Verstopte neus of loopneus. Rode geprikkelde ogen. Buikkrampen. Misselijkheid, braken en diarree.
Deze verschijnselen wijzen op een allergische reactie: prikkelingen in de mond en keelholte. een metaalachtige smaak of jeuk in de mond. vlekken, jeuk, roodheid, misselijkheid of braken.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv.het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Herstel van een allergische reactie
De allergische reactie gaat altijd vanzelf over, zonder dat ze uw huid beschadigt. Meestal verdwijnt de uitslag binnen enkele dagen. Soms duurt het enkele weken.
Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar die de klachten van een allergische reactie kunnen verminderen. Bijvoorbeeld tabletten waar Cetirizine (Prevalin, Reactine, Zyrtec) of Loratadine (Allerfre) in zitten. Deze medicijnen beginnen enkele uren nadat ze zijn ingenomen te werken.
Een vrij zeldzame allergische reactie is anafylaxie. Dit is een reactie van het hele lichaam, die levensbedreigend kan zijn. Je kind kan ook gevoelig zijn voor prikkels zonder dat er allergenen in het spel zijn.
Op latere leeftijd allergisch worden, of hooikoorts of huisstofmijtallergie op latere leeftijd ontwikkelen, is dan ook zeker mogelijk. Of dat nou komt doordat wij te schoon zijn of omdat we misschien teveel met bepaalde stoffen in aanraking zijn gekomen of door de omgeving waar we in verblijven blijft onduidelijk.
Het is mogelijk dat je een allergie opbouwt in de loop van de jaren. Het kan dus zijn dat je als kind niet allergisch was voor katten, maar op latere leeftijd wel. Er zijn veel symptomen en klachten die op een allergische reactie kunnen wijzen, zoals: Een geïrriteerde huid.
Veel voorkomende soorten klachten
Via de neus, de ogen, de longen en de huid. De meest voorkomende allergische ziektebeelden zijn: allergische rinitis (neusklachten), allergische conjunctivitis (slijmvliesontsteking vooral van de ogen), allergisch astma en eczeem.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Ga dan naar de huisarts.Die kan je doorsturen naar een allergoloog. Hij of zij onderzoekt waar je allergisch voor bent.
Een allergische reactie wordt omschreven als een veranderde wijze van reageren van het afweersysteem op onschuldige stoffen, afkomstig van buiten het menselijk lichaam, die het afweersysteem ten onrechte als gevaarlijk beschouwt.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Een allergie ondergaat na verloop van tijd veranderingen. Vaak worden de klachten steeds erger. Deze progressie van de klachten wordt aangeduid met de term “Allergiemars”. Maar allergieën hebben bij het ouder worden soms ook de neiging om spontaan af te nemen.
Netelroos of galbulten (de medische term is urticaria) is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bulten en plekken die vaak heftig jeuken. Netelroos ontstaat meestal plotseling en de uitslag ontwikkelt zich in korte tijd. De plekken kunnen ook zo weer wegtrekken, meestal binnen enkele uren.
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben. Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol. Die kun je zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
Huiduitslag kan optreden door verschillende factoren, waaronder infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen die uitslag veroorzaakt, is atopische dermatitis ofwel eczeem. Hieronder duiden we nog een aantal veelvoorkomende vormen van huiduitslag.
Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.