Denk aan groente zoals boerenkool, pastinaak, venkel, pompoen en zoete aardappelen. Maar ook kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat, komijn, kurkuma en kaneel hebben een verwarmend effect.
Thee is het beste medicijn tegen de kou, maar als je daar niet van houdt dan is een kop warme chocolademelk (met slagroom) of een kop koffie natuurlijk ook goed. Het is overigens een wijdverbreid misverstand dat je van alcohol ook warm wordt. Als het echt koud is het zelfs beter ok helemaal geen alcohol drinken.
Veel fruit is yin, dus verkoelend. Wel verwarmend zijn nectarines, perziken, kersen, pruimen, dadels, druiven, gedroogd fruit en vijgen. Ook is het mogelijk om fruit 's winters meer yang te maken door het te verwarmen.
Hou je hoofd, nek en handen warm
Je hoofd en handen koelen als eerste af. Via je hoofd kun je veertig procent van je lichaamswarmte verliezen. Mutsen die wind- en waterdicht zijn geven de meeste warmte. Bivakmutsen beschermen je hele gezicht en zijn het beste bij extreme kou.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Denk aan groente zoals boerenkool, pastinaak, venkel, pompoen en zoete aardappelen. Maar ook kruiden en specerijen zoals peper, nootmuskaat, komijn, kurkuma en kaneel hebben een verwarmend effect.
De zwarte thee en mengsels met zwarte thee zijn verwarmend, groene thee is neutraal en witte thee is koelend. Als de inhoud van je theezakje zwart is, dan zit je goed. Ook kruidenmelanges hebben een energetische werking.
De top 3 Yin voeding is toch wel: soep, pap en (zee-)groenten. Meditatie en ademhaling(yin): elke vorm van een rustmoment waarbij je naar je adem toegaat of je bewust even terugtrekt helpt.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Een warm drankje drinken tijdens het hete weer lijkt onmogelijk, maar thee is met dit warme weer erg goed voor je! Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat je het ietsjes minder warm hebt.
Soepele stoelgang. Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol. Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm.
Wanneer je bloedsomloop niet optimaal is, kost het je lichaam meer moeite om het warme bloed tot in de uiteinden van je lichaam te pompen. Het gevolg: koude voeten en koude handen. Een slechte bloedcirculatie komt vaak, maar zeker niet altijd, door een ongezonde leefstijl.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
Voeding zoals verse groente, eiwitten en volkoren producten hebben een hoge thermische waarde. Het kost je lichaam meer moeite om deze voeding te verteren, waardoor het extra energie en dus vet zal verbranden. Eet dus zo veel mogelijk verse groente om je stofwisseling lekker op te peppen.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Koudebruggen zijn een gevolg van slecht isoleren. Een koudebrug is een deel in de muur dat niet goed geïsoleerd is. Wanneer de spouwmuur geïsoleerd is, kan het zo zijn dat de isolatie op sommige plaatsen niet helemaal dekkend is geweest.
Warmte uit zonlicht is gratis, dus benut het optimaal. Open je gordijnen en laat het zonlicht overdag binnen om van deze gratis warmte te profiteren. Sluit je gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in je kamers.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.