Luiers verschonenDe eerste urine kan rood/oranje van kleur zijn. Dit noemen we uraatkristallen en is onschuldig. De kleur verdwijnt als de baby voldoende vocht krijgt.
De eerste dagen kan een baby urinekristallen (uraten) uitplassen. Uraten zijn oranje/rood van kleur en zichtbaar in de luier. Dit is normaal. Soms verwarren mensen de uraten met bloed, en raken zo onnodig ongerust.
Urinezuur is een normaal afvalproduct van uw lichaam. Maar bij jicht verloopt de stofwisseling in het lichaam niet goed en daardoor heeft u teveel urinezuur in uw lichaam. Daardoor kunnen er kristallen (uraatkristallen) ontstaan die neerslaan in of rond uw gewrichten. Het lichaam wil de kristallen opruimen.
Soms ziet u de eerste twee dagen oranje/rode vlekjes in de luier. Dit worden uraten genoemd, een soort blaasgruis. Dit is niet verontrustend als uw kind goed drinkt en voldoende plast. Meldt dit aan de kraamverzorgster of de verloskundige en bewaar de luier even.
In het begin heeft de urine een heel lichte kleur, maar wordt dieper geel naarmate deze meer geconcentreerd wordt. Kort na de geboorte kan je baby urinekristallen uitplassen, deze zijn oranje of rood van kleur en zijn goed in de witte luier te zien.
Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
De urine van je baby verandert van kleur
Deze kleur ontstaat door de aanwezigheid van gekristalliseerde urinezouten, ook wel uraten genoemd. De zouten komen in de urine van je baby terecht, omdat zijn nieren nog niet goed werken. Dit komt vooral voor bij baby's die in het begin erg weinig plassen.
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos. Je baby wil de hele dag zuigen maar bij het aanleggen valt hij in slaap.
Nierstenen ontstaan als de urine extra veel afvalstoffen bevat. Uit deze afvalstoffen kunnen kleine kristallen ontstaan. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uit geplast en vormen geen probleem.
Jicht ontstaat als de stofwisseling in uw lichaam niet optimaal verloopt: urinezuur wordt niet vlot verwerkt. Als er veel urinezuur is opgehoopt in uw lichaam kan dit hoge gehalte het immuunapparaat (inflammasoom) activeren en kunnen er kristallen gevormd worden; dan zal er vaak een eerste jichtaanval komen.
De oorzaak van jicht is een verstoorde purinestofwisseling, waardoor uw urinezuur zich ophoopt. Dit urinezuur komt ook via voeding uw lichaam binnen. Purinerijke producten als orgaanvlees, schaaldieren en alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken. We raden aan deze voedingsmiddelen te vermijden.
Met wat aanpassingen in je leefstijl kun je je urinezuur zelf al wat verlagen, bijvoorbeeld door voldoende water te drinken (2-3 liter per dag) en te letten op wat je eet en drinkt. Voeding die rijk is aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees, vis en schaal- en schelpdieren, kun je beter zo veel mogelijk vermijden.
Wanneer de concentratie urinezuur in het bloed hoog oploopt kunnen zich urinezuurkristallen vormen. Deze urinezuurkristallen slaan neer in gewrichten en andere weefsels. Dit veroorzaakt een jichtaanval: heftige ontstekingsreacties waardoor de betreffende gewrichten pijnlijk, opgezwollen stijf en rood worden.
Bij een langdurig verhoogd urinezuurgehalte in het bloed kan urinezuur zich afzetten in uw nieren en daardoor de nierfunctie aantasten. In de urinewegen kunnen zich nierstenen vormen.
Hoe lang en hoe vaak
Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst 'vragen' als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst.
In principe krijgt je baby nog steeds genoeg vocht binnen met de aanbevolen hoeveelheid flesvoeding of borstvoeding op verzoek, maar extra water geven kan op deze leeftijd geen kwaad meer. Houd het bij een paar slokjes verdeeld over de dag, zodat de melkvoeding wel de belangrijkste bron van vocht en voeding blijft.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Binnen 24/48 uur moet een baby éénmaal hebben geplast en binnen 24 uur meconium hebben geloosd. De eerste dagen daarna heeft een baby, afhankelijk van de hoeveelheid voeding, twee tot drie natte luiers per dag. De urine kan oranje van kleur zijn.
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling goed geplast hebt. Na een bevalling in het ziekenhuis moet je geplast hebben voordat je naar huis mag. Ga daarna iedere 2-3 uur naar het toilet en voor het voeden. Een lege blaas is beter voor het samentrekken van de baarmoeder en voorkomt ruim vloeien.
Voldoende vocht
Het aantal plasluiers is een goede maat, dit moeten er minimaal 4 zijn per 24 uur. Ze hoeven niet allemaal even vol te zitten, maar er moet wel een plasje zijn gedaan.
Pasgeborenen kunnen nauwelijks langer dan een uur wakker blijven en slapen in totaal tot 18 uur per dag. Deze slaap wordt echter steeds weer onderbroken. Een van de redenen hiervoor is de zeer snelle stofwisseling van baby's. Ze worden daarom vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben – of een volle luier.
Was altijd eerst je handen voordat je je baby gaat voeden of verzorgen. Zo voorkom je infecties. Door je baby voor de voeding te verschonen, wordt deze goed wakker. Trek voldoende tijd uit voor een voeding, zodat je op je gemak kunt voeden.
Voor pasgeboren baby's adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen. Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren. Het is niet altijd nodig om een plasluier direct te verschonen, maar doe dit wel bij een poepluier.