Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Over het algemeen kunnen we stellen dat een witte wijn het beste bij een kaasschotel past. In witte wijn vinden we immers vaker aroma's terug die je ook vindt in kazen, zoals hazelnoot, witte vruchten en boter.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Als je maar één wijn wil schenken bij een gemengde kaasplank, ga dan voor een frisse, droge witte wijn indien je de kaas serveert bij de apero. Bijvoorbeeld een weissburgunder, een sauvignon blanc of een grüner veltliner.
Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes.
Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.
De lichte aroma's van roze dringende wijn zorgen voor een perfecte balans met de smaken van jonge kaas. Je kunt dan wenden tot verse geitenkaas, cantal of zelfs brie. Deze kazen gaan perfect met roze wijnen van Provence -druivensoorten, zoals Mourvèdre, Cinsault, Carignan of Syrah.
Hou het simpel met een vijftal kazen: kies voor verschillende smaken en texturen. Maak je tafel compleet met een variatie van zoete en zoute begeleiders zoals noten, vruchten en andere extra's. Scoor met heerlijk noten- of rozijnenbrood en vul aan met andere broodsoorten zoals brioche, ciabatta of stokbrood.
Een kaasplank is niet bepaald een fris einde, dus eet je eerst de kaas en daarna sluit je af met een zoet dessert. Daarbij kun je de rode wijn van je hoofdgerecht nog doordrinken of alvast aan een zoete witte beginnen.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Het eerste waar je rekening mee houdt is de zuurgraad en het vet gehalte van de kaas. Bijvoorbeeld: als je een romige, lichte frisse kaas wilt serveren dan combineer je deze met een frisse levendige wijn. Als je van een harde kaas houdt dan combineer je deze met een stevige rode wijn.
Een frisse, stuivende witte wijn is de logische keuze. Opteer bijvoorbeeld voor een wijn van de Riesling druif of een wijntje uit de Franse Loire. Rijpe vijgen zijn één van de lekkerste dingen om te serveren samen met geitenkaas.
Morbier kan zowel met wit als rood, maar in geval van rood zou ik een wijn met weinig tannines nemen : pinot noir uit de Elzas of een rode macon. mooiste is natuurlijk château chalon). Deze wijnen gemaakt van de savagnin-druif vermijden een oxidatie dankzij de beschermding door een vliesje (sous voile).
Bestaande uit 3 broodjes per persoon (wit, bruin, rozijnen, noten). Per max. 4 personen raden wij aan 1 extra brood naar keuze (zie hieronder) bij te bestellen.
hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon. broodbeleg: 20 g per snee brood.
Zachte en harde kazen afwisselen is een goed idee bij een kaasplank, maar mensen houden soms ook wel eens van een stevige crunch. Die kan je vinden in de noten. Pecannoten, hazelnoten, walnoten, you name it! Uiteraard kan een vers stuk brood ook krokante toetsen geven.
Welke wijn bij gourmet? Bij het scala aan smaken van een gezellige vleesgourmet is een toegankelijke, middelzware, soepele rode wijn de beste begeleider. Die vind je overal, van een Merlot uit de Languedoc, via een Syrah uit Australië tot een Pinot Noir uit Chili.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Kaas. Harde (schapen)kazen zijn lekker bij primitivo. Denk aan manchego!