Naarmate de zwangerschap vordert, moet je steeds vaker naar de wc, omdat je blaas minder ruimte krijgt. Dit zijn normale verschijnselen.
Een normale frequentie van plassen is 6 tot 8 keer per dag. Wanneer je zwanger bent zal deze frequentie iets hoger liggen, maar je hoeft echt niet om de 15-30 minuten naar de wc!
Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, is regelmatig urineren één van de meest voorkomende vroege symptomen van zwangerschap die begint rond week 4 van uw eerste trimester. Naarmate uw baby groeit en de zwangerschap vordert, kan de drang even afnemen naarmate uw hCG-hormoonspiegels afnemen.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Ook moeten je nieren harder werken als je zwanger bent. Hoewel het vervelend kan zijn als je om de haverklap moet plassen, is het niet schadelijk. Zorg er wel voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, bij voorkeur twee liter per dag. Anders kun je uitgedroogd raken.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Een verzakking heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste oorzaken zijn zwangerschap en bevalling, langdurig veel tillen, overgewicht, obstipatie, veel hoesten en de menopauze. Tijdens de zwangerschap en bevalling komen de steunweefsels van baarmoeder en schede onder spanning te staan en worden uitgerekt.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag?Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam. Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht. Het kan handig zijn 's middags even te gaan rusten.
Binnen zes uur na de bevalling moet u hebben geplast. Sommige vrouwen hebben na de bevalling geen aandrang. Drink dan extra zodat u toch gaat plassen. Als u zes uur na de bevalling nog niet heeft geplast, moet u de verloskundige bellen.
Uitdroging. Als je uitgedroogd bent, merk je misschien dat je mond en huid droog zijn en dat je minder dan drie keer per dag urineert. Donkere urine is een ander veel voorkomend teken van uitdroging. Probeer vloeistoffen zoals water of gemberbier te drinken tijdens periodes waarin je je niet misselijk voelt.
Onder in je buik zit de blaas. De blaas bewaart je plas (urine). Je plas komt naar buiten door je urinebuis. Als je een blaasontsteking hebt, is de wand van je blaas en/of je urinebuis ontstoken als gevolg van een infectie veroorzaakt door bacteriën.
Uw bekkenbodemspieren krijgen het in de laatste fase van de zwangerschap zwaar te verduren. De bekkenbodemspieren moeten met al dat extra gewicht ervoor zorgen dat de baarmoeder en de blaas redelijk in positie blijven. Daardoor raken de spieren losser en kan het lastiger zijn urine op te houden.
Een branderig gevoel bij het plassen, troebele urine die anders ruikt en vaak aandrang voelen om te plassen kunnen allemaal wijzen op een blaasontsteking. Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot nierbekkenontsteking en kan vroeggeboorte veroorzaken.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Sommige vruchten, zoals blauwe bessen en bananen, helpen je blaas gezonder te worden. Watermeloen helpt vooral om de hele zomer gehydrateerd te blijven; er zit namelijk veel water én antioxidanten in. Dat draagt weer bij aan een goede werking van je blaas.
Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn – regelmatig moeten plassen zou ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Als je opeens veel vaker naar de wc moet of een sterkere aandrang voelt om te gaan, kun je dit het beste even met je huisarts bespreken.
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas. Bovendien heeft kamille een licht ontstekingsremmend effect, waardoor het verlichting kan bieden bij milde blaasontstekingen.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Een harde buik is een onregelmatige samentrekking van de spier van je baarmoeder. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar kan geen kwaad. Het voelt aan alsof er een harde bal in je buik zit.Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel.
Rust nemen
Dit bevordert het herstel van uw lichaam. Onze fysiotherapeuten hebben een aantal adviezen en oefeningen voor u opgesteld: Kom in de eerste zes weken na de bevalling via zijligging uit/in bed. Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen.
Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen. U mag weer gaan sporten, als u zich hiertoe in staat voelt.