Witte bloedcellen worden leukocyten genoemd en zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Ze beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten. Ook helpen witte bloedcellen mee met het opruimen van afgestorven cellen.
Het aantal witte bloedcellen wordt geteld. Het getal geeft aan hoeveel witte bloedcellen er in een kleine hoeveelheid bloed aanwezig zijn. De waarde ligt meestal tussen 4 en 10. Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen.
Als het aantal witte bloedcellen blijft toenemen kan het bloed stroperig worden waardoor het niet goed kan stromen in de kleinere bloedvaatjes.Klachten als benauwdheid, wazig zien, verwardheid of sufheid kunnen hiervan het gevolg zijn.
Een normaal aantal leukocyten is 4.2- 10.6 (x 109/l). Bij minder dan 1.0 x 109/l is er een verhoogd risico op infecties.
Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties. Bacteriën of ziekten die voor gezonde mensen ongevaarlijk zijn, kunnen bij u tot heftige reacties leiden met hoge koorts.
Het beenmerg maakt verschillende soorten witte bloedcellen (leukocyten) aan, die actief zijn in je afweersysteem. Dit zijn de lymfocyten (B-lymfocyten, T-lymfocyten, natural-killer cellen), monocyten (macrofagen, dendritische cellen en mestcellen) en granulocyten (neutrofielen, eosinofielen, basofielen).
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Een CEA-waarde hoger dan 5 kán een aanwijzing zijn voor kanker. CEA is een zogenaamde tumormarker. Het kan ook iets zeggen over de grootte van een tumor en of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Maar een verhoogde CEA-waarde kan ook wijzen op bijvoorbeeld een darm- of leverontsteking.
Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.
Bij het bloedonderzoek telt de arts de aantallen van de verschillende soorten bloedcellen. Ook bekijkt hij of zij je bloedcellen onder de microscoop. Als je leukemie hebt, zitten er meestal ook leukemiecellen in het bloed. Vaak is daarom alleen door bloedonderzoek al vast te stellen dat je leukemie hebt.
Stress leidt tot een verhoogde activiteit van de amygdala in de hersenen, en dat zet het beenmerg ertoe aan meer witte bloedcellen te produceren.
Nadat het bloed is afgenomen, worden de buisjes met bloed in een laboratorium onderzocht en vergeleken met een aantal standaard bloedwaarden. Dit houdt in dat er gekeken wordt of bestanddelen in je bloed binnen vastgestelde grenzen vallen. Als dit niet zo is, dan spreek je van afwijkende bloedwaarden.
Het c-reactieve proteïne (CRP )
Als er in ons lichaam een ontstekingsproces aan de gang is, dan stijgt de concentratie van deze eiwitten snel. De concentratie van deze eiwitten in het bloed is dan ook een goede indicator voor de aanwezigheid van een ontsteking of infectie.
Een volledig bloedbeeld geeft informatie over het aantal en de soorten cellen in het bloed. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door het lichaam, witte bloedcellen zijn van belang bij de afweer en bloedplaatjes bij de bloedstolling.
Hoe vaak komt het voor? Een stijging van de concentratie witte bloedcellen in het bloed komt heel vaak voor. De meeste mensen maken dit een aantal keer per jaar door. De kans op een ernstige oorzaak zoals een bloedkanker is klein.
40% van de patiënten waarbij de diagnose CLL is gesteld, heeft geen symptomen. De ziekte kan gedurende vele jaren aanwezig blijven zonder veel klachten en symptomen.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Een plekje of knobbeltje op je huid. Een verdikking of knobbel(tje) in je lichaam. Slikklachten. Heesheid of hoest die niet overgaat, bloed in slijm dat je ophoest.
vol gevoel in de buik (door zwelling van milt en/of lever)druk op de maag (door zwelling van milt en/of lever)zwellingen van lymfeklieren in hals, oksels en/of liezen.
Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg teveel witte bloedcellen maakt. Artsen onderzoeken – met steun van KWF-donateurs - hoe leukemie precies ontstaat. Zodat ze patiënten beter kunnen behandelen en meer mensen genezen.
Leukemie is de naam voor meerdere soorten beenmergkanker.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.