wervelkolom, Ischias of een hernia, maar vaak hebben klachten met betrekking tot de rug simpelweg te maken met een verkeerde houding. Denk bijvoorbeeld aan het aannemen van een verkeerde, kromme houding achter een laptop of computer.
Krakende knieën: de oorzaak
De oorzaak zit 'm meestal in 2 structuren die over elkaar heen schuiven. “Bijvoorbeeld kraakbeen en bot, pees en bot of 2 pezen. Soms blokkeert een los stukje bot of kraakbeen het gewricht. Zodra het gewricht weer loskomt, geeft dat een krakend of knakkend geluid.
Als iemand u vertelt dat de chiropractor de nek of rug gaat “kraken” of dat de botten worden “gekraakt”, is dit niet alleen beangstigend, maar ook onjuist. Noem de chiropractor daarom ook nooit een “kraker”. Het begrip “kraken” doet namelijk denken aan breken en uiteraard ook aan pijn en beide zijn onjuist.
Bij artrose van de schouder is er sprake van slijtage van het schoudergewricht. Het kraakbeen van het schoudergewricht is aangetast en is niet meer glad. Dit kan zorgen voor pijn, kraken, stijfheid van het schoudergewricht en functievermindering van uw schouder.
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.
Veel mensen knakken met hun vingers, al of niet dwangmatig, terwijl anderen juist gruwen van het knakgeluid. Mogelijk is de fabel dat je reuma krijgt van knakken met je gewrichten de wereld in gebracht door de laatste groep. Er is in elk geval geen wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie steunt – integendeel.
Het ploppende geluid dat knakken voortbrengt, komt waarschijnlijk door druk bij de gewrichten. Wanneer aan het vingerkootje wordt getrokken, ontstaat er drukopbouw in het gewrichtskapsel. Als de vinger een specifieke snelle beweging maakt, wordt deze overdruk omgezet in geluid.
Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Je nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als je het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan je voelde voordat je je nek kraakte.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Je zal je eigen nek niet zomaar kunnen breken, net zoals je eigen tong afbijten bijzonder lastig is. Als je je nek wat te ver verdraaid, dan zal je misschien wat last krijgen van verrekte spieren, maar verder moet je je vooral niet al te druk maken. En een goede stelregel is: als het pijn gaat doen, stoppen.
Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld diep hurken, diep bukken, op de knieën zitten en dan vooroverbuigen of bij het op een kant draaien van het lichaam zonder dat de benen meegaan. Een luxatie kan ook komen door een val.