Spekvet = .... Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd. Stukjes uitgebakken spek stonden bekend als kaantjes. Spekvet is verkrijgbaar bij de slager.
Spek komt meestal van de rug of de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, hiervan maken we spekblokjes of spekreepjes. Buikspek heeft minder vet en meer vlees. De verschillende bewerkingen van spek zijn ontstaan zodat het vlees langer bewaard bleef.
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden.Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Speklappen worden gehaald uit de rug en buik van het varken. Je kunt het vlees lang bakken, dan wordt het vet en knapperig. Of je kunt het vlees dun snijden en kort bakken, perfect voor een eitje voor het ontbijt.
Spek wordt meestal gemaakt van de rug of de buik van het varken. Spek dat van de rug komt heeft veel vet en heeft daarom extra veel smaak. Buikspek heeft juist weer wat meer vlees en wat minder vet. Het pekelen en het roken van spek geeft het vlees een unieke smaak én zorgt ervoor dat het langer houdbaar is.
Het spek wordt daarna gedroogd en gerookt en is dan klaar voor consumptie. Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Het is gekookt en daarna heel heet gerookt buikspek, dat lekker veel smaak heeft omdat er mosterd, peper, kaneel en knoflook overheen gaan en het voor het roken wordt ingesmeerd met karamel en suiker.
Speklapjes worden gesneden van de buik van het varken, waardoor ze ook wel buikspek genoemd worden. Het vlees is zeer doorregen en is de magerste speksoort. Speklappen zijn uitermate geschikt voor Aziatische gerechten of voor op de barbecue.
Speklappen worden uit de varkensbuik gesneden en zijn mooi doorregen met vet, wat het vlees extra veel smaak geeft. Er zijn veel verschillende manieren om een speklapje te bereiden. U kunt bijna niet fout met dit veelzijdige stukje vlees.
Er zit 28,2 gram vet in 1 stukje (100 gram) speklap, waarvan 10,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Met tofu als basis ingrediënt was het eigenlijk meteen raak. Door de tofu in dunne reepjes te snijden en te bakken in olijfolie, werden de vegetarische spekreepjes lekker knapperig!
De speklap wordt gesneden uit het buikgedeelte van het varken, waar ook het buikspek vandaan komt. Ten opzichte van andere delen van het varken heeft de buik een specifieke vet-vlees verdeling. Dat zorgt voor een mals en sappig stuk vlees dat perfect is voor verschillende bereidingswijzen.
Spekjes worden gemaakt van de grondstoffen suiker, glucose (dat is een soort stroop), gelatine, water, lucht, kleurstoffen en smaakstoffen.
Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert.
Gerookt en gezouten spek hebben een uitgesproken aroma dat al even krachtige smaken vraagt, anders overheerst het. Rokerige en houtachtige aroma's, bijvoorbeeld boschampignons, gerookte vis en winterse kruiden (rozemarijn en tijm) zijn daarom gedroomde partners. Maar ook zoute en bittere smaken werken goed met spek.
Buikspek - ook wel pork belly genoemd - wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is perfect vlees voor een low and slow sessie op de BBQ en een beetje BBQ blogger heeft er op z'n minst een mooi recept mee gemaakt.
Pork belly of gewoon in het Nederlands varkensbuik (klinkt toch minder lekker! Haha) zijn eigenlijk gewoon de speklapjes die we allemaal kennen, maar dan als geheel. Door het in zijn geheel klaar te maken, krijg je heerlijk mals en sappig vlees met een super krokante huid.
Mager varkensvlees
Spek en ribben zijn inderdaad erg vet, maar een varkenshaasje of mignonnette zijn juist erg mager. Wie verstandig kiest kan dus zeker ook eens varken op het menu zetten. Ook varkensvlees is een goede bron van eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals zink.
Per 2 of 4 stuks verpakt à 90-100 gram per speklap. €13,50 per kilo.
Buikspek - ook wel pork belly genoemd - wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is perfect vlees voor een low and slow sessie op de BBQ en een beetje BBQ blogger heeft er op z'n minst een mooi recept mee gemaakt.
Dat is niets anders dan ontbijtspek dat gesneden is in iets dikkere plakken dan normaal en daarmee perfect geschikt is voor het maken van pannenkoeken. Maar je kunt het spek natuurlijk ook in andere gerechten gebruiken of andersom – je pannenkoeken maken met gewoon ontbijtspek.
Pancetta is Italiaans voor spek. Het wordt gemaakt van buikspek in combinatie met kruiden.
Een portie varkensvlees kan ook op andere vlakken voldoen aan de behoeften van elke sporter. Zo hebben ze bij hun prestatie ongeveer 50 tot 75% meer eiwitten nodig. Op die manier kunnen hun spieren makkelijker herstellen en houden ze vooral de stofwisseling in balans.
Doe de spekjes in de pan en bak ze in 5 tot 8 minuten uit. Zet het vuur niet te hoog, want dan kunnen ze verbranden. Schep de spekjes regelmatig om, zo worden ze gelijkmatig bruin en krokant. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Zo is één sneetje spek per dag al genoeg, al neemt het risico wel toe naarmate de hoeveelheid je ervan eet. Zo ontdekten ze dat van elke 10.000 deelnemers die elke dag 21 gram rood en/of verwerkt vlees eten – ongeveer de hoeveelheid van één sneetje spek – er bij 40 personen darmkanker werd vastgesteld.