Ritten is de benaming voor jonge ratten, meestal tot de leeftijd van een paar maanden. Jonge ratten zijn nog erg speels en druk en het is natuurlijk erg leuk om een diertje te zien opgroeien. Rittens hebben altijd een speelmaatje van ongeveer dezelfde leeftijd nodig (maximaal drie maanden verschil).
Voortplanting van de rat
Elke vier tot zes weken kan een vrouwtjes rat gedekt worden. Dit kan zelfs gebeuren als de rat nog bezig is het met het zogen van de vorige jongen. Na de dekking is de draagtijd van een nestje 21 tot 23 dagen. Bij een worp kan een bruine rat één tot twintig jongen per keer krijgen.
Voor de bevalling bouwt het vrouwtje een nest. Ongeveer 22 dagen later worden de kleine ratjes geboren, die worden ook wel rittens genoemd. Ze zijn heel klein, kaal en roze en worden met hun ogen dicht geboren en drinken alleen nog maar melk bij hun moeder. Ze wegen gemiddeld vier gram.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Je kunt ziek worden van een rattenbeet, want ratten dragen meestal zeer schadelijke bacteriën en virussen met zich mee. De meest bekende ziekte door rattenbeten is misschien wel de rattenbeetziekte. Die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptobacillus moniliformis en die komt vrijwel bij alle knaagdieren voor.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten.
De huisvesting
Het beste kan je twee of meer vrouwtjes bij elkaar houden, maar mannetjes kunnen ook bij elkaar. Er kunnen dan wel grote gevechten uitbreken bij de mannetjes, omdat die een grotere territoriumdrift hebben. Om te beginnen moet gezegd worden dat ratten flink wat ruimte nodig hebben.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
In tegenstelling tot wat we vaak denken, jagen katten liever op kleinere en gemakkelijkere prooien zoals vogels en kleinere knaagdieren. Ze gaan pas op ratten jagen als ze écht honger hebben en er niets anders te vinden is aan eten.
Ratten hebben van nature erg veel vijanden. Denk hierbij aan honden, katten en roofvogels die het heerlijk vinden om te jagen op ratten.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden. Een rat fourageert van zichzelf graag over de grond, op zoek naar lekkere dingetjes. Vooral fruit en groenten doen het erg goed bij de ratten.
Ratten communiceren met elkaar door feromonen en (ultrasone) vocalisaties. Van het geluid dat ze produceren wordt een frequentie van 20kHz geassocieerd met pijn of ongerief en een frequentie van 50kHz met situaties van verhoogd welzijn.
Ratten kunnen met hun snijtanden knarsen. Knarsen kan verschillende reden hebben zoals dat hij niet tevreden is of juist aan te geven dat hij wel tevreden is. Of dat hij terug wil naar zijn kooi om te plassen. Maar knarsen van tanden kan ook betekenen dat hij pijn heeft, kwaad is of angstig is.