De normale pH-waarden van het bloed schommelen tussen 7,35 en 7,45. Het bloed van een gezond persoon is dus licht basisch.
Bloedgasanalyse normaalwaarden ; PH 7,35-7,45. PO2 10-14 kpa. PCO2 4,5 -6,1kpa.
Uitslagen van bloedgassen vertellen de dokter niet direct wat de oorzaak van de verstoring is maar kunnen wel aangeven of het probleem metabool (nierafwijking) is of respiratoir (longafwijking). Bij patiënten die zuurstof krijgen worden vaak bloedgassen gemeten om het effect van de behandeling te controleren.
Wat is pO2 in een bloedgas? Om te meten hoeveel zuurstof er in het bloed zit (bloedoxygenatie), kunnen er verschillende testen gedaan worden. Het opgeloste zuurstof in het bloed wordt de pO2 genoemd en wordt gemeten in mmHg.
Een andere theorie stelt dat lage PCO2 niveaus door hyperventileren lichaamssensaties geven waar de patiënt bang voor is. Door deze angst gaat hij nog meer hyperventileren en krijgt daardoor meer symptomen en wordt nog angstiger. Een vicieuze cirkel is gevormd.
Wat is pCO2 in een bloedgas? De pCO2 is een bloedgas test dat de hoeveelheid kooldioxide opgelost in arterieel bloed meet. Als de pCO2 hoger is zal het bloed zuurder zijn. CO2 is een “vluchtig zuur” omdat het omkeerbaar kan combineren met H2O.
Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen. Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.
Wat betekent de uitslag? Een afwijkende waarde van het bicarbonaat betekent dat er iets aan de hand is met het zuur-base evenwicht of de elektrolietenbalans. Dit kan heel veel oorzaken hebben. Er moet dan verder onderzoek gedaan worden om de precieze oorzaak op te sporen.
Toenemende PO2 in de erythrocyten doet hemoglobine-saturatie toenemen, dalende PO2 heeft hemoglobine-desaturatie als gevolg. Zuurstof lost slechts weinig op in bloed.
Als onvoldoende wordt geademd, loopt het koolzuurgehalte in het bloed te hoog op. Dit kan de oorzaak zijn van een aantal klachten als hoofdpijn bij het wakker worden, nachtmerries en spontane benauwdheid 's nachts, sufheid, gebrekkige eetlust en concentratiestoornissen.
partiële druk van CO2 in bloed of andere lichaamsvloeistoffen; koolzuurspanning.
Met dit onderzoek meten we het zuurstofgehalte, koolzuurgehalte en zuurgraad uit het bloed om te controleren hoe de longen functioneren. De longfunctieanalist neemt bloed af meestal vanuit de pols. Deze prik kan iets gevoeliger zijn dan de normale bloedafname vanuit de elleboogplooi.
Met een arterieel bloedgas (Astrup) kun je de samenstelling van het bloed bepalen. Het meet de pH, O2, CO2, HCO3, BE en O2-sat. Een arterieel bloedgas prik je in de pols of lies; een pijnlijke prik voor de patiënt.
Zo is aan de hand van de uitslagen van bloedgassen bijvoorbeeld op te maken of er een probleem is met de longen (respiratoir) of met bijvoorbeeld de nieren (metabool) en of het bloed hierdoor te zuur (acidose) of te basisch (alkalose) is.
Bij ketoacidose 'verzuurt' het bloed. Dit gebeurt als er te weinig insuline beschikbaar is om glucose in het bloed om te zetten in energie voor het lichaam. Het lichaam gaat dan over op de verbranding van vetten die in het lichaam zijn opgeslagen.
Bij een pH-waarde van minder dan 7 spreken we van een verzuurd lichaam. Is je pH-waarde hoger dan 7,0 dan spreken we van basisch. De neutrale pH-waarde van je bloed ligt tussen 7,35 en 7,45. In een westers voedingspatroon worden (te) veel voedingsmiddelen geconsumeerd die het lichaam verzuren.
Acidose en alkalose
Bij een te hoge pH (hoger dan 7,45, te basisch) heeft de patiënt een alkalose. Een gezond lichaam zal de zuurgraad van het bloed bij afwijkingen herstellen via de longen en de nieren. Een alkalose ontstaat als iemand veel zuur verliest, zoals bij heftig braken.
De ademprikkel komt in dit geval van een te laag zuurstof-gehalte in het bloed. Hierdoor kan het gevaarlijk zijn om mensen met COPD (veel) zuurstof te geven omdat dan de prikkel om adem te halen weg kan vallen. Bij benauwdheid en hyperventilatie kunnen mensen gebruik maken van de hulpademhalingspieren.
Een te hoog of te laag CO 2 niveau betekent dat het lichaam moeite heeft de zuur-base balans te handhaven (te hoog CO 2: meer dan 30 mmol/L; telaag CO 2: minder dan 20 mmol/L).
Metabole acidose betekent dan ook dat er iets mis is met je nieren. Je kunt last hebben van hoofdpijn, futloosheid, slaperigheid en in ernstige gevallen misselijkheid, overgeven, diarree, uitdroging, verlies van eetlust, slecht groeien of zelfs bewusteloosheid.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
van de luchtwegen ontplooien hun longen regelmatig door diep te zuchten. Bij air stacken wordt lucht ingeblazen met behulp van een beademingsballon of een beademingsmachine, via een mondstuk of een mond-neusmasker.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.