Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
PLA is een biologisch afbreekbaar thermoplastic kunststof dat vooral bekend staat als printmateriaal voor 3D printers. PLA wordt gewonnen uit maïszetmeel en sojabonen en dit maakt PLA dus milieuvriendelijk.
Vanaf vandaag mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht, tenzij ze een Europees keurmerk hebben.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
De nieuwe wetgeving gaat in op 3 juli 2021.
Onder het SUP-verbod vallen alle producten die deels of geheel gemaakt zijn van plastic en niet ontwikkeld zijn voor meermalig gebruik. Het gaat hierbij om elke vorm van plastic, dus ook bio(based)plastics, zoals PLA en PBS, vallen onder het verbod.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
PLA kan worden afgebroken in biologische compostering systemen. Het materiaal wordt dan bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid in 45 tot 60 dagen afgebroken tot melkzuur. Hierna kan het worden omgezet naar monomeren of polymeren.
PLA vergaat na een aantal jaren en als het juist verzameld en gescheiden wordt, is het industrieel composteerbaar en recycleerbaar. Het is ook biocompatibel: het kan gebruikt worden in het lichaam voor medische toepassingen, bijvoorbeeld als hechtingsdraad die vanzelf vergaat.
PLA staat voor polymelkzuur, in het Engels aangeduid als PolyLactic Acid. In de chemie wordt het een 'thermoplast' genoemd. Dat duidt op een kunststof die bij verhitting zacht wordt.
De meeste kwaliteiten PLA zijn biologisch afbreekbaar, dat wil zeggen: ze vallen uiteen tot melkzuur, een natuurlijke en niet-giftige stof, in industriële compostinstallaties. Deze werken bij 60 graden en onder gecontroleerde omstandigheden; binnen 2 weken is je PLA verdwenen.
PLA servies is magnetron bestending en mag in de vaatwasser en is veilig voor contact met voedsel.
PLA staat voor polylactic acid, beter bekend als biologisch afbreekbaar plastic of bioplastic. Het wordt vervaardigd uit 100% hernieuwbare bronnen. Het wordt verkregen door vergisting van zetmeel uit bijvoorbeeld maïs of suikerriet.
Hoe wordt PLA gemaakt? PLA wordt gemaakt van het afval dat overblijft van bestaande processen zoals de maïsteelt. Daarbij wordt melkzuur geëxtraheerd en verwerkt tot granulaat, waaruit vervolgens nieuwe producten gemaakt kunnen worden.
Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje. Vooral wanneer het langzame drinkers zijn.
Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan.
PLA is een plastic wat gemaakt wordt uit natuurlijke stoffen zoals suiker. Het is hierdoor een heel biologisch product wat een stuk milieuvriendelijker is dan de alternatieven. Ook geeft dit materiaal een zoete lucht af tijdens het printen wat lang niet zo storend is dan de lucht van verbrand plastic.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
PLA staat voor polymelkzuur of polylactide en is de naam voor thermoplastische polymeren van melkzuur. Ze worden vaak aangeduid met de afkorting PLA (van het Engels polylactic acid).
“Gedurende het 3D-printen is er kans op inhalatie van de vrijgekomen stoffen als damp of in de vorm van nanodeeltjes die bij het printen ontstaan. Het vrijkomen van deze stoffen hangt af van parameters zoals het gebruikte filament, de printomstandigheden, en de grootte van het te printen object.
Als het gaat om PLA filament raden wij Hot Orange 3D PLA aan, aan onze klanten. Deze goed en luchtdicht verpakte rollen filament zijn van een premium kwaliteit, verminderen de kans op een mislukte print en geven een superieure printkwaliteit.
Het wordt meestal gemaakt van een thermoplastic. De meest toegepaste plastics zijn polymelkzuur (PLA), ABS en PETG. Polymelkzuur wordt veelal gebruikt door beginners of voor nauwkeurige prints. ABS wordt daarentegen meer gebruikt voor sterkere objecten.
PLA is een makkelijk te gebruiken filamenttype en een populaire keuze onder gebruikers van 3D-printers. Met PLA is het mogelijk om zeer gedetailleerde objecten te printen, zonder dat een heated bed vereist is. Dankzij de hoge mate van vloeibaarheid in gesmolten toestand print PLA scherper dan het alternatief ABS.
Zo maak je het
Giet 30 eetlepels koud water in een steelpan. Schep in het water: 3 eetlepels aardappelzetmeel + 3 theelepels azijn + 3 theelepels glycerine. Roer alles goed door met een pollepel. Breng het mengsel aan de kook.